9 desktop-browsers met elkaar vergeleken

Noud van Kruysbergen
2

Inhoudsopgave

Browsers hebben te maken met veel technische standaarden, moeten complexe applicaties op een slimme manier uitvoeren en beschermen je tegen mogelijke gevaren en nieuwsgierige webdiensten. We hebben 9 desktop-browsers langs de lat gelegd.

Het is niet te ontkennen dat de systeembrowsers Edge, Safari en Firefox krachtig zijn. Maar toch speelt Chrome (of Chromium onder Linux) bij alle besturingssystemen een belang­rijke rol.

Voor dit artikel hebben we de vier ‘grote spelers’ vergeleken met vijf minder gangbare browsers. We hebben alleen getest op de desktop. Zes van de browsers zijn gebaseerd op het opensource Chromium/Blink-project van Google: Brave, Chrome, Edge, Opera, Ungoogled Chromium en Vivaldi.

Naast Firefox zelf maakt ook Waterfox gebruik van diens rendering-engine Gecko. We hebben ook Safari (WebKit) in de test opgenomen, al is Safari de enige browser die alleen beschikbaar is voor macOS.

Gemak en uitbreidbaarheid

Veel (gebruiks)mogelijkheden zijn standaard: een pdf-viewer, een wachtwoordmanager, ontwikkelaarshulpmiddelen en de mogelijkheid om belangrijke tabbladen vast te pinnen zitten in alle browsers. Ungoogled Chromium is de enige browser die geen synchronisatiefunctie biedt.

Waterfox ­gebruikt Firefox Sync, zodat het kan synchroniseren met de Mozilla-browsers.

Op het gebied van features hanteren de browserfabrikanten zeer verschillende benaderingen. Chrome, Ungoogled Chromium en Waterfox zijn gereduceerd tot de essentiële browserfuncties.

Edge, Opera en Vivaldi hebben daarentegen veel extra troeven, zoals de veelzijdige sidebars in ­Opera en Vivaldi en collecties in Edge. Brave, Fire­fox en Safari zitten qua functionaliteit ergens in het midden.

Terwijl er duizenden extensies van allerlei aard voor de browsers Chromium en Firefox zijn, zijn er op dit moment voor Safari slechts een honderdtal beschikbaar. Maar het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat dat aantal aanzienlijk toeneemt.

performancetest browsers macOS

Apple heeft bij Safari 14 namelijk een WebExtensions-interface beschikbaar gesteld die vergelijkbaar is met die van andere browsers. Het doel is waarschijnlijk om het voor add-on-ontwikkelaars zo eenvoudig mogelijk te maken om hun producten voor de Apple-wereld aan te passen, zodat de App Store sneller wordt gevuld.

Gebruikersprofielen zijn handig wanneer meerdere mensen een browser gebruiken. Alle browsers, behalve Opera en Safari, bieden die functie. Het is ook handig om meerdere werkplekken in te richten – om bijvoorbeeld het privé-internetten te scheiden van zakelijk onderzoek. Vivaldi heeft die functie ingebouwd, voor alle andere browsers behalve Safari kan die worden toegevoegd met add-ons.

Performance

We hebben de browsers onderworpen aan een aantal verschillende performancetests, maar dan wel onder identieke hardware-omstandigheden.

JetStream2 test JavaScript en Web­Assembly, Motion-Mark de graphics, Speedometer de responsiveness van webapplicaties en ARES nieuwe JavaScript-functies. Die tests kijken meer naar deelaspecten, maar de WebXPRT-benchmark test de HTML5- en JavaScript-mogelijkheden van browsers met alledaagse scenario’s zoals fotoverbetering, versleuteling van notities en online huiswerk.

performancetest alle browsers windows

Geen enkele geteste browser viel tijdens normaal gebruik in negatieve zin op – de browser­producenten hebben hun werk wat dat betreft goed gedaan, en de steeds snellere hardware doet daarna de rest.

De testresultaten moeten dan ook tegen die achtergrond gezien worden. Toch zijn er wat dingen die opvallen bij de resultaten. Ungoogled Chromium was bijvoorbeeld niet alleen bij een paar van de synthetische tests minder snel, maar vooral langzamer bij WebXPRT.

Firefox haalde met de tijdens de test uitgebrachte versie 84 nog een aanzienlijke performancewinst bij veel benchmarks.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Brave

Brave

Brave heeft zich geheel gewijd aan de strijd voor meer privacy op het web en daarmee tegen de klassieke online reclame. Brave is de enige browser die alle trackers van de EFF-test met de standaardinstellingen wist te blokkeren en een gerandomiseerde fingerprint heeft.

Reclame wordt er vrij rigide uitgefilterd. In plaats daarvan biedt de browser aan om zelf advertenties weer te geven in de vorm van pushmeldingen. Je kunt bij de browseropties aangeven hoeveel van die tekstadvertenties je wilt lezen.

Als je toestaat dat advertenties worden weergegeven, word je beloond met Brave Rewards in een eigen cryptocurrency genaamd BAT (Basic Attention Token). Er worden geen gebruikers­gegevens verstuurd. De verdiende ­tokens kunnen automatisch naar de exploitanten van de bezochte websites worden gestuurd.

Brave is de enige browser die op verzoek Tor-toegang biedt. Dat betekent dat je zonder dat daar extra software voor nodig is ongehinderd kunt surfen op het net zonder dat de exploitanten je kunnen herkennen. Nog een bijzonderheid: Brave ondersteunt cryptowallets – onafhankelijk van de BAT’s.

Pluspunten

  • bescherming tegen trackers
  • Tor-browser

Minpunten

  • ongebruikelijk concep

Download

Chrome

Chrome

De browser van Google domineert de markt niet zonder reden. Chrome biedt wat Firefox had moeten doen: een zeer opgeruimd en eenvoudig ontwerp, compatibiliteit met standaarden en een hoge snelheid.

Hoewel Chrome met hoge snelheid updates krijgt, blijft Google altijd trouw aan dat principe. Geen enkele web­ontwikkelaar kan ontkomen aan het testen en optimaliseren van websites voor weergave in Chrome – wat Chrome inmiddels onmisbaar heeft gemaakt.

Er zijn ook een paar mindere ­dingen. De instellingen zijn niet logisch ingedeeld en overlappen elkaar. Een leesmodus ontbreekt bij de gebruikersinterface, die moet je via de commandline activeren. Je wordt af en toe aangespoord om in te loggen bij Google, omdat zij over je schouder mee wil kijken tijdens het surfen.

Je moet dus ook twee keer nadenken voordat je de synchronisatieservice gebruikt en je eigen browsegeschiedenis toevoegt aan de al enorme schat aan gegevens die Google van je heeft.

Chrome beschermt je privacy met de standaardinstellingen nauwelijks. Het staat cookies van derden toe zonder dat daar om gevraagd wordt en het biedt geen enkele vorm van tracking-bescherming. Als je daar meer mogelijkheden voor wilt hebben, ben je beter af met een andere Chromium-browser, zoals Brave.

Pluspunten

  • simpel en snel
  • heel veel uitbreidingen

Minpunten

  • geen tracking-bescherming

Download

Beveiliging

Als je maximale beveiliging wilt, kun je het beste een van de ‘grote’ browsers gebruiken: Google, ­Safari, Firefox, Edge, Opera, Vivaldi of Brave.

Daarmee kun je ervan uitgaan dat er een voldoende groot ontwikkelteam achter zit, waar het onderwerp beveiliging een passende rol speelt en men snel een oplossing kan bieden zodra een beveiligingslek bekend wordt.

De andere twee browsers, Waterfox en Ungoogled Chromium, zijn niet per se onveilig. Je moet er echter van uitgaan dat het bij kleinere projecten websites detecteert en blokkeert, zodat je daar niet op moet vertrouwen.


Meer vergelijkende tests lezen? Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Dergelijke blockers worden inmiddels steeds relevanter. Omdat browsers en ad-blockers cookie-tracking steeds moeilijker maken, maken reclamenetwerken gebruik van andere manieren om surfsessies langs verschillende websites te volgen.

Als je veel waarde hecht aan een zo groot mogelijke privacy, wil je natuurlijk ook geen sporen achterlaten bij de browser­makers. Maar dat is dan niet mogelijk als de browser telemetrie of andere gegevens naar de maker stuurt.

Edge

Edge

Microsoft heeft al een aantal nuttige functies toegevoegd aan zijn nog vrij nieuwe browser, zoals een configureerbare startpagina met bladwijzers, personaliseerbare nieuws- en weerberichten, een pdf-reader waarmee je opmerkingen in documenten kunt zetten en een ‘insluitende lezer’ met een afleidingsvrije leesweergave en voorleesfunctie.

Microsoft lijkt Edge niet alleen te willen integreren met Windows, maar ook met andere diensten, net als Apple doet.Je kunt je collecties van websites sturen naar andere Microsoft-applicaties, zoals Excel, OneNote en Word.

Het synchroniseren van gebruikersgegevens is gekoppeld aan een Microsoft-account. De zoekbalk werkt alleen met Bing.

Een andere bijzonderheid: Edge kan pagina’s laden in Internet Explorer als dat nodig is voor compatibiliteit. De link naar de pagina met add-ons van Microsoft zelf is overbodig omdat Edge ook uitbreidingen kan laden vanuit de Chrome Web Store.

Edge bevat een tracking-blocker met drie niveaus, maar voldoet met het standaard ingestelde middelste Gebalanceerd niveau niet aan de EFF-test. Pas als je het op het derde niveau Strikt zet, blokkeert het de trackers. Bij de performancetests deed Edge het ongeveer gelijk aan Chrome.

Pluspunten

  • veel nuttige extra functies
  • Windows-integratie

Minpunten

  • minpunten bij tracking-blocking

Download

Firefox

Firefox

Mozilla heeft zijn eens zo slanke open­source Firefox-browser versie voor versie geüpgraded, waardoor het een relatief traag en log geheel is geworden. Het in 2017 geïntroduceerde Quantum-concept heeft de boel wel sneller gemaakt, maar Firefox lijkt nog steeds langzamer dan de Chromium-browsers en Safari.

De volgende prestatiesprong moet echter komen wanneer Mozilla zijn nieuwe Web­Render-engine voor iedereen vrijgeeft.
Firefox kan als geen ander kan worden uitgebreid en aangepast. Je krijgt ook toegang tot bijna elke optie via about:config.

Er moet alleen nog een inhaalslag worden gemaakt met de werkbalk, daar heeft Mozilla tot nu toe te weinig mogelijkheden aan gegeven.

Mozilla is innovatief als het gaat om gegevensbescherming. Firefox blokkeert standaard niet alle cookies van derden, maar voorkomt wel cross-­site-tracking door sociale netwerken. De multi-­container-add-on zet Facebook en dergelijke in quarantaine, zodat geen toegang tot gegevens op andere tabbladen mogelijk is.

De browser moet ook voorkomen dat websites hem op de achtergrond via fingerprints kunnen identificeren. Hij herkent potentiële gevaren goed – bijvoorbeeld door schadelijke inhoud – en waarschuwt daar dan prominent voor.

Pluspunten

  • flexibel configureerbaar
  • databescherming

Minpunten

  • deels onoverzichtelijk

Download

Conclusie

Het kan de moeite waard zijn om een nieuwe browser uit te proberen naast de standaard geïnstalleerde versie van het besturingssysteem – vooral omdat alle browsers geen cent kosten.

Als je tijdens het surfen graag naar muziek luistert of toch altijd Messenger open hebt staan, moet je eens een kijkje nemen bij ­Opera of Vivaldi. Wil je je privacy zo goed mogelijk beschermen? Dan is Brave misschien de beste browser voor jou.

Met Waterfox kun je oude Firefox-extensies (her)gebruiken en met Edge kun je pdf-bestanden niet alleen bekijken, maar ook bewerken. Wellicht gebruik je dan een tijd lang twee browsers naast elkaar om te kijken welke je het beste bevalt.

Om het overschakelen naar een andere browser of het parallel werken zo soepel mogelijk te laten verlopen, raden we je ons artikel aan over bookmarks sychroniseren.

(Dit artikel is een deel van het artikel van Jo Bager, Holger Bleich en Noud van Kruysbergen uit c’t 4/2021, p. 62 en is bewerkt door Alieke van Sommeren. Lees het volledige artikel in ons blad voor alle informatie per browser en de resultaten in tabelvorm)

Meer uitgebreide vergelijkende tests in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Vivaldi browser: kan veel en is snel

De browser Vivaldi kan heel veel en is tot op kleine details te configureren. Desondanks ziet hij er opgeruimd uit en werkt hij snel.

Indoor Maps van Google nu ook voor desktop-browsers

Googles Indoor Maps kan nu ook met desktopbrowsers en niet alleen met mobiele apparaten worden gebruikt. Dat heeft Google afgelopen woensdag via Twitt...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Evert
Lezer
Evert

Ik gebruik LibreWolf een open source en onafhankelijke aangepaste browser van Firefox , met als primaire doel privacy, veiligheid en vrijheid met instelbare surf containers voor o.a. persoonlijk, bankzaken, sociale media etc en volledig aanpasbaar met about:config

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Librewolf is inderdaad een prima browser Evert!