In deze review werpen wij een blik op de browser LibreWolf die je privacy en je veiligheid maximaal moet beschermen terwijl je surft.
Ontvang gratis informatie en tips over software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Wat maakt Librewolf uniek als browser?
Er zijn veel browsers, maar slechts enkele nemen de bescherming van je privacy ook écht serieus. Het kost je vaak zelf veel werk om de datastroom in te perken. Hiermee onderscheidt Librewolf zich van andere browsers. De speciaal geharde browser geeft namelijk standaard al zo min mogelijk prijs en scoort ook hoog op het gebied van beveiliging. Het is een fork van Firefox, oftewel afgeleid van de broncode van Firefox maar onafhankelijk van Mozilla.
Librewolf vs Firefox
De interface van de Librewolf web browser lijkt op die van Firefox. Een verschil met Firefox is dat Librewolf browser standaard met de meer privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo werkt. Ook is de advertentieblokker uBlock Origin standaard geïnstalleerd.
De standaardtaal Engels kun je eventueel via de instellingen wijzigen. In de instellingen vind je overigens meer verschillen met Firefox. Zo ontbreken Synchronisatie en ‘Meer van Mozilla’ en via de optie Librewolf is het mogelijk om enkele bijzonderheden in te stellen.
Zo is het mogelijk om o.a. Firefox Sync te activeren of de geavanceerde anti-vingerafdrukmechanismen (Resist Fingerprinting, RFP) van LibreWolf aan te zetten.
De functie van RFP in Librewolf web browser
RFP beschermt tegen identificatie via browserkenmerken en voorkomt ook canvas fingerprinting, een populaire traceermethode die misbruik maakt van het canvas-element van HTML5. Daarbij worden onzichtbaar elementen gerenderd zodanig dat het resultaat per computer verschilt.
LibreWolf staat websites toe om canvas content te renderen, maar niet om de resultaten te lezen. Als dat een beoogde functie blokkeert, kan de beveiliging worden uitgeschakeld via een knop in de adresbalk. Bij de canvas fingerprinting demo van BrowserLeaks.com leverde elke run een andere fingerprint ID op.
Als je fingerprinting nog moeilijker wilt maken, kun je de van de Tor-browser bekende letterboxing inschakelen: dit voorkomt ongebruikelijke venstergroottes, die zich lenen voor fingerprinting.
Librewolf privacy & beveiliging instellingen
Bij de instellingen ‘Privacy & beveiliging’ valt op dat Enhanced Tracking Protection niet configureerbaar is. Dat komt omdat dit sterk gereguleerd wordt bij LibreWolf, wat overigens zelden tot problemen leidt. Als een website vastliep, konden we makkelijk een uitzondering maken. De browser maakt ook korte metten met cookies en verwijdert die volledig wanneer hij wordt afgesloten. Uitzonderingen voor echt belangrijke diensten voeg je makkelijk toe en eventueel kun je deze optie uitschakelen.
LibreWolf ruimt ook andere gegevens op zoals de browser- en downloadgeschiedenis. LibreWolf doet geen zoeksuggesties op de adresbalk, tenzij je dat expliciet inschakelt. Dat voorkomt het doorgeven van elk getypt teken aan de ingestelde zoekmachine. Standaardopties zijn alleen het privacyvriendelijke DuckDuckGo, SearxNG, MetaGer en StartPage.
Ook wachtwoorden opslaan en het automatisch vullen van adres- en betalingsgegevens zijn standaard uitgeschakeld, maar kunnen worden geactiveerd. De ontwikkelaars van LibreWolf raden echter aan daar een robuustere extensie voor te gebruiken, zoals Bitwarden. Het is bovendien ook mogelijk om in LibreWolf Firefox extensions te gebruiken aangezien hier gewoon ondersteuning voor is.
LibreWolf auto update niet mogelijk
LibreWolf bevat geen telemetriefuncties en controleert ook niet op eigen updates. Eventueel is daar de extensie LibreWolf Updater voor beschikbaar. Die communiceert alleen met internet als dat echt nodig is, bijvoorbeeld om de blokkadelijsten van uBlock Origin bij te werken of te controleren of het TLS-certificaat van een bezochte website op een blokkeerlijst staat.
Daarvoor raadpleegt LibreWolf, net als andere browsers, een OCSP-server (Online Certificate Status Protocol). LibreWolf doet dat in ‘hard fail’-modus: als de controle mislukt, wordt de verbinding beëindigd. Dat voorkomt dat aanvallers toch een ingetrokken certificaat gebruiken. Dat kun je echter gerust inschakelen, want bij Mozilla-browsers worden de url’s lokaal gecontroleerd.
Conclusie LibreWolf browser review
Als je veel waarde hecht aan de bescherming van je online privacy, dan zit je zeker bij LibreWolf goed. Deze web browser brengt namelijk handige veranderingen ten opzichte van Mozilla Firefox met zich mee. En dat terwijl Firefox al een van de privacy-vriendelijke browsers is.
Bij de reproduceerbare testresultaten van PrivacyTests.org ligt LibreWolf voor op alle andere browsers. Het enige nadeel van LibreWolf is wel dat je af en toe hier en daar zal moeten knutselenom je favoriete websites gewoon te laten werken.
LibreWolf browser review – plus- en minpunten
+ gratis
+ privacy staat écht op nummer 1
– Af en toe zul je wat moeten knutselen om je favoriete websites te laten werken.
LibreWolf browser specificaties | |
Producent | Librewolf, librewolf.net |
Systeemvereisten | Windows, Linux, macOS |
Gratis te downloaden via | librewolf.net |
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 12, 2022, pagina 24 die geschreven is door Ronald Eikenberg en Marco den Teuling).