D-Link Covr-2202 wifi-meshsysteem

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Het mesh-wifisysteem Covr-2202 van D-Link moet ruime woningen kunnen voorzien van een snel en naadloos wifi.

De D-Link Covr-2202 regelt zoals zoveel mesh-kits een draadloos wifisysteem, maar heeft een modem nodig voor de internetverbinding.

Het systeem achter een router plaatsen kan ook, maar dan krijg je wel te maken met double-NAT. Dat kan soms problemen opleveren, bijvoorbeeld bij gaming of telefonie. Dat zou te vermijden zijn met een accesspoint-modus, maar die ontbreekt helaas.

Instellingen

Covr is eenvoudig in te stellen via een app voor Android of iOS. De wizard vergeet echter om IPv6 te activeren en de configuratie van een gastnetwerk aan te raden.

Voor tv-kijken via multicast-IPTV moet je IGMP-forwarding zelf instellen. Dat kan alleen via de webinterface (onder de uitgebreide instellingen) en werkt daarna probleemloos.

De Covr biedt met de geteste firmware (1.01) geen VLAN-tagging of PPPoE Same Session. De gemeten NAT-performance van de als router draaiende eerste node is echter voldoende voor zeer snelle aansluitingen (zie de tabel verderop).

Wifi-opties

Aan de wifikant zien we een voor de mesh-backbone gereserveerde wifimodule, waarmee de nodes onderling data door­sturen.

Dat is fijn voor de doorvoersnelheid van de backbone. Die was via 20 meter door muren goed tot zeer goed, net als de client-doorvoer (op 26 m).

Bij onze test leverde de kit voldoende performance om zeer snelle aansluitingen ook op flinke afstand goed te kunnen benutten.

En dankzij IEEE 802.11k (Radio Resource Measurement) en 11v (BSS Transition) bevat hij de belangrijkste wifi-uitbreidingen voor naadloos te kunnen roamen tussen de nodes. De clients moeten daar ook wel mee overweg kunnen.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Conclusie

De Covr-2202 biedt een prima performance. Met zijn inmiddels 235 euro is net wat duurder dan de technisch en uiterlijk vergelijkbare Velop-kit van Linksys (zie de vergelijkende test in c’t 1-2/2018 op pagina 40), maar heeft ook wat meer wifisnelheid te bieden.

Als je de Covr-2202 toch echt te prijzig vindt, is er een goedkoper en compacter alternatief in de vorm van de Covr-C1202 (set van 2 voor 130 euro). Daar zit echter geen backbone-wifimodule in die de doorvoersnelheid wat opschroeft.

D-Link moet nog wat kleine punten in de firmware aanpakken om de Covr wat breder inzetbaar te maken.

D-Link Covr-2202

Mesh-wifisysteem
FabrikantD-Link
Wifi (MIMO-streams)3 × Wi-Fi 5 (2),simultaan dualband, DFS, WPS
Bedieningselementenreset, WPS, 1 statusled
Aansluitingen2× RJ45 (gigabit)
NAT-perf. PPPoE (DS/US)597 / 609 Mbit/s
NAT IP-to-IP (DS/US)747 / 746 Mbit/s
LAN 2,4 GHz dichtbij / 20 m170 / 49–95 Mbit/s
5 GHz dichtbij / 20 m350 / 79–182 Mbit/s
Backbone-doorvoer 20 m184–216 Mbit/s
Client-doorvoer 26 m
(2,4 / 5 GHz)
102 / 157 Mbit/s
Energieverbruik root / node5,7 / 5,4 watt (12,1 / 11,5 VA)
Jaarlijkse energiekosten (kit
van 2)
circa € 24 (continu aan, 25 ct/
kWh)
Prijs (kit van 2)€ 235

Meer hardwarereviews in c't 04/2024

Meer over

HardwareWifi

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Mesh-systeem voor beter wifi: 9 mesh-systemen getest

Mesh-kits lijken een revolutie op wifigebied te zijn. Ze belooft een mesh-systeem de draadloze gaten in het bereik overal in huis te dichten. Ook zond...

Met de Devolo 550+-reeks regel je wifi via powerline

Met de 550+-reeks van Devolo regel je wifi via powerline, maar alleen op de 2,4GHZ-band. Het is geen meshsysteem.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er