Samsung Galaxy Book Ion review: laptop met QLED-scherm

Marco den Teuling
1

Hij is misschien wat lastig te bemachtigen, maar de Galaxy Book Ion met QLED-scherm is de moeite waard. Een korte review van deze compacte premium-laptop.

We testen geregeld laptops, zoals in deze test van zes premium-laptops. Samsung is misschien meer bekend als fabrikant van smartphones, maar maakt daarnaast verschillende laptops. Een bijzondere laptop van Samsung is de Galaxy Book Ion 13″, die onder andere is uitgerust met een QLED-scherm.

Samsung Galaxy Book Ion 13 inch review test QLED scherm

Dat scherm heeft bijvoorbeeld een erg hoge helderheid voor een laptopscherm, waardoor je er ook buiten of in een erg lichte omgeving goed mee kunt werken. De accuduur is (mede dankzij het bijzondere scherm) ook indrukwekkend.

Benchmarkresultaten en andere gegevens van deze laptop vind je in onze test van zeven compacte en lichtgewicht laptops. We gaan hier verder in op de testresultaten en beoordeling.

Samsung Galaxy Book Ion

Samsung Galaxy Book Ion

De Samsung Galaxy Book Ion 13″ haalt bijna 34 uur met één acculading – de andere geteste laptops stopten er een stuk eerder mee. De zeer lange accuduur is des te opmerkelijker omdat de laptop ook minder dan een kilo weegt – ook dat lukt maar heel weinig concurrenten.

Die indrukwekkende waarden zijn grotendeels te danken aan het QLED-scherm. Naast prachtige kleuren levert het ook een uitzonderlijk hoge helderheid van maximaal 600 cd/m² – ondanks het reflecterende oppervlak is de scherminhoud ook in fel zonlicht goed te zien. Met de lagere helderheidsinstellingen die we voor onze accuduurmeting hebben gebruikt, slaagt het paneel er in om met zeer weinig energie te werken. De maximale helderheid haal je alleen via een speciale buitenmodus, die je met Fn+F10 activeert. Bij normaal gebruik zit de lichtsterkte op 400 cd/m², wat nog steeds heel goed is.

Samsung verkoopt de Galaxy Book Ion 13″ maar in één configuratie. Om bij de schroeven van de bodemplaat te komen moet je de rubberen voetjes loswippen, maar binnenin kun je alleen de ssd vervangen. Er is daarnaast een 15″model, ook met QLED-scherm, met verschillende configuraties.

In tegenstelling tot de Galaxy Book Flex heeft de bijgeleverde voeding een conventionele ronde stekker, maar je kunt de Ion ook via de USB-C-poort met een Thunderbolt-voeding van stroom voorzien. Het touchpad kan via Fn+F11 worden ingesteld als draadloze Qi-oplaadmat. Het opladen van de smartphone werkt alleen als de laptop ingeschakeld is – juist als je het verborgen oplaadvlak wilt gebruiken als touchpad.

De toetsen hebben dezelfde zilveren kleur als de behuizing. Anders dan bijvoorbeeld de Surface Book 3 is de witte toetsenverlichting gekoppeld aan een helderheidssensor, waardoor de verlichting alleen in een donkere omgeving aangaat. Daardoor zijn de toetsen altijd goed zichtbaar. De geïntegreerde vingerafdruklezer valt op door de helderblauwe kleur en de achterkant van behuizing volgt het opvallende kleurconcept. De toetsaanslag is vrij ondiep, maar na een korte gewenningsperiode typ je er soepel mee. De indeling is prima, met uitzondering van de pijltjestoetsen die op één toetsenrij gepropt zitten.

Pluspunten

  • licht
  • zeer lange accuduur
  • zeer helder scherm

Minpunten

  • 16:9-display

Bekijk deze laptop

Samsung Galaxy Book laptops zijn hier wat moeilijk verkrijgbaar, maar het 13″ model vind je bijvoorbeeld bij Amazon.nl (met QWERTY-toetsenbord). Het 15″-inch model, eveneens met QLED-scherm, vonden we bij Amazon.nl en bij webwinkel Otto (met 256GB-ssd/8GB RAM en 512/16 GB).

Meer testresultaten van deze laptop en andere modellen vind je in onze vergelijkende test van  zeven compacte en lichtgewicht premium laptops. Daarin hebben we bijvoorbeeld ook Samsungs Galaxy Book Flex met S-Pen getest.

(informatie afkomstig uit het artikel van Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine 11/2020, p. 56)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Frans
Lezer
Frans

Wat jammer dat QLED-laptopcomputers ontzettend slecht verkrijgbaar zijn in Nederland. Ze worden wel in Duitsland verkocht, maar daar is de toetsenbordindeling anders.