Samsung Galaxy Book Ion review: laptop met QLED-scherm

Marco den Teuling
0

Hij is misschien wat lastig te bemachtigen, maar de Galaxy Book Ion met QLED-scherm is de moeite waard. Een korte review van deze compacte premium-laptop.

We testen geregeld laptops, zoals in deze test van zes premium-laptops. Samsung is misschien meer bekend als fabrikant van smartphones, maar maakt daarnaast verschillende laptops. Een bijzondere laptop van Samsung is de Galaxy Book Ion 13″, die onder andere is uitgerust met een QLED-scherm.

Samsung Galaxy Book Ion 13 inch review test QLED scherm

Dat scherm heeft bijvoorbeeld een erg hoge helderheid voor een laptopscherm, waardoor je er ook buiten of in een erg lichte omgeving goed mee kunt werken. De accuduur is (mede dankzij het bijzondere scherm) ook indrukwekkend.

Benchmarkresultaten en andere gegevens van deze laptop vind je in onze test van zeven compacte en lichtgewicht laptops. We gaan hier verder in op de testresultaten en beoordeling.

Samsung Galaxy Book Ion

Samsung Galaxy Book Ion

De Samsung Galaxy Book Ion 13″ haalt bijna 34 uur met één acculading – de andere geteste laptops stopten er een stuk eerder mee. De zeer lange accuduur is des te opmerkelijker omdat de laptop ook minder dan een kilo weegt – ook dat lukt maar heel weinig concurrenten.

Die indrukwekkende waarden zijn grotendeels te danken aan het QLED-scherm. Naast prachtige kleuren levert het ook een uitzonderlijk hoge helderheid van maximaal 600 cd/m² – ondanks het reflecterende oppervlak is de scherminhoud ook in fel zonlicht goed te zien. Met de lagere helderheidsinstellingen die we voor onze accuduurmeting hebben gebruikt, slaagt het paneel er in om met zeer weinig energie te werken. De maximale helderheid haal je alleen via een speciale buitenmodus, die je met Fn+F10 activeert. Bij normaal gebruik zit de lichtsterkte op 400 cd/m², wat nog steeds heel goed is.

Samsung verkoopt de Galaxy Book Ion 13″ maar in één configuratie. Om bij de schroeven van de bodemplaat te komen moet je de rubberen voetjes loswippen, maar binnenin kun je alleen de ssd vervangen. Er is daarnaast een 15″model, ook met QLED-scherm, met verschillende configuraties.

In tegenstelling tot de Galaxy Book Flex heeft de bijgeleverde voeding een conventionele ronde stekker, maar je kunt de Ion ook via de USB-C-poort met een Thunderbolt-voeding van stroom voorzien. Het touchpad kan via Fn+F11 worden ingesteld als draadloze Qi-oplaadmat. Het opladen van de smartphone werkt alleen als de laptop ingeschakeld is – juist als je het verborgen oplaadvlak wilt gebruiken als touchpad.

De toetsen hebben dezelfde zilveren kleur als de behuizing. Anders dan bijvoorbeeld de Surface Book 3 is de witte toetsenverlichting gekoppeld aan een helderheidssensor, waardoor de verlichting alleen in een donkere omgeving aangaat. Daardoor zijn de toetsen altijd goed zichtbaar. De geïntegreerde vingerafdruklezer valt op door de helderblauwe kleur en de achterkant van behuizing volgt het opvallende kleurconcept. De toetsaanslag is vrij ondiep, maar na een korte gewenningsperiode typ je er soepel mee. De indeling is prima, met uitzondering van de pijltjestoetsen die op één toetsenrij gepropt zitten.

Pluspunten

  • licht
  • zeer lange accuduur
  • zeer helder scherm

Minpunten

  • 16:9-display

Bekijk deze laptop

Samsung Galaxy Book laptops zijn hier wat moeilijk verkrijgbaar, maar het 13″ model vind je bijvoorbeeld bij Amazon.nl (met QWERTY-toetsenbord). Het 15″-inch model, eveneens met QLED-scherm, vonden we bij Amazon.nl en bij webwinkel Otto (met 256GB-ssd/8GB RAM en 512/16 GB).

Meer testresultaten van deze laptop en andere modellen vind je in onze vergelijkende test van  zeven compacte en lichtgewicht premium laptops. Daarin hebben we bijvoorbeeld ook Samsungs Galaxy Book Flex met S-Pen getest.

(informatie afkomstig uit het artikel van Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine 11/2020, p. 56)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c't magazine jul/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Klembord delen tussen apparaten met Clipt

Ontken het maar niet: hoe vaak heb jij jezelf geen selectie aan foto’s gestuurd via je mail-app om ze vanaf je smart­phone redelijk snel naar je pc te...

Voorloper – Linux Fedora 34 PipeWire

Bij Linux Fedora 34 start PipeWire door die eindelijk zorgt voor een uniforme audio-interface. Gnome en de Waylandmode maken belangrijke ontwikkelings...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er