Luminar Neo Review: AI-ondersteunde fotobewerking

Elwin Hodžić
0

In deze review kijken wij naar de foto-editor Luminar Neo die een paradigmaverschuiving wil inluiden door foto’s flink te bewerken met behulp van AI.

Luminar Neo review


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Luminar Neo AI-gestuurde dialogen

De Luminar Neo software gebruikt een tiental AI-gestuurde dialogen, die allemaal de toevoeging “AI” in hun naam hebben. Ze heten bijvoorbeeld Enhance AI, Reexposure AI, Sky AI of Face AI. Sommige AI-functies zijn ook verborgen, zoals de gum, waarvan de naam geen achtervoegsel heeft.

Hardware-eisen

Kunstmatige intelligentie stelt hoge eisen aan de hardware. Zelfs bij raw-bestanden met een normale resolutie van 24 megapixels bereikt een pc met een viercore Core i7-processor zijn grenzen. Acht cores en 16 GB RAM zijn bijna verplicht.

Luminar Neo bevat gemeenschappelijke kenmerken van een onbewerkte ontwikkelaar met bedieningselementen voor belichting, contrast, kleurcorrectie, zwart-witconversie, beeldruis en filmkorrel, evenals enkele effectmodules voor dramatische, mystieke of lichtgevende beeldstijl. Retoucheerpenselen en stijlen voor het uiterlijk van afbeeldingen zijn ook aan boord. Net als bij de oudere Luminar AI leveren ze goede resultaten op.

De AI-ondersteunde dialogen maken gebruik van de beeldanalyse die het programma op de achtergrond uitvoert. Reexposure AI gebruikt een dieptekaart om de voor- en achtergrond van de scène afzonderlijk te verlichten, wat verrassend goed werkt. U kunt ook de kleurtemperatuur bewerken. De limiet kan worden verplaatst met behulp van een controller.

De dialoog voor het vervangen van de lucht, die Adobe voor Photoshop heeft gekopieerd, is praktisch. Luminar Neo maskeert op betrouwbare wijze de achtergrond en vervangt deze door een reeks meegeleverde achtergronden. Je kunt de horizon verleggen; de dialoog past het perspectief automatisch en verrassend goed aan.

De wisser retoucheert automatisch stof in scans van analoge prints en gefotografeerde hoogspanningskabels – meer niet. Dit betekent dat het wissen door AI ernstig wordt beperkt. Bovendien zorgde de beeldanalyse ervoor dat het programma herhaaldelijk vastliep.

In het portretgebied bewijst het programma hoe goed het beeldgebieden herkent. U kunt de achtergrond vervagen, het gezicht lichter of dunner maken, lippen en ogen benadrukken en glans op de huid retoucheren. De automatisch gegenereerde maskers passen perfect op enkele uitzonderingen na.

Luminar Neo achtergrond processen die de boel vertragen

De applicatie opent zowel Raw- als JPEG-foto’s. U moet ze echter van tevoren map voor map importeren, wat een beetje omslachtig is. Bovendien hoef je niet alleen te wennen aan de traagheid van het programma, want wijzigingen laten soms lang op zich wachten terwijl het op de achtergrond aan het rekenen is. Als je van de ene dialoog naar de andere springt en dan terugkeert, zul je zien dat de veranderingen in het plaatje zijn verwerkt. U kunt toegepaste dialoogvensters verwijderen via het wijzigingsgebied en zo de bewerking verwijderen. Het programma werkt echter niet niet-destructief in de zin van een onbewerkte ontwikkelaar die alle bedieningselementen te allen tijde op hun plaats houdt.

Wat kost Luminar Neo?

Op de website van Skylum (de makers Luminar Neo) kan je verschillende abonnementen aanschaffen voor de Luminar Neo. Zo betaal je 10 euro per maand voor 1 licentie (voor 1 computer) zonder extensies, 15 euro per maand voor 2 licenties (voor 2 computers) waarbij je ook alle Luminar Neo extensies gratis erbij krijgt. Tevens is het ook mogelijk om Luminar Neo aan te schaffen voor een eenmalig bedrag van 119 euro waarbij je ook maar 1 licentie krijgt en de extensies erbij moet kopen.

Conclusie Luminar Neo Review

Kunstmatige intelligentie kan veel, maar is niet almachtig. Het retoucheren van hoogspanningsleidingen is een kwestie van geluk. Automatisch maskeren werkt niet voor elk motief betrouwbaar.

Artificiële intelligentie vindt echter oplossingen waar klassieke benaderingen problemen hebben, bijvoorbeeld bij de selectieve verwerking van voor- en achtergrond of bij het snel, gescheiden retoucheren van ogen en huid in het portret. De AI-beeldverwerking is nog niet helemaal praktisch, maar Luminar Neo is toekomstgericht in aanpak.

Luminar Neo Review – plus- en minpunten

+ zeer effectieve AI-effecten
+ eenvoudig in het gebruik
sommige functies matig

Luminar Neo specificaties

Software-eisenWindows v.a. 10 (1909, 64-bit), macOS v.a. 10.14.6
Hardware-eisenIntel Core-i5 / AMD Ryzen 5 of beter; 8 GB RAM (16 GB advies); 10 GB schijfruimte; 1280 × 768 schermresolutie
Te downloaden en aan te schaffen viaskylum.com

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 06 2022, pagina 27.)

Lees meer over software in c't 08-09/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er