Top laptop review – 6 premium laptops vergeleken

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

De top laptop modellen van 2020, zoals de Apple MacBook Air en Dell XPS 13, willen kopers verleiden met kleine verbeteringen. Ze zijn ook erg licht en sommige wegen zelfs minder dan een tablet plus toetsenbord. We vergelijken zes van deze top laptop modellen.

Compact, licht, lange accuduur, veel gemak – als je 1500 euro of meer uitgeeft voor een top laptop, dan mag je ook veel verwachten. Toch zijn er grote verschillen tussen de apparaten binnen het premiumsegment, en tussen de innovaties en verbeteringen die ze bieden ten opzichte van de vorige generatie laptops die ze opvolgen.

We hebben de 2020-modellen van de Apple MacBook Air, Dell XPS 13 en Huawei MateBook X Pro in huis gehaald en vergeleken met soort­gelijke apparaten als de Asus ExpertBook B9 (B9450FA) en Dynabook Portégé X30L-G. We zetten hier ook de Acer Swift 3 (SF313-52) naast, die overtuigt met een relatief lage prijs. Eerder hebben we al de HP Spectre x360 13 met OLED-display onder de loep genomen en de Microsoft Surface Pro X met een ARM-cpu.

De MacBook Air staat bekend als een bijzonder dunne en lichte laptop, maar die reputatie hebben de apparaten met name te danken aan de succesvolle eerste productgeneratie uit 2008. In de ruim tien jaar die sindsdien zijn verstreken, heeft de laptop­markt een flinke ontwikkeling doorgemaakt: dunne apparaten van ongeveer twee centimeter zijn nu standaard. De apparaten in deze test hebben zelfs een dikte van maar zo’n anderhalve centimeter.

top laptop review 6 premium laptops vergeleken

Gewicht en scherm

Wat het gewicht betreft, is de MacBook Air zelfs een van de zwaardere apparaten: het 2020-model weegt met 1,3 kilogram nauwelijks minder dan zijn voorganger. Bij de test was alleen de MateBook X Pro iets zwaarder. De Portégé X30L-G van Dynabook daarentegen weegt minder dan 850 gram en de Asus ExpertBook B9 zit ook net iets onder 1 kilo. Ter vergelijking: de huidige tablets zoals de Surface Pro X en de iPad Pro zijn alleen lichter als je ze weegt zonder hun bijbehorende clip-on toetsenborden. De Surface Pro X, een van de lichtste Windows-­tablets, komt met het toetsenbord op een totaalgewicht van iets minder dan 1,1 kilo. De iPad Pro is samen met het nieuwe Magic Keyboard zelfs nog zwaarder dan de MacBook Air.

Een nadeel van de twee genoemde lichtgewichten is dat de schermen van beide modellen net als de meeste laptops die momenteel beschikbaar zijn het gangbare brede 16:9-schermformaat hebben. De andere geteste apparaten hebben daarentegen formaten met een hogere scherm, waardoor je dan minder hoeft te scrollen. De laptops van Apple en Dell hebben een 16:10-beeldverhouding, terwijl de apparaten van Acer en Huawei een verhouding van 3:2 hebben. Dat was lange tijd dan ook een uniek verkoopargument voor de Surface-apparaten van Microsoft.

Alle zes de displays hebben dankzij de IPS-­panels goede kleuren, ook vanaf de zijkant gezien, en ze zijn voldoende helder. Het panel van Asus is het donkerste met een maximale helderheid van rond 250 cd/m2. Dat is voldoende voor gebruik binnen en op het terras onder een parasol. De schermen van Asus, Dell en Dynabook zijn mat, de overige reflecteren. Touch- of penbediening is bij de testkandidaten niet aanwezig.

touchpad Asus laptop cijferblok numeriek toetsenblok

De touchpad van de Asus ExpertBook B9 (B9450FA) kun je naar wens ook gebruiken als numeriek toetsenbord.

Prestaties

In alle zes de geteste laptops zitten Intel quadcore-­processors van de tiende Core i-generatie, waarbij er drie met een 10- en drie met een 14-nano­meter productie­proces zijn vervaardigd. De cpu’s van Acer, Apple en Dell bieden een modernere 10-nanometer microarchitectuur inclusief AVX512 instructieset, hebben een krachtigere geïntegreerde grafische eenheid en ondersteunen LPDDR4-geheugen. Door de voortdurende productieproblemen kan Intel echter niet zo veel van deze processors leveren als de laptopfabrikanten zouden willen. In plaats daarvan moeten zij en hun klanten het ook doen met oudere 14nm-modellen. In theorie zouden de betreffende laptops van Asus, Dynabook en Huawei ook kunnen worden uitgerust met zes- in plaats van vier-core-cpu’s, maar in de praktijk biedt geen van de drie fabrikanten momenteel modellen met zes cpu-cores.

De cpu’s in de nieuwe MacBook Air zijn een speciaal geval: Apple gebruikt processors uit de minder krachtige Y-serie, die maar rond 10 watt verbruiken. Ter vergelijking: de U-cpu’s in de Windows-laptops hebben een specificatie van nominaal 15 watt en verbruiken vaak zelfs tijdelijk tot wel 25 watt.

In tegenstelling tot vroeger vind je in Windows-­laptops voornamelijk die krachtigere U-cpu’s, omdat de behuizingen voldoende ruimte bieden voor geschikte koelsystemen – zelfs de bijzonder platte behuizingen van de modellen in de test. De Y-processors waren overigens oorspronkelijk bedoeld om passief en dus geruisloos gekoeld te worden, met het doel om ze in Windows-tablets te gebruiken. Apple maakt helaas echter geen gebruik van die mogelijkheid en heeft de MacBook Air net als de andere laptops in deze test van een ventilator voorzien.

Top laptop: accuduur en benchmarks

Klik op de tabel voor een vergroting, inclusief andere gegevens en testresultaten (in pdf-formaat).

Lange accuduur

De categorie processor heeft eigenlijk geen invloed op de accuduur. Die is daarentegen veel meer afhankelijk van de mate waarin de ontwikkelaars erin slagen de energiezuinige componenten voor de idle-stand te optimaliseren. Bij Asus zijn ze daar goed in geslaagd, wnat bij een geringe systeembelasting hebben we een accuduur van maar liefst 34 uur gemeten. Maar de andere laptops doen het met een maximale accuduur van ‘slechts’ 17 tot 24 uur eigenlijk ook prima. Dat is ruim voldoende voor een volledige dag werken zonder voeding.
Alle geteste apparaten kun je makkelijk docken via de USB-C-aansluiting. In de meeste gevallen is ook Thunderbolt geïntegreerd. De laptops van Dell en Dynabook zijn als enige van een kaartlezer voorzien. Alle toetsenborden bieden een goed typ­gevoel en hebben een prettig diepe aanslag voor gebruikers die veel typen. Dankzij de verlichte toetsen kun je ook prima in het donker typen.

Een vingerafdruklezer voor het handig inloggen hebben ze allemaal, en Asus, Dell en Dynabook ondersteunen ook het aanmelden met gezichtsherkenning via Windows Hello. Voor de draad­loze netwerkverbinding bieden Apple en Huawei alleen het oudere ­Wi-Fi 5 (IEEE 802.11ac) standaard, de overige laptops ondersteunen ook het snellere Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax). Alleen de Asus en Dyna­book hebben een ethernetpoort voor een bekabelde netwerkverbinding.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Testresultaten

Klik op onderstaande afbeelding voor de gegevens en testresultaten van de geteste top laptops, inclusief accuduur en benchmarks (in pdf-formaat).

download top laptop gegevens en testresultaten tabel

Conclusie

Geen van de geteste laptops heeft echt grote tekortkomingen, maar aan de andere kant is ook geen enkele perfect – hoewel de compacte XPS 13 (9300) van Dell redelijk in de buurt komt. De nieuwe MacBook Air maakt een grote stap voorwaarts met zijn verbeterde toetsenbord, maar is nog steeds alleen interessant voor macOS-gebruikers. Zijn prestaties zijn minder, de accu gaat minder lang mee en hij weegt meer dan de Windows-laptops in deze prijscategorie.

De Acer Swift 3 (SF313-52) biedt veel hoogwaardig gemak, waaronder een 3:2-scherm, en dat voor relatief weinig geld. De duurdere 3:2-tegenhanger van Huawei, de MateBook X Pro (2020), moet het net als de MacBook Air stellen zonder de moderne Wi-Fi 6-ondersteuning. De Asus ExpertBook B9 (B9450FA) en Dynabook Portégé X30L-G voor de zakelijk markt zijn erg licht, maar daar staat dan weer een stevige prijs tegenover.

(informatie afkomstig uit het artikel van Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine 9/2020, p. 92)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 04/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

GeekPi Armor Case V5 review: aluminium behuizing voor Raspberry Pi 5

In deze review bespreken we de aluminium behuizing GeekPi Armor Case V5, die de chips van de Raspberry Pi 5 ook zonder ventilator redelijk goed koelt....

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er