HP Spectre x360 13: high-end laptop

Daniel Dupré
0

Laptops met een OLED-display dat krachtige kleuren en een hoog contrast biedt, zijn er tot nu toe vooral in het 15,6-inch formaat. De nieuwe platte HP Spectre x360 13 is sinds lange tijd weer een 13,3-inch laptop met OLED-scherm. Het is een high-end laptop, duidelijk bedoeld voor een zo groot mogelijke mobiliteit. Daar zijn de specificaties dan ook op afgestemd, maar dat leidt dan wel tot een dienovereenkomstig prijskaartje.

De eerste OLED-laptops uit 2016 waren compacte 13,3-inch apparaten, maar na slechts één generatie verdwenen die weer van de markt. Dat lag niet aan het gevreesde burn-in-effect – dat was ook na drie jaar gebruik niet vast te stellen – maar eerder aan de slechte beschikbaarheid van OLED- panels. Alleen Samsung kon (en kan) panels leveren in afmetingen die geschikt zijn voor laptops. Wellicht besloot Samsung zich toen te storten op OLED’s voor smartphones, gezien de grote vraag op dat moment.

Inmiddels is niet alleen de gehele smartphonemarkt verzadigd, maar zijn er ook nieuwe OLED-fabrieken. Daardoor is er weer capaciteit voor laptops. In alle huidige OLED-laptops zit een panel van Samsung. HP brengt een van de eerste 13-inch versies uit: de Spectre x360 13, een compacte, high-end laptop met 360-graden scharnieren, een gewicht van 1,2 kilogram en tot 11 uur accuduur.

Het scherm heeft een 4K-resolutie met praktisch onzichtbaar kleine pixels (332 dpi). Bij een schaalniveau van 200 procent komen de afmetingen van pictogrammen en lettertypes overeen met Full-HD-schermen. De instelling van 300 procent (1280 equivalent) is te hoog, maar dat kun je aanpassen. Als je een raster van gelijkmatige kleurvlakken ziet: dat is de digitizer-laag voor de bijgeleverde pen. Die werkt preciezer dan wanneer je het touch screen bedient. Het scherm dekt de DCI-P3-kleurruimte volledig af.

HP activeert de Dark Mode van Windows 10 standaard, zodat de instellingen en Windows-apps in een donker kleurenschema worden weergegeven – dat ontziet het OLED-scherm en reduceert het energieverbruik. De modus is niet altijd even consequent doorgevoerd in alle applicaties, zowel die van externe ontwikkelaars als in de Windows-eigen apps.

In het schermframe zit een IR-webcam die biometrisch inloggen via Windows Hello ondersteunt. Het is mogelijk om de webcam via een hardwareschakelaar te blokkeren. De gezichtsherkenning werkt dan niet meer, maar je kunt je nog wel aanmelden met de vingerafdruklezer in de polssteun. Met de F12-toets kun je ook de microfoon uitschakelen om afluisteren te voorkomen.

In de BIOS-setup kun je bepalen of de F-toetsen speciale of klassieke functies krijgen toegewezen. De alternatieve functie is dan beschikbaar als Fn-toetsencombinatie. De Spectre typt prima, alleen laat de lay-out een gemengd gevoel achter: speciale toetsen voor Home/End/Page Up/ Down zijn prettig, maar het cursorblok dat nu op één regel zit gepropt vereist enige oefening.

Alle drie de usb-poorten verwerken gegevens met 10 Gbit/s. De twee USB-C-poorten ondersteunen ook Thunderbolt, sturen beeld naar DisplayPort en je kunt er de meegeleverde voedingsadapter op aansluiten. Vanwege de platte behuizing is de enige USB-A-poort uitklapbaar – iets wat je eerder alleen zag bij RJ45-poorten. Een van de twee USB-C-aansluitingen zit in de schuine hoek van de behuizing rechtsachter. De MicroSD-kaartlezer ondersteunt UHS-II en kopieert op de volle snelheid met meer dan 200 MB/s.

De behuizing van de HP Spectre x360 13 is zo plat dat er een schuifje nodig is om de USB-A-poort onder te brengen.

Het OLED-panel is alleen beschikbaar in het model met de aanduiding aw0600nd dat 1800 euro kost. Alle andere modellen in de Spectre x360 13-serie hebben een Full-HD IPS-scherm. Afhankelijk van de uitrusting is de behuizing dan blauw, donkergrijs of zilverkleurig. Alle modellen hebben Wi-Fi 6.

De nieuwste 13-inch versie van de Spectre x360 is net als zijn voorgangers een high-end laptop gemaakt voor mobiliteit zonder vervelende eigenschappen. HP reserveert het 4K OLED-scherm uitsluitend voor het topmodel.

HP Spectre x360 13
FabrikantHP
Display13,3″, 3840 × 2160, 16:9, 332 dpi, 17 … 343 cd/m2, spiegelend
ProcessorIntel Core i7-1065G7 (HT-quadcore) 1,3 GHz (3,9 GHz turbo), 4 × 512 kB L2-, 8 MB L3-cache
Werkgeheugen16 GB LPDDR4-3200
ChipsetIntel Ice-Lake-U
GraphicsIntel Iris Plus
OpslagIntel Optane H10-ssd (1024 GB)
Prijs€ 1800

 

Meer reviews lees je in c't 04/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

Zotac ZBox pico PI430AJ review: mini-pc met een bijzondere koeloplossing

De nieuwste mini-pc van Zotac biedt meer prestaties dan voorgaande modellen. Maar in plaats van alleen passieve koeling gebruikt deze ZBox een bijzond...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er