360 graden camera Vuze getest voor VR-films

Marco den Teuling
0

Vuze 360 graden camera VR 3D HumaneyesDe Vuze is een 360 graden camera die kan opnemen in stereoscopisch 3D. Daarmee is hij bijvoorbeeld ook geschikt om VR-films te maken. We bekijken het gebruiksgemak, de resultaten en andere eigenschappen van de Vuze.

Er zijn nogal wat 360 gradencamera’s voor consumenten – maar de meeste kunnen niet opnemen in stereoscopisch 3D. De Vuze, van de Israëlische fabrikant Humaneyes, kan dit wel. Hij berekent uit de opnames van zijn acht ingebouwde 2-megapixelsensoren een stereoscopische 360-gradenvideo. Om dergelijke 3D-video’s te kunnen bekijken, heb je een VR-headset nodig. Humaneyes levert een eenvoudige VR-houder voor een smartphone mee, maar de video’s doen het eigenlijk veel beter op een hoogwaardig VR-systeem met vloeiende head-tracking. De 360-gradenvideo’s zijn daarnaast in 2D ook op een pc-monitor of smartphone te bekijken.

Wat de beeldkwaliteit betreft lijkt het Vuze-materiaal op fatsoenlijke consumentencamera’s als de Samsung Gear 360 (2016-versie). Hoewel het apparaat 4K-beelden levert, lijkt de beeldscherpte met een VR-headset bekeken niet op HD – maar meer op een betere VHS. In een 4K-frame zitten immers niet alleen de beelden voor het linker en rechter oog (onder elkaar in top-bottom-formaat), maar ook het complete rondom-panorama. Met de VR-bril zie je altijd maar een deel van de oorspronkelijke resolutie.

Maar desondanks: dankzij de 3D-weergave werken Vuze-video’s met een VR-headset griezelig echt. Het verschil ten opzichte van 2D-360-gradenmateriaal is enorm. De Vuze produceert in vergelijking met camera’s met slechts een of twee sensoren bij voorwerpen die zich dichtbij bevinden duidelijk meer stitching-artefacten. Humaneyes adviseert daarom om een afstand van 1,20 meter of meer tot de camera aan te houden. Bovendien heb je veel licht nodig, want donkere scènes ogen onscherp en hebben veel ruis.

Je kunt de video’s bijvoorbeeld bekijken met de Windows-app ‘Films en tv’, maar dan alleen in 2D – irritant genoeg ondersteunt ook de versie voor de mixed-reality-headset van Windows geen stereoscopische 360-gradenvideo. Met de SteamVR-software Vive Video gaat dat beter, die ondersteunt naast HTV Vive ook Oculus Rift en Windows MR. Je moet het videoformaat dan wel handmatig instellen door op het oogpictogram te klikken en dan ‘3D Over Under’ en ‘360’ te selecteren.

Oculus Video (voor Oculus Rift en Gear VR) herkent Vuze-video’s alleen goed als je de bestandsnaam verandert in …_360_TB.mp4. YouTube herkent het materiaal na het uploaden daarentegen volautomatisch als stereoscopische 360-gradenvideo’s.

Het configureren van de Vuze werkt via een mobiele app (Android en iOS), die ook als afstandsbediening dient. De live-preview beperkt zich tot een enkel camerabeeld – de app kan namelijk geen beeld weergeven dat uit de acht sensoren tegelijk samengesteld is. De software Vuze VR Studio (voor Windows en macOS) maakt een goede indruk en staat ook rudimentaire handmatige instellingen toe om bijvoorbeeld stitching-fouten te minimaliseren.

De Vuze is verkrijgbaar in geel, zwart, rood of blauw. Als je 3D en 360 graden wilt, kun je de Vuze bijna zonder nadenken kopen – voor drie- of viercijferige bedragen is er verder geen echte concurrentie. Professionele modellen zoals de Nokia Ozo en Jaunt One kosten meer dan 20.000 euro. Als je echter ook kunt leven met 180 graden, ben je wellicht beter uit met goedkopere dubbel-sensorsystemen zoals een zelfgebouwde GoPro-rig, een Lucidcam of Googles VR180-modellen.

(Jan-Keno Janssen / Noud van Kruysbergen, c’t magazine 3/2018)

Humaneyes Vuze

Stereoscopische 360-gradencamera 
FabrikantHumaneyes, www.vuze.camera
Zichtveld360 × 180 graden
Resolutie3840 × 2160 pixels (in totaal, frames voor linker en rechter oog boven elkaar)
Sensors8 × Sony IMX408 (CMOS, 2 megapixel)
Frame- / bitrate30 fps / max. 120 MB/s
VideoformaatMP4, H.264-gecomprimeerd
Audio4 × 48kHz-MEMS-microfoon
Accuduurongeveer 2 uur (3700 mAH Li-ion-accu)
Interfacesmicro-usb, wifi (802.11b/g/n 2,4 GHz), microSD-kaartslot
Gewicht469 gram
Meegeleverddraagetui, minigreep, mini-VR-houder (Homido Mini), usb-kabel, usb-voeding
Shoplink en prijsVuze 360 graden camera, € 995

 

 

 

 

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

HomeWizard Energy Display review: snel en simpel inzicht in je verbruik

Het monitoren van je energieverbruik wordt pas echt inzichtelijk als je daar meteen inzage in hebt. Het Energy Display toont je alle relevante gegeven...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er