Lichtgewicht laptop test: zeven modellen vergeleken

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  In de prijsklasse vanaf 1000 euro combineren laptop­modellen zoals de Apple MacBook Pro 13, Lenovo ThinkPad X1 Carbon en Microsoft Surface Book design, prestaties en mobiliteit – en het lijkt erop dat ook Samsung zijn ogen weer op Europa wil richten. We bekijken zeven van deze premium lichtgewicht laptop modellen.

  In een eerdere review bekeken we al zes premium-laptops die de aandacht trekken door hun zeer lage gewicht, lange accuduur en uitzonderlijke schermen. Sindsdien zijn er nog zeven van dergelijke laptops bij ons terechtgekomen, die we aan dezelfde tests hebben onderworpen.

  lichte laptop test review vergelijking Samsung Apple Lenovo Microsoft Huawei

  Lichtgewicht laptop - geteste modellen

  Al tijdens het eerste artikel deden er geruchten de ronde dat er in 2020 nieuwe edities van de Apple MacBook Pro 13” en Microsoft Surface Book 3 zouden verschijnen, en kort daarna kwamen ze ook daadwerkelijk op de markt. De inmiddels achtste gene­ratie van de ThinkPad X1 Carbon werd, zoals gebruikelijk, aangekondigd op de technologiebeurs CES al in janu­ari 2020, maar de verkoop begon net zo traditie­getrouw pas zes maanden later. We hebben de Huawei MateBook 13 getest, die, in tegenstelling tot de smartphones van de fabrikant, niet is getroffen door de onlangs aangescherpte sancties van de VS.

  Samsung en Vaio

  In de test hebben we ook twee laptops van Sam­sung opgenomen, de Galaxy Book Flex 13” en Galaxy Book Ion 13”. Om onduidelijke redenen heeft de Zuid-­Koreaanse fabrikant een tijdje geen ­laptops ­uitgebracht in Europa. Waarom dat zo is weten we niet, het bedrijf lijkt zich de afgelopen jaren met name te hebben gestort op de Amerikaanse markt. Nu heeft Samsung blijkbaar toch besloten weer enkele modellen uit te brengen in Europa, alleen lijken de twee laptops voorlopig nog niet officieel in de ­Benelux te verschijnen. Ze zijn echter wel verkrijgbaar via webshops in onder andere Duitsland en het VK (met mogelijk lokale toetsenbordindeling). Desondanks hebben de apparaten wel interessante eigenschappen, wat de reden is dat we ze in deze test toch meenemen.

  Samsung Galaxy Book Ion 13” design

  Bij de Samsung Galaxy Book Ion 13” zit aan de achterzijde een opvallende decoratieve streep.

  Anders dan voorheen richt Samsung zich nu op het topsegment met weinig apparaten en prijzen boven de 1000 euro. Er kunnen daar grotere marges worden gemaakt dan bij laaggeprijsde laptops, hoewel de concurrentie op die markt ook stevig is. De voormalige Sony-dochter Vaio heeft ongeveer een jaar geleden ook een rentree gemaakt in Europa (maar niet in de Benelux) en dat had maar matig succes. Sindsdien is het stil gebleven en zijn er geen nieuwe modellen verschenen. Volgens eigen zeggen is verkooppartner TrekStor in gesprek met Vaio ­Japan, maar het is onduidelijk of de modellen met de tiende Core i-generatie die elders verkrijgbaar zijn, in Europa zullen verschijnen – laat staan in de Benelux.

  Speciale processor

  In elke hier geteste premium lichtgewicht laptop zit een Intel-processor uit de tiende Core-i-generatie. Technisch gezien bestaat die uit twee series met respectievelijk 14- en 10-nanometer wafers. Beide zijn bij deze laptops vertegenwoordigd. Apple gebruikt in twee opzichten echter een speciale versie: de Core i5-1038NG7 is compacter dan de gewone modellen, wat een kleiner moederbord mogelijk maakt – hij wordt momenteel alleen door Apple gebruikt.

  De processor heeft bovendien een specifieke TDP van 28 in plaats van de 15 watt bij de andere laptops. Dat zorgt voor hogere prestaties, maar de grenzen zijn vloeiend: ook de 15W-versies kunnen tot 25 watt gebruiken als de fabrikant dat toestaat. Bij een lichtgewicht laptop met een zwakke koeler kan het dan weer gebeuren dat de processor tot 10 watt wordt afgeremd. De hoge prestaties zijn dus niet zozeer afhankelijk van het processormodel, maar eerder van het koelsysteem van de betreffende laptop. De Core i5-10210U haalt bij Cinebench R20 in de ­Lenovo ThinkPad X1 Carbon (G8) meer dan 1600 punten, ongeveer 1400 punten in de Huawei MateBook 13 (2020), maar nog geen 1200 punten in de Samsung Galaxy Book Ion 13”.

   


  Blijf op de hoogte met informatie over de nieuwste laptops!
  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Prestaties

  De huidige mobiele processors van Intel vertegenwoordigen niet meer langer het beste wat er in laptop-­cpu’s verkrijgbaar is. AMD produceert zijn ­Ryzen 4000U-chips in een 7-nanometerproces, ze hebben meer kernen en zijn sneller. De MacBook Pro met een 28W-quadcore van Intel voert de geteste modellen weliswaar aan met ongeveer 1800 punten bij Cinebench R20, maar moet zich gewonnen geven aan de 15 watt Ryzen 5 4500U met zes cores die in de nog niet eens half zo dure Acer Swift 3 zit en meer dan 1900 punten scoort. De Ryzen 7 4700U met acht kernen levert meer dan 2400 punten in dezelfde laptop – en is niet eens het topmodel in de Ryzen 4000U line-up.

  Alleen vind je binnen de categorie van premium-­modellen lichtgewicht laptop die we hier testen nog nauwelijks exemplaren waar processors van AMD inzitten. De Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05), waar AMD meerdere malen met trots naar heeft verwezen, zou een prominente uitzondering zijn, maar is maanden na de lancering van de Ryzen 4000 nog steeds niet beschikbaar. De hybride laptop HP Envy x360 13 (ay0), waar ook een Ryzen 4000 in zit, werd ook te laat voor deze test beschikbaar. We zullen in toekomst daarom ongetwijfeld nog terugkomen op laptopmodellen met AMD-cpu’s.

  Desondanks hebben alle laptops in deze test genoeg rekenkracht in huis voor bijna alle toepassingsgebieden. Bij laptops met lagere Cinebench-­prestaties zal de beeldbewerking of videobewerking net iets langer duren, wat je echter alleen zult merken als je ze naast elkaar vergelijkt. De gevoels­snelheid is in alle gevallen hoog – zoals bij alle moderne systemen met een ssd. Video’s in alle gangbare compressieformaten worden afgespeeld zonder de cpu te belasten – en dus ook zonder luid gezoem van de ventilator.

  Premium lichtgewicht laptop test: benchmarks

  benchmarks gegevens lichte laptop download

  Klik op de tabel voor een vergroting, inclusief andere gegevens en testresultaten (in pdf-formaat).

  Gebruiksgemak

  Veel van wat een premium lichte laptop aantrekkelijk maakt, heeft daarom ook niets te maken met de prestaties, maar met andere design- en ontwikkelings­beslissingen. Alle genoemde snelle Ryzen 4000-laptops hebben bijvoorbeeld een 16:9-scherm, terwijl enkele van de hier geteste exemplaren de hogere en daarmee voor veel toepassingen geschiktere 16:10- en 3:2-schermformaten hebben. En natuurlijk met de bredere kijkhoeken die gebruikelijk zijn bij IPS-­panelen.

  De twee Samsung-laptops zijn de eerste modellen met een QLED-scherm. Qua naam lijkt dat een beetje op OLED, maar het betreft ‘slechts’ een nieuwere lcd-technologie. Als bijzonderheid hebben die schermen– naast de verplichte goede kleuren in het geteste marktsegment – een hoge helderheid van maximaal 600 cd/m2. Daarmee kun je zelfs bij direct zonlicht nog iets op het scherm zien, mits je een hoog contrast instelt of heldere scherminhoud voor je hebt. In donkere delen van het beeld zie je de omgeving onvermijdelijk, want de schermen reflecteren jammer genoeg. Vinger- en penbediening is alleen mogelijk op de Microsoft Surface Book 3 en de Samsung Galaxy Book Flex.

  Samsung Galaxy Book Flex notebook pen stylus opbergen

  De S-Pen van de hybride laptop Samsung Galaxy Book Flex 13” kun je netjes opbergen in een uitsparing in de behuizing.

  Alle geteste laptops hebben fatsoenlijke toetsen­borden met een verlicht toetsenbord. Ook is het in alle gevallen mogelijk om makkelijk via een bio­metrische methode in te loggen – bij sommige via een vingerafdruklezer, bij andere via een IR-camera. De laptops van Lenovo en Samsung laten zien dat een laag gewicht en een zeer lange accuduur geen tegenstrijdigheid hoeft te zijn – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de HP Elite Dragonfly, waarvan het geadverteerde model van minder dan 1 kilo een kleine accu heeft. Het is vooral een geval van goed afgestelde drivers en firmware – en het consequente gebruik van zeer energiezuinige componenten. Dat alles kost geld en kom je daarom alleen tegen bij dure laptops.

  Testresultaten

  Klik op onderstaande afbeelding voor de gegevens en testresultaten van de geteste premium lichtgewicht laptops, inclusief accuduur en benchmarks (in pdf-formaat).

  gegevens laptoplicht download tabel

  In het artikel in c’t magazine 11/2020, p. 56 vind je uitgebreidere besprekingen van de afzonderlijke laptops.

  Conclusie

  Lenovo levert met de achtste generatie van de ThinkPad X1 Carbon wederom een goed gebalanceerd totaalconcept, net als Asus. Diens ZenBook heeft een nog net iets langere accuduur en is even licht. Dell biedt nog steeds slechts een 16:9-beeldscherm. In de Huawei MateBook 13 en de Microsoft Surface Book 3 13.5” zitten schermen met een 3:2-beeldverhouding, wat zeer prettig werkt. Maar je moet het wel doen met een relatief korte accuduur. Dat laatste is het paradepaardje van de Samsung Galaxy Book Ion 13”, die het bijna 34 uur volhield. De geteste nieuwe MacBook Pro 13” overtreft de Windows-competitie op het gebied van cpu-prestaties. De nieuwere versie met M1-CPU presteert nog beter. De goedkopere versies van de MacBook Pro uit 2020 hebben echter aanzienlijk zwakkere configuraties.

  (informatie afkomstig uit het artikel van Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine 11/2020, p. 56)

  Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 05/2024

  Meer over

  Notebooks

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

  De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

  Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

  De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er