Nieuwe Apple Macs met M1-cpu

Daniel Dupré
0
Apple Mac mini

(Bron: Apple)

Apple heeft in november drie nieuwe Macs geïntroduceerd met de M1-cpu die het bedrijf in eigen beheer heeft ontwikkeld. Daarmee zet Apple Intel buiten spel. Apple is als processorontwerper in zekere zin een nieuwkomer, maar dat is niet te merken: de nieuwe M1 geeft de Macs vleugels.

Apple noemt de M1-cpu, zijn eerste computerprocessor, de ‘cpu met de beste prestaties per watt ter wereld’. Hij is gebaseerd op ARM-architectuur en zit in de nieuwe 13-inch laptops MacBook Air en MacBook Pro, en in de kleine Mac mini. Ook andere Macs moeten de komende jaren overschakelen van Intel- op Apple-cpu’s.

ARM-processors staan bekend als energiezuiniger dan Intel- of AMD-cpu’s, maar de ontwerpen die Qualcomm, Microsoft of Google tot nu toe hebben uitgebracht, waren geen Intel-killers. Apples inspanningen zouden daar misschien verandering in kunnen brengen. Al naargelang de gebruikte benchmark rekent de M1 drie- tot zesmaal sneller dan oudere Intel-cpu’s in voorgaande Mac-modellen, en nog steeds tweemaal zo snel als recente Intel-cpu’s. Daar heeft de M1 hooguit een kwart van het energieverbruik voor nodig. De accuduur van 18 uur voor de MacBook Air en 20 voor de Pro is dan ook netjes.

Familieovereenkomst

De M1-cpu is een indrukwekkende cpu die veel gemeen heeft met de A14 in iPhones. Die verslaat bij veel singlecore-benchmarks zelfs de AMD Ryzen 9 5950 X (Zen 3) en Intel Core i7-1185 G7 (Tiger Lake). De met 5nm-procedé vervaardigde M1 biedt ook iPhone-achtige functies zoals onmiddellijk uit stand-by komen (Instant-on). De gpu van de M1 heeft tot maximaal acht cores, terwijl dat er bij de A14 maar vier zijn. Verder is er onder andere een (heel) erg grote cache, een AI-unit met 16 cores en zijn veel functies voor parallelle berekeningen geïmplementeerd met korte latenties. Gezien de prestaties heeft Apple blijkbaar veel bottlenecks uit het ARM-concept kunnen halen.

Apple M1-cpu

Hoe het mogelijk is dat de Arm-chip van Apple het kan opnemen tegen Intel en AMD wordt enigszins duidelijk als je de gigantische cache bekijkt. (Bron: Apple)

Alles in een

Uiterlijk zien de M1-Macs eruit als hun voorgangers. Maar omdat de M1 veel functies verenigt, is het moederbord kleiner en is er meer ruimte voor de koeling. Alle modellen hebben standaard 8 GB RAM. 16 GB kost een forse 224 euro extra. Wi-Fi 6 en Bluetooth 5 zijn aanwezig. Via Thunderbolt kunnen externe 6K-displays worden aangesloten, maar eGPU’s zijn niet meer mogelijk. De Mac mini kost 779 euro met een 256GB-ssd (€ 1003 met 512GB-ssd). Hij heeft 2 × USB-A, 2 × USB-C met Thunderbolt 4, HDMI 2.0 en Gigabit-ethernet.

Apple MacBook Air MacBook Pro, Mac mini met M1-cpu

Belofte ingelost: Apple gebruikt nu ook eigen op ARM gebaseerde chips in zijn Macs. Die krijgen daarmee ook iPhonefuncties zoals instant wake-up. (Bron: Apple)

De MacBock Air is niet zo krachtig als de Pro, maar wel passief gekoeld. Zijn topsnelheid houdt hij daardoor korter aan. Beide MacBooks hebben een resolutie van 2560×1600 pixels, maar de helderheid van de Air is 400 cd/m2 versus 500 voor de Pro. Beide typen hebben een vingerafdrukscanner voor Touch ID en een (720p) webcam. De MacBook Pro heeft nog de Touch Bar en een iets grotere accu. De goedkoopste Air met 256GB-ssd en zeven gpu-cores kost 1101 euro, met acht cores en 512 GB is dat 1364 euro. De Pro begint vanaf 1412 euro, ook met een 256GB-ssd (1637 euro voor 512 GB). Voor een nog forsere meerprijs kun je alle nieuwe Macs aanschaffen met een 1TB- of 2TB-ssd.

Ontwikkelingswerk

Ontwikkelaars moeten hun software opnieuw compileren voor de ARM-cpu, maar dat vergt doorgaans weinig moeite. Bij een test met CotEditor kon de software zonder enige code-aanpassing worden gecompileerd voor de M1. Programma’s die speciale x86-instructies vereisen, zoals Adobe Photoshop, vergen meer werk. Toch zijn sommige grote softwaresuites al in een aangepaste vorm beschikbaar, nadat midden november macOS Big Sur voor M1-Macs is verschenen. Andere software kan daarin worden gedraaid met Rosetta 2-emulatie.

Een soortgelijke emulatie bood Apple ook bij de overstap in 2006 van PowerPC naar Intel. Het herhaalt daarmee een strategie die bij de vorige platformwisseling succesvol was. De nieuwe Macs kunnen in elk geval op veel interesse rekenen en de levertijden zijn sinds de introductie aardig opgelopen.

(Dušan Živadinović/Marco den Teuling)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

 

Meer nieuws lees je in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste trends en ontwikkelingen in de IT-wereld? Zoek je betrouwbare, onafhankelijke informatie? Dan is c’t magazine hét...

Download een gratis e-book over workstations

Voor veeleisende, professionele vakgebieden zoals architectuur, productontwikkeling, media en gezondheidszorg, is een standaard pc of laptop vaak niet...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er