Tool voor schijfopruiming getest

Marco den Teuling
0

Het gratis programma Bleachbit bevrijdt je pc van tijdelijke bestanden, wist de browsercache, verwijdert onnodige softwarepakketten en ruimt het systeem op. We testen deze tool voor schijfopruiming.

Zogeheten cleaners laten de tool Bleachbit weten welke bestanden er verwijderd mogen worden. In de regel bekommert elke cleaner zich om één toepassing. De Firefox-cleaner zorgt bijvoorbeeld voor de cache en de crashmeldingen van die browser. Je kunt de te verwijderen bestanden aanvinken die de betreffende cleaner aangeeft, de rest kun je dan aan Bleachbit overlaten. Daarnaast kun je directory’s aangeven die je ook verwijderd wilt hebben of omgekeerd juist wilt uitsluiten.

schijfopruiming Bleachbit handmatig schijf vol schijfruimte vrijmaken

Bij het selecteren van de cleaners word je niet echt geholpen door de summiere beschrijvingen, die je soms verkeerd informeren. Het item ‘autoremove’ verwijdert bij Linux bijvoorbeeld geen verouderde bestanden, maar overbodige programmapakketten. Als je blind alle schoonmaakfuncties activeert, kun je schade aan je systeem aanrichten – bijvoorbeeld door het wachtwoordgeheugen van de browser leeg te maken. Met een XML-bestand kun je zelf ook cleaners aanmaken voor schijfopruiming.

Een voorbeeldweergave laat alle bestanden zien die verwijderd gaan worden, inclusief de ruimte die ze in beslag nemen. Als je dat wilt, overschrijft Bleachbit de betreffende bestanden voor het verwijderen eerst. Met één druk op de knop kun je ook de complete lege ruimte van een schijf overschrijven. Beide moeten verhinderen dat er toch nog sporen van bestanden achterblijven.

Bleachbit 2.0

Systeemschoonmaak
ProducentAndrew Ziem, www.bleachbit.org
Systeemeisen Windows vanaf XP, Linux
Prijsgratis

 

Hoe je mislukte Windows-updates verwijdert lees je in c't sep/2018

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er