Tool voor schijfopruiming getest

Marco den Teuling
0

Het gratis programma Bleachbit bevrijdt je pc van tijdelijke bestanden, wist de browsercache, verwijdert onnodige softwarepakketten en ruimt het systeem op. We testen deze tool voor schijfopruiming.

Zogeheten cleaners laten de tool Bleachbit weten welke bestanden er verwijderd mogen worden. In de regel bekommert elke cleaner zich om één toepassing. De Firefox-cleaner zorgt bijvoorbeeld voor de cache en de crashmeldingen van die browser. Je kunt de te verwijderen bestanden aanvinken die de betreffende cleaner aangeeft, de rest kun je dan aan Bleachbit overlaten. Daarnaast kun je directory’s aangeven die je ook verwijderd wilt hebben of omgekeerd juist wilt uitsluiten.

schijfopruiming Bleachbit handmatig schijf vol schijfruimte vrijmaken

Bij het selecteren van de cleaners word je niet echt geholpen door de summiere beschrijvingen, die je soms verkeerd informeren. Het item ‘autoremove’ verwijdert bij Linux bijvoorbeeld geen verouderde bestanden, maar overbodige programmapakketten. Als je blind alle schoonmaakfuncties activeert, kun je schade aan je systeem aanrichten – bijvoorbeeld door het wachtwoordgeheugen van de browser leeg te maken. Met een XML-bestand kun je zelf ook cleaners aanmaken voor schijfopruiming.

Een voorbeeldweergave laat alle bestanden zien die verwijderd gaan worden, inclusief de ruimte die ze in beslag nemen. Als je dat wilt, overschrijft Bleachbit de betreffende bestanden voor het verwijderen eerst. Met één druk op de knop kun je ook de complete lege ruimte van een schijf overschrijven. Beide moeten verhinderen dat er toch nog sporen van bestanden achterblijven.

Bleachbit 2.0

Systeemschoonmaak
ProducentAndrew Ziem, www.bleachbit.org
Systeemeisen Windows vanaf XP, Linux
Prijsgratis

 

Hoe je mislukte Windows-updates verwijdert lees je in c't sep/2018

Deel dit artikel

Lees ook

Fairphone 3: goede insteek

De kleine Nederlandse fabrikant Fairphone maakt een smartphone die goed te repareren is en Fairtrade-goud bevat.

Grote geheugenkaart vanaf 512 GB: 6 modellen getest

We testen 6 modellen grote geheugenkaart vanaf 512 GB. Is zo'n grote geheugenkaart ook snel genoeg voor alledaags gebruik?

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er