Je bladwijzers synchroniseren in meerdere browsers

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    Inleiding

    Je bladwijzers synchroniseren met andere browsers van dezelfde producent is geen enkel probleem. Het wordt ingewikkelder als je dezelfde bookmarkcollectie wilt gebruiken met verschillende browsers.

    De pagina op het bedrijfsintranet waar de deadlines op staan, wat was daar ook alweer de URL van? Hoe heet die blogger ook alweer met die interessante politieke analyses? En waar stond de per ongeluk ontdekte verzameling met geweldige tips voor fietstochten voor de volgende vakantie? Adressen van websites die langer dan een dag echt belangrijk of interessant zijn en die je zelfs met Google niet zo snel weer kunt vinden, komen in de bookmarks te staan.

    Maar die schat aan informatie is ook het grootste obstakel voor het uitproberen van een nieuwe browser of het parallel gebruiken van meerdere browsers, omdat browsers van verschillende afkomst hun bladwijzers niet makkelijk met elkaar synchroniseren. En wie wil er verschillende bladwijzermappen naast elkaar gaan onderhouden? Er zijn verschillende applicaties en diensten die een bookmarkverzameling toegankelijk maken voor meerdere browsers – zo veel dat we hier slechts een selectie van diensten kunnen presenteren die we zelf daadwerkelijk ook gebruiken.

    Klikbare links

    Alle browsers kunnen hun bladwijzers binnen de eigen familie standaard synchroniseren. Je kunt bijvoorbeeld je Chrome-bladwijzers synchroniseren op alle systemen waarop je Chrome geïnstalleerd hebt. Het synchroniseren met andere browsers werkt bij Chrome echter net zo min als bij elke andere browser. Daarvoor heb je ander gereedschap nodig.

    In principe is elke cloudservice geschikt als een cross-browser bookmarkcollectie waarbij je de klikbare links netjes kunt ordenen. Als je bijvoorbeeld een online notitieblok gebruikt zoals Google Keep of het op dit moment populaire Notion, dan kun je die gebruiken om een bladwijzerverzameling aan te maken.

    Google Keep biedt echter geen importfunctie voor een bestaande bookmarkcollectie. Notion kan bladwijzers alleen als HTML-bestand importeren. Het is met elke browser mogelijk je bestaande bladwijzers als HTML-bestand te exporteren, wat je dan naar Notion kunt uploaden. Notion neemt de structuur en de weergave van de bladwijzerbestanden over. Overzichtelijk is anders.

    Later-lezen-diensten zoals Pocket, Diigo, Wallabag en Instapaper laten je in principe ook je bladwijzerverzameling beheren. Voor grotere verzamelingen zijn er echter meer geschikte hulpmiddelen.

    Web-commandocentra

    Waarom niet een browseronafhankelijke startpagina op internet opzetten, een soort persoonlijk portal? De diensten Start.me, Protopage en Netvibes maken dat bijvoorbeeld mogelijk. Start.me importeert bookmark- exportbestanden van de browsers. Daar kun je de bladwijzers op meerdere pagina’s rangschikken, waartussen je wisselt met tabbladen. Op deze manier kun je links voor werk en privégebruik scheiden door ze op verschillende pagina’s te verzamelen.

    De service groepeert de bladwijzers compact in de vorm van pictogrammen, als een wolk of als een lijst. Maar Start.me biedt nog meer. Met widgets houd je notities of to-do-lijsten bij of krijg je actuele weerinformatie en berichten van RSS-feeds.

    De gratis versie van Start.me wordt gefinancierd door advertenties. Zelfs met de gratis variant kun je zoveel links bewaren als je wilt. De Pro-versie voor 20 dollar per jaar bevat geen reclame, controleert de links op beschikbaarheid en biedt extra widgets voor bijvoorbeeld aandelenkoersen, Google Agenda en Trello-boards.

    Bookmark-clouds

    Als je je bladwijzers onafhankelijk van de browser wilt onderhouden, is een pure bookmarkmanager wellicht een betere keuze. Bookmark Ninja, Qlearly en Raindrop fungeren allemaal als een bladwijzercloud. Raindrop maakt bookmarks bijvoorbeeld toegankelijk via een webfront-end en via een app voor Android of macOS. Raindrop presenteert de bladwijzers simpel als een lijst of wat meer fancy als een Pinterest-achtige weergave met grafische previews van de links.

    Raindrop biedt add-ons voor Chrome, Firefox, Safari, Opera en Edge en een bookmarklet voor alle andere browsers. Omdat Raindrop in het algemeen snel reageert op gebruikersinteracties, merk je bijna niet dat je te maken hebt met een clouddienst. Bij Firefox kun je de bookmarkmap zelfs in de zijbalk inbedden.

    bladwijzers synchroniseren Raindrop

    Raindrop kan collecties van bladwijzers presenteren in een Pinterest-achtige weergave met previews

     

    Je kunt individuele mappen delen – met alleen-lezen of met volledige toegang. Op die manier kan bijvoorbeeld het hele gezin wandelingen verzamelen voor de komende vakantie. Door integratie met de automatiseringsservices IFTTT en Zapier kun je Raindrop koppelen aan honderden andere diensten – om bijvoorbeeld de YouTube-video’s of tweets die je ‘liket’ automatisch op te slaan als bladwijzer.

    De basisversie van Raindrop is gratis, maar die is alleen geschikt voor kleinere verzamelingen. Als je je bladwijzers op meer dan één niveau wilt organiseren, heb je de Pro-versie nodig, die ongeveer 30 dollar per jaar kost. Die controleert bladwijzers ook op beschikbaarheid en slaat een back-up op bij Dropbox of Google Drive.

    Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

    Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

    Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

    Een eigen html-versie

    Bij alle genoemde clouddiensten geef je je bladwijzers aan een derde partij. Als je dat niet wilt, kun je je eigen startpagina maken. Je kunt die dan op je eigen pc of in een privégedeelte van je website opslaan en met je browser als startpagina of nieuw tabblad openen. De nieuwe startpagina zet je dan bij de instellingen van je browser. Om een nieuwe tabbladpagina in te stellen, heb je de add-on New Tab Override bij Firefox nodig en de extensie New Tab Redirect bij Chromium-browsers.

    Een persoonlijke portalpagina is een goede plek om te beginnen als je helemaal geen HTML kent, maar altijd al een beetje hebt willen leren. Op https://stpg.tk staat een tutorial die je de basiskennis geeft die je nodig hebt. Er is zelfs een kleine community van enthousiastelingen op Reddit bij r/startpages/ die werken aan persoonlijke startpagina’s. Goede uitgangspunten zijn bijvoorbeeld de pakketten lux en startpage_4, met respectievelijk één en vier minimalistische lay-outs, die eenvoudig kunnen worden uitgebreid of aangepast.

    Bibliotheken

    Toegegeven: een individueel onderhouden HTML-pagina is dan meer iets voor een kleinere verzameling bladwijzers die zelden verandert, of voor als je veel tijd hebt. Bij die methode moet je de code van je collectie immers aanpassen bij elke wijziging. Dat kan wat makkelijker met een desktopprogramma.

    De gratis StorURL voor Windows heeft de bladwijzerverzamelingen van de verschillende browsers bij onze test betrouwbaar geïmporteerd en weergegeven in een Verkenner-achtige boomhiërarchie. Als je op een link klikt, biedt de applicatie alle beschikbare browsers in het systeem aan om uit te kiezen. URL Manager werkt onder macOS op dezelfde manier. Voor Linux is buku een browseronafhankelijke bookmarkmanager voor de commandline.

    Zelf hosten

    Als je op zoek bent naar een oplossing die je zelf in beheer houdt en die met verschillende browsers werkt, is een persoonlijke bookmarkserver de juiste oplossing.

    Als je een Nextcloud-versie hebt die het installeren van apps toestaat, kun je met een paar muisklikken een bookmarkmanager installeren. De Bookmarks-app kan bladwijzers importeren die vanuit de browser geëxporteerd worden. Hij geeft ze weer in een lijst- en rasteraanzicht. Je kunt notities en tags aan de bladwijzers toevoegen. Er zijn ook clients voor Android en iOS, evenals extensies voor Firefox en Chrome. Op GitHub vind je ook nog een lijst van andere pakketten.

    Bladwijzers syncrhoniseren; eigen startpagina

    Je kunt ook je eigen startpagina voor browsers bouwen – dan zijn alle ontwerpopties mogelijk.

    Direct synchroniseren

    Last but not least zijn er nog de bookmarkmanagers: applicaties die de bookmarks in de browsers direct synchroniseren, over alle browsers en systemen heen. Als je besluit om een van die oplossingen te gebruiken, kun je gebruik blijven maken van het bladwijzerbeheer dat je gewend bent van je browsers.

    Niet elk synchronisatiesysteem werkt echter met elke browser en op elk systeem. En ook bij deze softwarecategorie moet je het gemak van een cloud van een derde partij afwegen tegen de veiligheid en privacy. Een eenvoudige manier om bladwijzers te synchroniseren tussen browsers en platforms is met Apples iCloud. De bladwijzers van Safari op macOS- en iOS-apparaten kunnen daar standaard met elkaar gesynchroniseerd worden. Als je de iCloud desktopclient voor Windows installeert, kun je je bladwijzers ook synchroniseren met Chrome en Firefox. Om dat te doen, moet je een extensie bij beide browsers installeren.

    Onze ervaring is dat het synchroniseren via iCloud niet samengaat met de eigen synchronisatie van Firefox en Chrome. Bij het testen genereerde zo’n parallelle synchronisatie zeer snel veel bladwijzerduplicaten. Voor bladwijzersynchronisatie is een gratis iCloud-account voldoende.

    Het opensouce project xBrowserSync is ontstaan als alternatief voor de oplossingen van de browserproducenten. De exploitant belooft dat de bladwijzers anoniem en gecodeerd op de servers worden opgeslagen. Voor het installeren hoef je alleen een extensie te installeren voor de eerste browser die je wilt synchroniseren. Daarbij geef je een wachtwoord op voor je gegevens, waarna je een unieke xBrowserSync-ID krijgt, waarmee je met alle andere browsers toegang heb tot je bookmarkdatabase.

    Bladwijzers synchroniseren ; xBrowserSync

    xBrowserSync synchroniseert de bladwijzers binnen de browser, maar geeft ook toegang tot die bladwijzers via de add-on.

    Tijdens het installeren kun je daarbij kiezen op welke server de gegevens moeten worden opgeslagen: moet dat op xbrowsersync.org zelf of op een andere server. Bij het testen werkte de projecteigen server betrouwbaar, die reageerde snel. De 1 MB die daar beschikbaar is, is ook voldoende voor grotere bookmarkcollecties. Als je wilt, kun je ook een eigen server opzetten of zelfs een openbare server draaien. xBrowserSync is gratis.

    Floccus is een ander hulpmiddel voor het synchroniseren van bladwijzers. De opensource-applicatie is beschikbaar als een Firefox- en Chrome-extensie, op Android werkt Floccus met de browser Kiwi. Floccus kan als server elke server gebruiken die het WebDAV-protocol ondersteunt – inclusief Nextcloud. Bij Nextcloud heeft Floccus ook direct toegang tot de Bookmarks- app.

    Als je geen server hebt, kun je je bladwijzers synchroniseren met een lokaal bestand met behulp van de extra app LoFloccus, die beschikbaar is voor Windows en macOS.

    Synchroniseren maar – met back-up

    Het is een goed idee om eerst back-ups van je bladwijzers te maken voordat je ermee gaat experimenteren, vooral bij het gebruik van synchronisatiediensten. Mocht er wat misgaan, dan heb je die zo weer terug. Het grote voordeel van het synchroniseren van je bladwijzers is dat ze overal toegankelijk zijn. Dan kun je een nieuwe browser eerst veilig uitproberen voordat je besluit om al dan niet over te stappen.

    (Bewerkt door Daniel Dupré. De tekst is eerder verschenen in c’t 4/2021, p. 68 met medewerking van Jo Bager)

     

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Meer handige workshops lees je in c't 05/2024

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met een Raspberry Pi!

    Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smart AV-receiver of analoge versterker die geen muziek-streaming­mogelijkheden heeft, heb je met een Rasp...

    Google Gemini gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

    Eerst kon je alleen ChatGPT gebruiken, maar nu is het ook mogelijk om Gemini van Google te gebruiken. Beide chatbots die gebaseerd zijn op AI kunnen w...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er