Zowel beginners als professionals hebben altijd vragen over het gebruik van de single-board computer. In onze vorige Raspberry Pi FAQs hebben we vragen over de voeding en USB-C beantwoord en hebben we naar behuizingen, koeling en enkele toepassingsgebieden voor de Pi gekeken. In deze Raspberry Pi FAQ beantwoorden we enkele vragen over verschillende besturingssystemen.
Raspberry Pi OS op een ander board
Ik wil Raspberry Pi OS graag op een andere single-board computer gebruiken. Kan dat?
Nee. Alle single-board computers werken met speciaal aangepaste kernels, firmwares en bootloaders. Daarom kun je Raspberry Pi OS alleen op de Raspberry Pi gebruiken.
Als alternatief kun je wel Armbian of een andere Linux-distributie voor single-board computers gebruiken. Armbian is net als Raspberry Pi OS gebaseerd op Debian en ondersteunt een groot aantal boards. Hoe goed die ondersteuning is, varieert per model. De achtergronden van die problematiek zijn zeer complex, die hebben we in c’t 1-2/2019 op pagina 104 uit de doeken gedaan.
Windows 10 op de Pi
Jullie hebben ooit geschreven over een project dat Windows 10 op de Raspberry Pi 3 laat draaien. Is dat er ondertussen ook voor de Raspberry Pi 4?
Er zijn een paar initiatieven om Windows 10 op de Pi 4 te laten draaien, waaronder Windows 10 voor Internet of Things. Maar die versie is alleen geschikt voor zeer specifieke doeleinden.
Aan het hoofdprobleem van Windows op de Pi 4 is er niets veranderd: Windows 10 draait tergend langzaam op de single-board computer en is daar niet voor ontworpen. Gebruik je tijd voor zinvollere dingen! Na uren werk en wachten heb je een onbruikbare Windows 10 op je Raspberry Pi geïnstalleerd. Daar word je niet gelukkig van.
Kaart in een nieuwe Pi
Ik heb een nieuwe Raspberry Pi 4 gekocht omdat de oude Pi 3 de geest heeft gegeven. Na het insteken van de sd-kaart wil de Pi 4 maar niet booten. Wat doe ik fout?
Vermoedelijk is het Raspberry Pi OS op je sd-kaart te oud en ontbreekt de firmware voor de Pi 4. Wanneer je nog een andere Pi hebt, kun je die met de sd-kaart opstarten en het systeem updaten naar Raspberry Pi OS Buster. Vervolgens moet de Pi 4 daarvan kunnen opstarten.
Heb je geen andere Pi bij de hand, dan moet je door de zure appel heen bijten en het systeem opnieuw installeren en de instellingen die je had aangepast opnieuw doen.
Theoretisch zou je ook kunnen proberen de firmware van een nieuwe sd-kaart naar de oude over te zetten, maar dat brengt allerlei andere problemen met zich mee. Wij hebben het niet getest en de ontwikkelaars ondersteunen de Pi 4 alleen met Raspberry Pi Buster.
(Deze tekst is verschenen in c’t 11/2020, p.90, met medewerking van Merlin Schumacher en Noud van Kruysbergen)
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief: