Raspberry Pi alternatieven: dit zijn vijf goede opties om te overwegen

Elwin Hodžić
1

Inhoudsopgave

  De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare prijs. Terwijl de Raspberry Pi Foundation zich richt op kostenefficiëntie, verlangen sommige gebruikers naar krachtigere opties voor ambitieuze (Raspberry Pi) projecten. In dit artikel bespreken we vijf alternatieven die betere prestaties en functionaliteit bieden, maar wel met verschillende software- en hardware-overwegingen.

  Raspberry Pi alternatieven: dit zijn vijf goede opties om te overwegen

  Prestaties versus prijs

  Door de jaren heen blijft de populariteit van de Raspberry Pi onverminderd groot. Dat is begrijpelijk, gezien de veelzijdigheid van deze betaalbare singleboardcomputers voor Linux-gebruik, programmeren en diverse projecten, zoals het opzetten van een goedkope mediacenter-pc, een NAS-oplossing, of zelfs een zelfgebouwde cloud. Ondanks dit willen sommige fans graag dat de Raspberry Pi meer functionaliteit biedt. De Raspberry Pi Foundation streeft ernaar om de kosten van het apparaat laag te houden, maar dit kan soms leiden tot beperkingen voor ambitieuze projecten. Zo is het ingebouwde geheugen van één gigabyte soms te beperkt voor desktopgebruik met Linux, of zelfs voor het draaien van Windows.


  Meer lezen over Raspberry Pi alternatieven?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Opkomst van alternatieven

  De markt voor kleine computers, zoals de Raspberry Pi, is de laatste jaren sterk gegroeid. Namen zoals Orange PI, Banana Pi en Odroid beloven betere prestaties en meer functionaliteit. In theorie klopt dat: veel alternatieven voor de Raspberry Pi hebben krachtigere onderdelen of extra aansluitingen, zoals voor SATA-harde schijven. Maar vaak gaat deze hardware-upgrade gepaard met een complexere software-ervaring.

  Hoewel er veel kant-en-klare besturingssysteemoplossingen zijn voor de Raspberry Pi met uitgebreide ondersteuning vanuit de gemeenschap, vergen de meer exotische alternatieven vaak meer moeite en training. De keuze aan beschikbare besturingssystemen is meestal beperkt. Desondanks is er voor alle genoemde Pi-alternatieven een degelijke desktop Linux beschikbaar.

  Algemene Linux-oplossingen zoals Ubuntu of Arch Linux werken vrijwel zonder problemen op alle Pi-alternatieven – vaak zelfs beter dan op het origineel. Speciale projecten zoals het Batocera-emulatorsysteem worden ook steeds vaker aangepast voor andere singleboardcomputers. Toch blijft de Pi een onmisbare keuze als je het simpel wilt houden.

  Rock Pi 4

  De Rock Pi 4 is een fris alternatief voor de Raspberry Pi, dankzij moderne onderdelen die zijn prijs van rond de 100 euro rechtvaardigen. Met zijn zes kernen levert de ingebouwde Rockchip-processor RK3399 aanzienlijk meer rekenkracht dan de Pi, en maakt gebruik van een hedendaagse 64-bit architectuur.

  De verschillende modellen van de Rock Pi kunnen tot 4 gigabyte RAM bevatten, wat ze geschikt maakt voor veeleisende taken. Bovendien biedt de Rock Pi 4 de mogelijkheid tot uitbreiding van opslag met een microSD-kaart, eMMC-module of zelfs M.2-ssd. Twee van de vier usb-poorten ondersteunen snelle gegevensoverdracht via USB 3.0, terwijl de duurdere versies ook snelle AC WiFi en Bluetooth 5.0 bieden.

  Voor Raspberry Pi-gebruikers biedt de Rock Pi 4 een interessante optie voor een upgrade, met uitgebreide software-ondersteuning voor diverse besturingssystemen, waaronder Ubuntu Server, Debian Desktop, Android, Android TV en de Kodi-distributie LibreELEC.

  Banana Pi 4

  Diverse Chinese fabrikanten hebben de afgelopen jaren interessante alternatieven voor de Raspberry Pi op de markt gebracht onder de naam Banana Pi. De Banana Pi M3, die in 2016 werd gelanceerd door Sinovoip, blijft een opmerkelijk aantrekkelijke keuze ten opzichte van de Pi. Hij beschikt over de Allwinner A83T-processor met acht cores die tot 2 gigahertz klokken, en wordt ondersteund door 2 GB RAM en 8 gigabyte intern geheugen voor besturingssystemen. Op papier biedt de Banana Pi aanzienlijk betere prestaties dan zijn tegenhanger.

  In de praktijk blijkt echter dat de M3 vaak niet zijn volledige potentieel kan benutten doordat de cpu-kernen onder belasting snel verzadigd raken. Niettemin blijven de prestaties van de Banana Pi nog steeds superieur aan die van de Raspberry Pi. Daarnaast is de beschikbare softwareondersteuning niet zo uitgebreid als die van de Raspberry Pi. Als je echter interesse hebt in deze computer van Sinovoip, kun je op de Banana Pi Wiki enkele goed werkende distributies vinden, zoals Ubuntu en Android.

  Asus Tinkerboard S

  In 2017 veroorzaakte de lancering van het Asus Tinkerboard opschudding toen deze fabrikant de markt van de Raspberry Pi betrad, wat velen verraste. Dit kwam doordat de singleboardcomputer aanzienlijk krachtigere hardware bood dan de toenmalige concurrentie van de Raspberry Pi, maar de ondersteuning van de software liet te wensen over. ASUS heeft niet alleen de situatie rond het besturingssysteem verbeterd, maar heeft ook een verbeterde versie van de singleboardcomputer geïntroduceerd met de Tinkerboard S.

  Met zijn Rockchip RK3288 quad-core SoC en een Mali T760 gpu biedt de Tinkerboard S meer rekenkracht dan de huidige Raspberry Pi-modellen. Deze Asus singleboardcomputer wordt geleverd met 16 gigabyte aan eMMC-opslag.

  Daarnaast beschikt dit alternatief voor de Raspberry Pi over wifi, Bluetooth 4.0, vier usb-poorten (helaas allemaal USB 2.0) en, net als de Raspberry Pi, 40 GPIO-pinnen. Het Tinkerboard-forum biedt nu een uitgebreide selectie softwareprojecten, waaronder op Android gebaseerde distributies voor de Asus singleboardcomputer.


  Meer lezen over Raspberry Pi alternatieven?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Odroid N2

  Hardkernel werkt al een tijdje aan de ontwikkeling van zijn Odroid-reeks. In tegenstelling tot wat men misschien zou denken op basis van de naam, werken de Odroid singleboardcomputers niet alleen met het Android-besturingssysteem, maar bieden ze ook uitstekende ondersteuning voor Linux.

  Momenteel is de Odroid N2 het nieuwste en krachtigste product in het Odroid-assortiment. Het wordt geleverd met een 6-core Amlogic-processor en is beschikbaar met 2 of 4 gigabyte aan geheugen. De Odroid N2 is aanzienlijk groter dan de Raspberry Pi en wordt standaard geleverd met een passieve koeler.

  Net als bij de meeste duurdere alternatieven kunnen zowel de vier USB 3.0-poorten als de Gigabit Ethernet-poort met volledige bandbreedte worden aangestuurd. De Odroid N2 is daardoor meer geschikt als NAS-oplossing dan een Raspberry Pi.

  Op het gebied van software zijn stabiele versies van Ubuntu 18.04 en Android 9 “Pie” al beschikbaar bij de lancering van de Odroid N2, maar verdere versies van het besturingssysteem zullen snel volgen.

  Atomic Pi

  Terwijl de meeste alternatieven voor de Pi gebruikmaken van ARM-architectuur, draait de Atomic Pi op een x86-processor, specifiek de Intel Atom x5-Z8350. Hierdoor ondersteunt de Atomic Pi zowel Windows als Linux. De prestaties van de Atom zijn vooral opvallend bij desktopgebruik en overtreffen die van vergelijkbare singleboardcomputers in diverse toepassingen.

  Op de interne opslag van 16 gigabyte staat standaard een Ubuntu-variant geïnstalleerd; andere besturingssystemen kunnen eenvoudig worden geladen vanaf een SD-kaart of via USB. Een M.2-aansluiting voor een ssd ontbreekt. De Atomic Pi wordt geleverd met twee gigabyte aan RAM, Bluetooth 4.0, AC WiFi en twee USB 3- en USB 2-poorten.

  Tegenwoordig is de Atomic Pi bijna niet meer verkrijgbaar, zeker niet voor de oorspronkelijke prijs van ongeveer 35 dollar.

  Tot slot

  Al met al hopen we dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het ontdekken van vijf goede alternatieven voor de Raspberry Pi. Als je zelf andere alternatieven kent waar je goede ervaringen mee hebt, deel ze dan gerust in de reacties hieronder.


  Meer lezen over Raspberry Pi alternatieven?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

  Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

  Welke Windows heb ik? Welke Windows-versies zijn er eigenlijk?

  Windows 11 komt uit in verschillende edities en voor sommige licenties krijg je een gratis upgrade, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Wim
  Lezer
  Wim

  Een goed artikel met veel waarheden, maar het klopt zeker niet meer dat de Raspberry PI masr 1gb aan gehrugen heeft.
  Je kunt kiezen uit diverse types met diverse gehrugen configuraties. (1,2,4 of 8).

  Heb zelf diverse varianten en merken en het totaal overzicht klopt dan ook wel.