Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Elwin Hodžić
1

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS (codenaam Noble Numbat) van zijn eigen Linux-distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaar uit, aangezien het een versie met lange ondersteuning (Long Term Support) betreft.

Nu biedt Canonical dus speciale lange ondersteuning voor het systeem, vooral voor klanten die daar bereid zijn apart voor te betalen. Reguliere Ubuntu-gebruikers kunnen zich verheugen op updates voor kritieke functionele problemen en beveiligingslekken gedurende maar liefst vijf jaar. Met een Ubuntu Pro-abonnement kan deze periode nu voor het eerst worden verlengd tot wel 12 jaar.

Opvallende vernieuwingen voor desktopgebruikers

Een van de meest opvallende vernieuwingen voor desktopgebruikers is Gnome 46, tenminste voor degenen die daadwerkelijk Ubuntu gebruiken en niet een van de varianten zoals Kubuntu met KDE of Xubuntu met Xfce. Deze varianten zullen ook gebaseerd zijn op Ubuntu 24.04, maar worden zoals gewoonlijk niet zo sterk belicht als de hoofddistributie.

Gnome 46 biedt in ieder geval veel handige functies, zoals variabele verversingssnelheden op systemen met Nvidia-gpu’s s en aanzienlijk verbeterde desktopmeldingen. De snelle instellingsdialoog van Gnome maakt ook zijn intrede in Ubuntu 24.04.

Over het algemeen zullen de bijbehorende programma’s van het bureaublad in de toekomst meer communiceren met hun gebruikers dan voorheen: tools zoals de bestandsbeheerder Nautilus krijgen in Gnome 46 de optie om eigen meldingen weer te geven, bijvoorbeeld wanneer een kopieeractie is voltooid.


Informatie en tips over Ubuntu 22.04 Noble Numbat ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Verbeterde installatieroutine

Veel gebruikers zullen één van de grootste vernieuwingen in Ubuntu 24.04 niet eens opmerken wanneer ze simpelweg hun bestaande systeem bijwerken. In de patch Canonical heeft namelijk de installatieroutine van de distributie aanzienlijk verbeterd. Deze zou nu aanzienlijk minder drempels moeten hebben dan voorheen en daardoor ook beter te gebruiken moeten zijn voor mensen met beperkingen.

Deze verbeteringen worden gegarandeerd door verschillende wijzigingen in de op Flutter gebaseerde interface van de tool. Bovendien kan de Ubuntu-installatie nu volledig worden geautomatiseerd.

Toekomstplannen voor installatie

Bovendien legt de vernieuwde installatieroutine in Ubuntu 24.04 de basis voor toekomstige werkzaamheden. Volgens de plannen van Canonical moet de installatietool uiteindelijk een provisioningtool worden. Er wordt echter niet expliciet vermeld wat dit precies inhoudt.

Als voorbeeld wordt genoemd dat het aanmaken van een gebruiker om in te loggen na de installatie in de toekomst niet langer deel zou moeten uitmaken van het installatieproces. In plaats daarvan wil men gestandaardiseerde interfaces bieden om dit bijvoorbeeld na de eerste start van de installatie te implementeren.

Dit zou handig zijn voor pc-fabrikanten die Ubuntu vooraf geïnstalleerd op hun systemen leveren en geen standaardtoegang willen instellen. De toekomst zal uitwijzen wat de exacte plannen van Canonical zijn met betrekking tot installatie.

Updates voor serverbeheerders

Voor serverbeheerders verloopt de routine bijna onveranderd, met uitzondering van regulier onderhoud van modellen. Hoewel dit klinkt als een minimale activiteit, is het juist dit modelonderhoud dat sommige beheerders doet uitkijken naar een nieuwe LTS-versie van Ubuntu. Ook bij Ubuntu 24.04 biedt de fabrikant deze service.

Een belangrijke vernieuwing is de recente Linux-kernel 6.8, die tevens de nieuwste kernelversie met LTS-ondersteuning vertegenwoordigt. Hoewel Canonical tussen releases ook de Hardware Enablement Kernel (HWE) aanbiedt voor oudere LTS-distributies, was voor gebruikers van Ubuntu 22.04 tot nu toe Linux 6.5 het hoogst haalbare.

Wie de HWE-stack zelfs afwijst en de originele kernel op 22.04 gebruikt, blijft steken bij Linux 5.15. In vergelijking daarmee brengt de nieuwe kernel 6.8 een scala aan updates voor alle categorieën drivers, apparaatklassen en functies.


Informatie en tips over Ubuntu 22.04 Noble Numbat ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Software-updates en verbeteringen

Gangbare serversoftware zoals Nginx, MySQL, MariaDB en Apache ontvangt regelmatig updates, net als moderne script- en programmeertalen zoals Go, Rust en Python. Er was niet genoeg tijd voor GCC 14, omdat deze nog niet is vrijgegeven door de auteurs. Desondanks is GCC 13.2 toch een aanzienlijke verbetering ten opzichte van GCC 11 in Ubuntu 22.04.

Mailserverbeheerders verwelkomen nieuwe versies van Postfix, Dovecot en ClamAV, terwijl LDAP-professionals blij zijn met een nieuwe versie van OpenLDAP. Ubuntu is een van de weinige commerciële distributies die nog ondersteuning biedt voor OpenLDAP, wat ook gewaardeerd wordt.

Gebruikerservaring voor bestaande Ubuntu-gebruikers

Bestaande Ubuntu-gebruikers zullen bij het upgraden naar de nieuwe LTS-versie hoogstwaarschijnlijk niet veel problemen ondervinden. Voor desktopgebruikers kan er echter enige verwarring ontstaan doordat de populaire opensource mailclient Thunderbird nu alleen nog maar beschikbaar is in Snap-vorm, zonder beschikbare .deb-pakketten. Daarentegen is er nu wel een nieuwe tool beschikbaar voor het installeren van extra software, namelijk de App Center.

Deze tool maakte al zijn debuut in Ubuntu 23.10. Echter, gebruikers die alleen van LTS-versie naar LTS-versie upgraden, zullen de tool nu pas te zien krijgen. Zoals verwacht is, is hij grotendeels gebaseerd op Snap, waarmee Canonical zijn onverzoenlijke koers voortzet wat betreft applicatiecontainerisatie.

Upgraden naar Ubuntu 24.04 LTS

Wie een bestaand systeem Ubuntu systeem naar 24.04 LTS wil upgraden, kan dat doen met het commando “do-release-upgrade“. Dit commando werkt ook rechtstreeks vanuit Ubuntu 22.04, dus je hoeft geen rekening te houden met de niet-LTS-releases in je updateplannen.

ISO-images voor nieuwe installaties zijn beschikbaar via de gebruikelijke kanalen van Ubuntu.


Informatie en tips over Linux ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Linuxubuntu

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Jan Smit
Lezer
Jan Smit

Geweldig nieuws.Maar nu mijn vraag.Ik hoop het.Kan ik dit ook gebruiken als dualboot met windows 11.Als dat zo is.Staat hij zeer snel op mijn Computer.