Raspberry Pi voorraad neemt in 2023 weer toe

Elwin Hodžić
0

Het lijkt erop dat de productie van de Raspberry Pi’s weer op gang begint te komen. Zo zou de voorraad van de Raspberry Pi in 2023 al flink moeten toenemen. Hierbij staat echter ook een nadeel tegenover: de prijzen van sommige Raspberry Pi modellen zal ook stijgen.

raspberry pi energiemeter


Wil je op de hoogte blijven omtrent de ontwikkelingen van Raspberry Pi? Abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Verbeterde beschikbaarheid van Raspberry Pi voorraad

Vanaf het tweede kwartaal van 2023 zou de beschikbaarheid van Raspberry Pi aanzienlijk moeten verbeteren. Zo wordt er verondersteld dat in het tweede kwartaal van 2023 er ruim voldoende voorraad van verschillende Raspberry Pi’s beschikbaar moeten zijn. Dit is althans wat er door de Eben Upton (CEO van de Raspberry Pi Foundation) in een nieuwe blogpost over de leveringssituatie van de Raspberry Pi wordt beloofd.

Om welke Raspberry Pi modellen gaat het eigenlijk?

In eerste instantie gaat het om de beschikbaarheid van de goedkope Raspberry Pi Zero en Raspberry Pi Zero W. Het is de bedoeling dat vooral eerst deze twee modellen algemeen verkrijgbaar moeten worden. Hierna zullen andere modellen zoals de Raspberry Pi 3A+ en verschillende versies van de Raspberry Pi 4 volgen.

Lange tijd geen Raspberry Pi op voorraad door wereldwijde pandemie

De afgelopen twee jaren waren Raspberry Pi’s nauwelijks te verkrijgen voor fatsoenlijke prijzen. De grote boosdoener was het was het wereldwijde gebrek aan chips als gevolg van de plotseling stijgende vraag naar halfgeleidercomponenten. Door de huidige ontwikkelingen in de economie is de vraag naar de halfgeleidercomponenten verminderd. Zo kunnen bedrijven als de Raspberry Pi Foundation meer componenten kunnen bestellen voor hun producten. Gezien het feit dat de productie van chips doorgaans enkele maanden in beslag neemt, zal de verbetering vanaf 2023 merkbaar zijn.

Door onder andere de huidige energieprijzen stijgen de productiekosten enorm. Hierdoor worden fabrikanten soms genoodzaakt om de prijzen te verhogen. Zo gaat de adviesprijs van de Raspberry Pi Zero van 5 dollar naar 10 dollar, en die van de Raspberry Pi Zero W van 10 dollar naar 15 dollar. Omgerekend inclusief btw (die overigens niet inbegrepen zit in de Amerikaanse prijzen) komt dat overeen op zo’n 11 en 17 euro.

Volgens Upton heeft het bedrijf tot op heden altijd lage marges gehad op deze modellen. Toch moeten de prijzen nu omhoog omdat het bedrijf met de originele prijzen verlies zou lijden op alle Raspberry Pi Zero-verkopen.

Geen Raspberry Pi 5 release aangekondigd?

Al met al kunnen we vooropstellen dat het goed nieuws is dat de Raspberry Pi voorraden weer aangevuld zullen worden. Toch heeft Eben Upton helaas nog steeds niet gesproken over bijvoorbeeld een nieuwe Raspberry Pi 5. Wellicht dat dit spoeding in de toekomst zal worden aangekondigd aangezien de chiptekorten nu bijna opgelost lijken te zijn en de voorraden weer aangevuld zullen worden.

Vergeet je in ieder geval zeer zeker niet in te schrijven op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen omtrent de (nieuwe) Raspberry Pi!

Lees meer over Raspberry Pi in c't 05/2024

Meer over

Raspberry Pi

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er