Raspberry Pi Zero 2 W is sneller, goedkoop en ideaal – review

Alieke van Sommeren
0

De nieuwe Raspberry Pi Zero 2 W is enkele malen sneller dan zijn voorganger Zero W uit 2016, maar blijft toch zuinig. Door zijn zuinigheid, compacte formaat en betaalbare prijs is het een ideale en goedkope basis voor compacte knutselprojecten.


Raspberry Pi Zero 2


Voor sommige knutselprojecten is een gewone Raspberry Pi te duur of te groot. De piepkleine CM4 Compute Module kan alleen worden gebruikt op een extra basiskaart.

Afgeslankte Zero-varianten van de Raspberry Pi

De afgeslankte Zero-varianten van de Pi met een printplaatgrootte van 6,5 × 3 centimeter zijn beter geschikt voor kleine doe-het-zelf-projecten. In 2015 verscheen de eerste Zero zonder wifi, in 2016 zijn opvolger Zero W die wifi en Bluetooth erbij kreeg en een prijskaartje had van ongeveer 10 euro. Nu, met de net geen 2 tientjes kostende Raspberry Pi Zero 2 W is er eindelijk een verse levering van knutselfruit met aanzienlijk meer rekenkracht.

De nieuwkomer wordt niet aangedreven door de verhoudingsgewijs sterke Broadcom BCM2711 van de huidige Raspberry Pi 4, maar door een variant van de zwakkere BCM2837, waarmee de Raspberry Pi 3 in 2016 de race in ging.


Ontvang gratis tips en info over Raspberry Pi, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Productie Raspberry Pi Zero W minimaal tot 2026

De vier ARM-kernen van het type Cortex-A53 leveren meer dan vier keer de rekenkracht van de BCM2835 op de oude Zero W. Dit komt omdat de BCM2835 slechts één cpu-kern heeft met een 19 jaar oude ARMv6 microarchitectuur. De Raspberry Pi Zero W zal ten minste tot 2026 geproduceerd blijven worden.

Van de Zero en Zero W zijn tot dusver in totaal ongeveer 4 miljoen exemplaren verkocht, waarvan het leeuwendeel van de aankopen een W-versie betreft. Vergeleken met een full-size Raspberry Pi 3 klokt de processor in de Zero 2 W lager en heeft hij slechts half zoveel RAM (512 MB in plaats van 1 GB).

Technische gegevens – wat moet je zelf doen

De Zero 2 W heeft ook geen netwerkadapter, zijn wifi-module werkt alleen in de 2,4GHz-band en er zijn geen USB type A-poorten of audio-aansluitingen te vinden. De flatcable-aansluiting voor een DSI-display ontbreekt ook, er is er alleen een voor een CSI-2-camera.

Printplaat Zero 2 W

Om kosten en hoogte op de printplaat te besparen, laat de Raspberry Pi Foundation de GPIO-header achterwege. Als je deze toch nodig hebt, kun je hem er zelf op solderen. Voor het overige heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat de Zero 2 W compatibel is met de Zero W.

Het printplaatformaat is identiek en er zijn nog steeds een mini-HDMI-aansluiting en twee micro-USB-aansluitingen op te vinden, één voor de voeding en één als usb-host. De Zero 2 W past in de meeste Zero W-behuizingen.

Op de Zero 2 W zit een onderdeel met de naam RP3A0, dat twee chips combineert: de BCM2837 en LPDDR2 SDRAM met een capaciteit van 512 MB. Raspberry Pi OS herkent de vier kernen van de RP3A0 als ARMv7l- kernen, net als bij de BCM2835. Ze klokken op maximaal 1 GHz in plaats van 1,2 of 1,4 GHz zoals op de Raspberry Pi 3B of 3B+.

Rekenkracht Raspberry Pi Zero 2 W

De Zero 2 W rekent dus iets langzamer dan de 3B en komt in de verste verte niet in de buurt van een Raspberry Pi 4: deze laatste is 70 procent sneller in de 7-Zip benchmark en biedt tot 8 GB RAM, oftewel 16 maal de capaciteit. In onze tests was de Raspberry Pi Zero 2 W zuiniger dan een Raspberry Pi 3B: hij had 1,0 in plaats van 1,35 watt nodig in idle modus met usb-invoerapparaten, gemeten bij 5 volt.

Zonder usb-apparaten was het 0,7 in plaats van 1,15 watt. Inclusief de voeding gemeten bij 230 volt  was dit respectievelijk 1,5 versus 1,9 watt en 0,85 versus 1,7 watt. Onder hoge belasting in de 7-Zip benchmark slurpte de Zero 2 W maximaal 2,9 watt (3,5 watt met voeding). Met andere woorden, een Zero 2 W inclusief voeding heeft minder dan 1 watt nodig in idle mode en is net zo zuinig als zijn voorganger.


Conclusie Raspberry Pi Zero 2 W

De Raspberry Pi Zero 2 W is niet bedoeld als alternatief voor de veel krachtigere Compute Module CM4. En vergeleken met een Raspberry Pi 3 heeft hij minder poorten, slechts half zoveel RAM en iets minder rekenkracht. Maar de Zero 2 W is ook kleiner, goedkoper en zuiniger. Hij schittert in projecten waar een lage prijs en een compact ontwerp belangrijk zijn.


Pluspunten

  • zeer zuinig
  • + ideaal voor compacte projecten
  • + krachtig voor z’n formaat

Raspberry Pi Zero 2 W

cpuRP3A0 (Broadcom BCM2837, 4 × ARM ­Cortex-A53, 1,0 GHz)
RAM512 MB LPDDR2, geïntegreerd in RP3A0
wifi/bluetooth802.11b/g/n, 2,4 GHz, 1×1, Bluetooth 4.2
externe aansluitingen 1 × mini-HDMI, 1 × Micro-USB 2.0, 1 × CSI-2, 1 × MicroSD-slot
idle-verbruik zonder usb-input0,7 W
raspberrypi.org€ 18

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Christof Windeck, Alieke van Sommeren, en verscheen eerder in c’t 1-2, 2022, p29)


 

Lees meer reviews in c't 05/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Raspberry Pi OS 64-bit versie is klaar

Het Raspberry Pi OS 64-bit besturingssysteem is klaar. De versie van het Linux-besturingssysteem bevindt zich niet langer in de bètafase.

Achterdeur inbouwen in Raspberry Pi en Pi Zero W via bluetooth

Met onze bluetooth-shell verhelp je problemen met een Raspberry Pi ter plekke met je notebook of tablet. Dat gaat zonder beeldscherm, invoerapparatuur...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er