Raspberry Pi 4-case Argon One M.2 – review

Redactie
0

De Argon One M.2 Raspberry Pi 4-case is een allround zorgeloos pakket: naast een actieve fan en een HDMI-adapter bevat de case ook een M.2-slot voor snelle M.2-ssd’s van de SATA-variant. De aansluitingen van de Pi worden naar één kant van de Argon One M.2-case doorgeleid.


Raspberry Pi 4-case Argon


Raspberry Pi 4-case Argon extra’s

De Argon One M.2 kost net iets meer dan 50 euro: een forse prijs zou je denken, aangezien je voor een tientje al een behuizing voor de Raspberry Pi kunt scoren.

Maar de alumi­nium behuizing heeft wat extra’s te bieden: hij koelt de Raspberry Pi niet alleen passief, maar ook met een fan van 30 cm die wordt aangestuurd en van stroom wordt voorzien via de GPIO-pinnen. Om dat te ­laten werken, installeer je een shell­script met een enkele regel code via de command­line.


Blijf op de hoogte van de laatste reviews!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De fan

Standaard draait de fan op 10 procent power zodra de cpu meer dan 55 graden aantikt. Bij de test gebeurde dat slechts zelden, meestal was de passieve koeling voldoende en bleef het stil.

De fan is vooral nuttig om het omlaag klokken bij te hoge temperaturen te voorkomen. Gedurende een langere periode sloeg de fan alleen aan tijdens fiks overklokken en zeer intensieve toepassingen.

Het fanscript installeert ook een configuratietool voor de ingebouwde infraroodontvanger, zodat je de Raspberry Pi kunt in- en uitschakelen en hem kunt bedienen in LibreELEC en Kodi met een ­remote.

Interfaces aan achterkant

Ook praktisch: de case leidt alle interfaces naar de achterkant. De twee Micro­HDMI-aansluitingen worden nor­male HDMI-­aansluitingen, zodat je niet langer met adapters hoeft te prutsen.

Het hoogtepunt is echter de ondersteuning van M.2-­ssd’s, maar wel alleen SATA met B-Key of B+M-Key aansluiting, geen NVMe-variant. De ingebouwde M.2-ssd wordt met de Pi verbonden en geactiveerd via een usb-­dongle aan de buitenkant van de behuizing.

Als je de bootvolgorde wijzigt via sudo raspi-config en USB Boot selecteert onder Advanced Options / Boot Orde, start de Pi op vanaf MicroSD (niet toegankelijk als de case gesloten is) met losgekoppelde dongle en als de dongle is ingeplugd vanaf de ssd.

Conclusie Raspberry Pi 4-case Argon One M.2

Het snelheidsvoordeel is behoorlijk. We maten 46 en 37 MB/s lees- en schrijfsnelheid met een (snelle!) MicroSD-kaart, met een Samsung 860 Evo M.2-ssd was het 171 MB/s lezen en 207 MB/s bij schrijven.

De installatie in de case is goed gedocumenteerd. Het enige wat je nodig hebt is een kleine kruiskopschroevendraaier. Al het andere, zoals een siliconen koelpad, zit erbij.

De Argon One M.2 mag dan prijzig zijn, het is een allround case voor de Raspberry Pi 4, met goed doordachte functies die er ook nog eens goed uitziet. En als je het M.2-slot niet nodig hebt, kun je de Argon One case zonder M.2-slot (en dongle) kopen voor 2 tientjes minder.


Pluspunten

  • + M.2-slot
  • + 2× fullsize HDMI-poorten

Minpunten

  • – niet geschikt voor NVMe-ssd’s

Raspberry Pi 4-case Argon One M.2

argon40.com
systeemeisenRaspberry Pi 4, M.2-SATA-ssd (B-Key of B+M-Key)
bijzondere aansluitingenM.2-slot, 2 × fullsize HDMI
bekijk het product€ 52

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Rudolf Opitz en Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 9, 2021, p134)


 

Lees meer reviews in c't 06/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Lees ook

Aan de slag met de Raspberry Pi – Raspbian installeren

Handleiding voor het installeren van het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi.

Raspberry Pi OS 64-bit versie is klaar

Het Raspberry Pi OS 64-bit besturingssysteem is klaar. De versie van het Linux-besturingssysteem bevindt zich niet langer in de bètafase.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er