Raspberry Pi 4 nu te koop

Noud van Kruysbergen
0

De Raspberry Pi 4 is nu te koop. Het was voor de Raspberry Pi Foundation even zoeken om een volwaardige opvolger voor de Pi 3-serie te vinden. Dat is nu gelukt, want de Raspberry Pi 4 is een feit.

Volgens de Foundation heeft zo’n beetje iedere component van de Pi een upgrade gekregen. Een van de belangrijkste is wel dat er nu modellen zijn met 1, 2 en maar lieft 4 GB aan werkgeheugen. Het nieuwe model 4B heeft een 1,5 GHz quadcore 64-bit AMR Cortex-A72 als processor, die zo’n drie keer sneller moet zijn dan de voorheen gebruikte Broadcomm-versies.

De Pi 4 heeft een volwaardige Gigabit-netwerkpoort. Bij de 3 werd daar nog een USB 2.0-verbinding met maximaal 300 Mbit/s voor gebruikt. Ook de andere optie zijn helemaal bij de tijd: 802.11ac dualband-wifi, Bluetooth 5.0 en twee USB 3.0-poorten en twee USB 2.0-poorten.

Deze Pi heeft twee micro-HDMI-aansluitingen en ondersteunt dual-monitor set-ups tot 4K-resoluties. Er is ook hardware-ondersteuning voor 4Kp60 van HEVC-video’s, oftewel H.254 en H.265.

Compatibiliteit

Een van de voornaamste eisen van de Raspberry Pi Foundation bij het uitbrengen van een nieuw model: compatibiliteit met (alle) vorige versies. Dat is bij de Pi 4 ook gelukt, deze is volledig compatibel met eerdere Pi-producten.

(bron: Raspberry Pi Foundation)

Sommige dingen zijn wel veranderd. De voeding is bijvoorbeeld geen micro-usb meer, maar USB-C. Dat maakt het mogelijk om tot 500 mA extra aan stroom te verbruiken. Voor een paar euro is er wel een micro-usb-naar-USB-C-adapter beschikbaar, zodat je je oude voedingen nog wel gewoon kunt gebruiken.

Om alle die vernieuwingen optimaal te kunnen benutten, is er ook een nieuwe Raspbian-versie. Die is gebaseerd op Debian 10 Buster. Achter de schermen is er behoorlijk wat vernieuwd, maar ook de gebruikersinterface heeft een aardige update gekregen. Door de OpenGL-ondersteuning worden websites veel sneller en werkt ook de desktop soepeler.

(bron: Raspberry Pi Foundation)

De Foundation adviseert overigens om een nieuwe image te downloaden en niet een oude versie te upgraden. Of maak in dat geval in ieder geval eerst een back-up.

Nieuwe behuizing

De printplaat is qua formaat hetzelfde gebleven, maar door alle nieuwe componenten past een oude behuizing helaas niet meer meteen. Je moet dan even wat plastic wegknippen en een zijkant weglaten. Maar gelukkig is er ook gewoon een nieuwe behuizing ontworpen waar de Pi 4 gewoon naadloos inpast.

(bron: Raspberry Pi Foundation)

De Raspberry Foundation heeft nog geen idee hoe een Pi model 4A eruit zo komen te zien, maar is daar wel mee bezig. Ook wordt gekeken naar een mogelijkheid om de Compute Module te moderniseren met een Pi 4-chipset. De oudere Pi’s blijven allemaal nog wel gewoon gemaakt worden zo lang daar nog vraag naar is.

Prijzen

Een Raspberry Pi 4B met 1 GB RAM kost 40 euro, met 2 GB 50 euro en met 4 GB 60 euro. De nieuwe behuizing kost 7 euro.

 

Ook voor deze Pi geschikt: Het Ultieme Raspberry Pi Handboek 2019

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Microsoft maakt Windows 11 installatie met een lokaal account lastiger

Microsoft maakt het steeds moeilijker om een installatie van Windows 11 met een lokaal account uit te voeren. Zo hebben zij nu een populaire manier om...

Medion kondigt de nieuwe SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop aan

Medion introduceert de SPRCHRGD 14 S1 Elite AI-laptop. Volgens de fabrikant biedt deze nieuwe AI-laptop geavanceerde functies dankzij een efficiënte Q...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er