Raspberry Pi 8 GB en Raspberry Pi OS

Marco den Teuling
0

De Raspberry Pi Foundation heeft een vierde versie van de Raspberry Pi 4 uitgebracht, met het bijbehorende 64-bits besturingssysteem Raspberry Pi OS als bètaversie.

De Raspberry Pi 4 met 1, 2 en 4 GB LPDDR4 RAM wordt gevolgd door een vierde versie met 8 GB geheugen. Zo’n 8GB-model werd zijdelings al aangekondigd in de brochure en in de Beginners Guide, maar geen enkele fabrikant verkocht LPDDR4-chips met een capaciteit van 8 GB. Micron is pas onlangs begonnen met de productie van dergelijke componenten – de vastgesoldeerde chip MT53E2G32D4NQ-046 WT:A staat niet eens vermeld op de online productcatalogus van de Amerikaanse geheugenfabrikant.

De nieuwe LPDDR4-chip van de Raspberry Pi 4 (8 GB) is weer van de Amerikaanse fabrikant Micron. (Foto: Raspberry Pi Foundation)

De printplaat van de minicomputer krijgt kleine wijzigingen in de voeding, waaronder nieuwe spoelen, omdat de nieuwe geheugenchip tijdens piekmomenten meer vermogen opneemt. Verder is de 8GB-versie van de Raspberry Pi 4 identiek aan de vorige 4-serie modellen.

Gewijzigde voeding van de Raspberry Pi 4 (8 GB): er worden onder meer andere spoelen gebruikt. (Foto: Raspberry Pi Foundation)

Raspberry Pi OS met 32- en 64-bit

De 8 GB LPDDR4-RAM van de Raspberry Pi 4 kan worden gebruikt met het officiële 32-bit besturingssysteem dankzij Large Physical Address Extensions (LPAE). Het besturingssysteem dat voorheen bekend stond als Raspbian is door de Raspberry Pi Foundation omgedoopt tot Raspberry Pi OS. Bij LPAE is alleen elk proces beperkt tot 3 GB RAM, maar er kunnen er meerdere parallel lopen. Een 64-bit versie van het Raspberry Pi OS, die de limiet van 3 GB per proces verwijdert, bevindt zich momenteel in de bètafase. Als alternatief kunnen gebruikers andere Linux-distributies installeren, zoals Ubuntu.

De Raspberry Pi 4 met 8 GB RAM is bij verschillende webshops al beperkt beschikbaar. De prijzen gaan in de richting van de 90 euro, maar we hebben hem ook voor 80 euro gezien – zo’n 20 tot 30 euro meer dan de Pi 4 met 4 GB kost.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops op je gemak in c't magazine 6/2023

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

KPN inflatiecorrectie 2023: dit is wat je kunt verwachten als KPN-abonnee

Ook KPN komt met een inflatiecorrectie van 2023, net als de Ziggo inflatiecorrectie 2023. Wel beperkt KPN de prijsverhoging tot 6,4 procent in tegenst...

ChatGPT-app nu beschikbaar voor iOS in Nederland & België

Eindelijk is het zover: je kunt nu ChatGPT gebruiken als app op iOS in Nederland en België. De officiële ChatGPT-app is vanaf nu te downloaden op je i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er