Raspberry Pi 8 GB en Raspberry Pi OS

Marco den Teuling
0

De Raspberry Pi Foundation heeft een vierde versie van de Raspberry Pi 4 uitgebracht, met het bijbehorende 64-bits besturingssysteem Raspberry Pi OS als bètaversie.

De Raspberry Pi 4 met 1, 2 en 4 GB LPDDR4 RAM wordt gevolgd door een vierde versie met 8 GB geheugen. Zo’n 8GB-model werd zijdelings al aangekondigd in de brochure en in de Beginners Guide, maar geen enkele fabrikant verkocht LPDDR4-chips met een capaciteit van 8 GB. Micron is pas onlangs begonnen met de productie van dergelijke componenten – de vastgesoldeerde chip MT53E2G32D4NQ-046 WT:A staat niet eens vermeld op de online productcatalogus van de Amerikaanse geheugenfabrikant.

De nieuwe LPDDR4-chip van de Raspberry Pi 4 (8 GB) is weer van de Amerikaanse fabrikant Micron. (Foto: Raspberry Pi Foundation)

De printplaat van de minicomputer krijgt kleine wijzigingen in de voeding, waaronder nieuwe spoelen, omdat de nieuwe geheugenchip tijdens piekmomenten meer vermogen opneemt. Verder is de 8GB-versie van de Raspberry Pi 4 identiek aan de vorige 4-serie modellen.

Gewijzigde voeding van de Raspberry Pi 4 (8 GB): er worden onder meer andere spoelen gebruikt. (Foto: Raspberry Pi Foundation)

Raspberry Pi OS met 32- en 64-bit

De 8 GB LPDDR4-RAM van de Raspberry Pi 4 kan worden gebruikt met het officiële 32-bit besturingssysteem dankzij Large Physical Address Extensions (LPAE). Het besturingssysteem dat voorheen bekend stond als Raspbian is door de Raspberry Pi Foundation omgedoopt tot Raspberry Pi OS. Bij LPAE is alleen elk proces beperkt tot 3 GB RAM, maar er kunnen er meerdere parallel lopen. Een 64-bit versie van het Raspberry Pi OS, die de limiet van 3 GB per proces verwijdert, bevindt zich momenteel in de bètafase. Als alternatief kunnen gebruikers andere Linux-distributies installeren, zoals Ubuntu.

De Raspberry Pi 4 met 8 GB RAM is bij verschillende webshops al beperkt beschikbaar. De prijzen gaan in de richting van de 90 euro, maar we hebben hem ook voor 80 euro gezien – zo’n 20 tot 30 euro meer dan de Pi 4 met 4 GB kost.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops op je gemak in c't magazine jul/2021

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe beleidsregel ACM maakt vrije modemkeuze mogelijk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe beleidsregel opgesteld die bepaalt dat consumenten en bedrijven in Nederland vanaf februari 202...

Microsoft account wel of niet? – c’t magazine 8-9/2021 staat voor je klaar

Lees c't magazine 8-9/2021, met o.a. Microsoft-accounts, eerste hulp bij internet-uitval en een Pi als back-upserver. Bestel nu met gratis verzending.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er