Je Raspberry Pi op afstand bedienen? Zo krijg je het voor elkaar met SSH!

Marco den Teuling
0

De Raspberry Pi op afstand bedienen is handig, je kunt hem dan gebruiken zonder monitor, toetsenbord of muis erop aan te sluiten. Bediening van de Pi op afstand kan op verschillende manieren, maar remote bedienen via SSH is het makkelijkste op te zetten. We laten zien hoe je het voor elkaar krijgt. 

Als je voor Pi projecten de Raspberry Pi bijvoorbeeld in de meterkast zet of in een robot inbouwt, is het niet handig steeds een monitor en dergelijke aan te sluiten om dingen in te stellen. Gelukkig kun je op afstand toegang krijgen tot de Raspberry Pi door middel van het SSH-protocol.

 

Wat is SSH Raspberry Pi en wat kun je ermee?

Via SSH (Secure Shell) bedien je de Raspberry Pi op afstand door commando’s in te voeren. Instructies voor Raspberry Pi-projecten worden vaak in de vorm van commando’s gegeven. Op de Pi gaat het typen van deze opdrachten vaak sneller en gemakkelijker dan het zoeken naar het juiste menu-onderdeel met een muis op de desktop.

Bij het eerste installeren en doorlopen van de basisinstellingen voor de Raspberry Pi krijg je de keuze om SSH in te schakelen. Als je dat niet hebt gedaan, moet je eerst eenmalig op de Pi zelf de instellingen oproepen met sudo raspi-config en SSH activeren (bij menupunt 5).

De SSH-verbindingen zijn versleuteld en er wordt bij het aanmelden om een wachtwoord gevraagd, waardoor het een veilige manier is om de Pi op afstand te gebruiken.

Eenmaal verbonden via SSH met je Raspberry Pi, kun je alles doen wat normaal gesproken via de commandline wordt gedaan, zoals nieuwe programma’s installeren, instellingen wijzigen, bestanden bewerken en updates uitvoeren.


Meer gratis Raspberry Pi tips & tricks?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Je Raspberry Pi bedienen vanaf andere apparaten

Je kunt vis SSH op afstand inloggen op de Raspberry Pi vanaf een ander apparaat:

  • Met Windows (10/11), macOS of Linux. Als op de pc van waaruit je via SSH op de Raspberry Pi wilt inloggen Windows 10 of 11, macOS of Linux draait, kun je rechtstreeks vanaf de ­ingebouwde Opdrachtprompt (of Powershell) of terminal SSH gebruiken.
  • Met een desktop-client. Download voor jouw systeem een programma dat het SSH-­protocol ondersteunt, zoals het klassieke PuTTY, om daarmee verbinding te maken met de Pi.
  • Met een smartphone of tablet. Wanneer je een draagbaar apparaat gebruikt, zoals een Android-telefoon of iPhone, dan kun je een gratis terminal-app installeren. Een voorbeeld is Termius uit de App Store van Apple.
Windows opdrachtprompt SSH gebruiken

In Windows 10 en 11 kun je het ingebouwde SSH via de opdrachtprompt gebruiken.

Verbinding via hetzelfde netwerk

Wanneer je de terminal op je computer hebt geopend of een client hebt geïnstalleerd, is het belangrijk dat je apparaat en de Raspberry Pi op hetzelfde (draadloze) netwerk zijn aangesloten.

Vervolgens heb je het IP-adres van je Raspberry Pi nodig. Er zijn verschillende manieren om dat te vinden:

  • De eenvoudigste is om de app Fing op je mobiele telefoon te installeren. Deze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
  • Als de Raspberry Pi nog aan een monitor en toetsenbord hangt, kun je ook een terminal op de Raspberry Pi openen en het commando ifconfig uitvoeren. Je zult een grote hoeveelheid tekst zien. In de sectie wlan0 zie je het ip-adres van je Raspberry Pi achter de woorden inet addr: .

Het IP-adres volgt op een thuisnetwerk meestal het formaat 192.168.x.x maar kan bijvoorbeeld ook 10.x.x.x of 172.16.x.x zijn.

Verbinding maken met de Pi op afstand

Open vervolgens de terminal-client op het apparaat waarmee je verbinding wilt maken met de Raspberry Pi en typ dan het volgende commando in:

ssh [email protected]

Daarbij moet je 192.168.x.x vervangen door het eigenlijke IP-adres van je Raspberry Pi.

Pi op afstand bedienen via SSH, encryptie sleutel bevestigen

De eerste keer dat je verbinding maakt, zie je een waarschuwing ‘authenticity of the host can’t be established’, met de vraag of je door wilt gaan met verbinden. Dit is omdat je apparaat en de Raspberry Pi onderhandelen over een encryptiesleutel om je verbinding te beveiligen.

Typ yes en druk op Enter om verder te gaan. Daarna zul je dit bericht niet meer zien op dit apparaat.

Inloggen via SSH op je Raspberry Pi

Vervolgens kun je inloggen als gebruiker pi en moet je het wachtwoord opgeven. Standaard is dit raspberry. Typ dit in en druk op Enter.

Je ziet niets terwijl je typt, maar wees gerust, de Raspberry Pi neemt de toetsaanslagen wel op.

Als het ingevoerde wachtwoord juist is, zie je nu pi@raspberrypi:~ $ in de terminal. Gefeliciteerd, je bent nu op afstand ingelogd op de Raspberry Pi.

Tot slot

Nu je verbinding hebt gemaakt en bent ingelogd, kun je de Raspberry Pi remote gebruiken.

Het kan geen kwaad om een paar handige terminal-commando’s te leren.

Verder kun je ook aan de slag met allerlei Rasberry Pi projecten. Wil je toch de grafische interface op afstand gebruiken, dan kan dat bijvoorbeeld via VNC.


Meer gratis Raspberry Pi tips & tricks?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er