Upcycling: oude apparaten nieuw leven inblazen met de Raspberry Pi

Blog
0

Een Raspberry Pi kan oude apparatuur weer bij de tijd brengen: scanners waar geen drivers meer voor zijn, printers die geen netwerkaansluiting hebben, apparatuur die alleen met oude en onveilige protocollen communiceert en audio-apparaten die nog geen streams aankunnen.



Apparatuur recyclen of upcyclen

Met een Raspberry Pi kun je oudere apparaten nieuw leven inblazen, zodat ze niet zo snel bij de kringloopwinkel belanden, of je de oude computer moet laten ophalen voor recycling van het (kostbare) materiaal.

Aangezien deze Raspberry Pi projects niet eens de nieuwste Raspberry Pi vereisen, zijn ze ook zeer geschikt om oudere ­modellen van die minicomputer nog een zinvolle taak te geven.


Ontvang gratis info en tips voor gebruik van je apparatuur met de Raspberry Pi, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

We waren op zoek naar manieren en projecten om oudere modellen van de Raspberry Pi te kunnen blijven gebruiken, en toen ontstond het thema in c’t 1-2.

Een Raspberry Pi is door het Linux-besturingssysteem namelijk zeer communicatief, en kan ook oude apparaten aan het netwerk koppelen.

Bovendien kent de systeemsoftware nog steeds apparaten waarvan de fabrikanten al lang geen stuurprogramma-updates voor de huidige Windows- en macOS-versies meer produceren.

Pi-skills

De instructies beginnen niet vanaf 0. Je moet wel in staat zijn om een editor zoals nano te gebruiken vanaf de commandline op de Raspberry Pi om tekstbestanden te maken of te wijzigen.

Je hebt de commandline sowieso nodig, want op een andere manier gaat het installeren van de benodigde software op de Raspberry Pi niet lukken. Voor productief gebruik van de projecten heb je de ouderwetse interface bovendien niet eens meer nodig.

Het meestal obligate kopiëren van Raspberry Pi OS Lite naar de sd-kaart, het activeren van de ssh-toegang en de eerste aanpassingen verlopen bijzonder snel en makkelijk met de verborgen opties in Raspberry Pi Imager (Ctrl+Shift+X).

Je kunt weer printers in het netwerk plaatsen, doet scanners herleven en bouwt een brug voor oude netwerkprotocollen. Een ‘oude’ versterker of receiver kan met behulp van de Raspberry smart worden zoals uitgelegd in Spotify streamen naar versterker – zo doe je het met Raspberry Pi

Raspberry Pi en Smarthome

De configuratie van de Raspberry Pi is te beïnvloeden, zoals aanpassingen in /etc/network/interfaces voor het configureren van het netwerk. Pi- en Linux-experts kennen nog andere manieren om dat te doen.

De artikelen laten echter één gebied ­buiten beschouwing waarin de Raspberry Pi eigenlijk uitblinkt, namelijk smarthome. De Pi wordt bij smarthome-projecten op veel plaatsen als bruggenbouwer gebruikt, bijvoorbeeld om de smart­home-producten van IKEA aan te sturen zonder centrale, zoals Home Assistant, of om oude radiatorkranen te bedienen.

Zelfs als geen van de projecten je direct aanspreekt, bevat elk artikel toch aardig wat knowhow, of het nu gaat over het configureren van SMB-­services onder Linux, het instellen van firewall­regels of lastige services voor de naamresolutie.

Wanneer er op het moment geen Raspberry-project je interesse wekt maar je een oud apparaat toch wenst te behouden en een mogelijkheid in de Raspberry Pi ziet om je te helpen bij de upcycling, stuur ons dan een mail. Misschien kunnen we er een toekomstig project. van maken en nieuwe oplossingen aandragen. En anders kun je opruimen en de afgedankte oude computer laten ophalen voor recycling.

Niet weer die Raspberry Pi …

We horen wel eens van lezers dat er bij ons soms wat te veel nadruk op de Raspberry Pi lijkt te liggen. Daar hebben we twee opmerkingen over.

De in c’t beschreven projecten kunnen ook worden uitgevoerd op andere platforms met een Raspberry Pi-achtige distributie – dat geldt voor de meeste minicomputers op ­basis van ARM.

Met de duurzaamheid en het onderhoud van dergelijke distributies is het echter vaak niet al te best gesteld, zodat wij de voorkeur geven aan de wijd verbreide Raspberry Pi. De Raspberry Pi Foundation doet het verreweg beter.

De nauwe verwantschap tussen Pi OS en Debian is een grote hulp. Enerzijds kun je vanaf de Raspberry Pi 2 gebruik maken van de ARM-pakketten van Debian en, via de backport-branch, ook vissen naar modernere software dan door de Raspberry Pi Foundation wordt aangeboden.

En anderzijds, wat veel belangrijker is: zolang de hardware-­mogelijkheden van de Raspberry Pi niet vereist zijn, zoals de GPIO-poorten, kun je de instructies net zo goed uitvoeren op een Debian-­installatie in een virtuele machine op je computer of op een x86-mini-pc.

Lees meer over de Raspberry Pi in c't 04/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee