Raspberry Pi als mediacenter met Kodi & zo krijg je het voor elkaar

Elwin Hodžić
2

Inhoudsopgave

    Er zijn mensen die hun Raspberry Pi uitsluitend gebruiken als mediacenter bij hun tv. Dit is een goed idee en de Raspberry Pi is er ideaal voor, vooral als je de nieuwere modellen (zoals de Raspberry Pi 3+, Raspberry Pi 4 of Raspberry Pi 5) gebruikt.

    Met deze functionaliteit kun je allerlei video- en audiomedia lokaal, via het netwerk of van internet afspelen. Het grootste probleem was echter de beperkte mogelijkheden van de Pi, zoals onder andere te lage snelheid en te weinig geheugen. Met de komst van de Raspberry Pi 4 lost deze in principe al deze problemen op dankzij zijn veel krachtigere hardware. Dus, als je op zoek bent naar een upgrade voor je mediacenter of als je er voor het eerst mee wilt beginnen, zal deze handige gids je helpen om een Raspberry Pi-mediacenter te creëren.

    Raspberry Pi als mediacenter met Kodi & zo krijg je het voor elkaar

    Disclaimer: de informatie uit de Raspberry Pi Projects uit c’t magazine is alleen bedoeld als leidraad. Het gebruik is op eigen risico. Verantwoordelijkheid voor verliezen, schade of problemen wordt niet aanvaard door de auteur of c’t magazine. Onze intentie is om alles zo up-to-date mogelijk te houden maar (tussentijdse) software-updates kunnen wijzigingen veroorzaken in de werking van het project.

    Kies je software

    Voor alle Pi-modellen tot de 3+ kun je kiezen tussen verschillende bekende mediacenterprojecten: OSMC, OpenElec en LibreElec. LibreElec is een aftakking (fork) van OpenElec. Beide zijn gebaseerd op de bekende mediacentersoftware Kodi en bieden een kant-en-klare image met een minimaal Linux-OS en Kodi.

    Download de installer

    Ga naar libreelec.tv, scroll helemaal naar beneden naar Downloads en klik op de link daaronder. Je kunt kiezen voor de LibreELEC USB-SD Creator-­app of voor een image (‘Direct Downloads’). Er zijn aparte images voor de Raspberry Pi 1 en Raspberry Pi Zero (W), voor de Raspberry Pi 2 en Raspberry Pi 3/3+, en voor de Raspberry Pi 4. Wij kozen voor de Creator-app (de Windows-versie).


    Ontvang meer van dit soort gratis Raspberry Pi Projects, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Vier simpele stappen

    Na het downloaden en opstarten van de app kies je eerst je Pi-versie, vervolgens klik je op Download en kies je de map voor de download. Als dit klaar is, kun je een usb-stick of sd-kaart kiezen. Je harde schijven zijn veilig! Gebruik bij voorkeur een leeg sd-kaartje. Tot slot klik je op Schrijf. En als dat klaar is kun je de kaart uitwerpen.

    Eerste keer opstarten

    Sluit een tv of monitor, toetsenbord en (bij voorkeur) ethernetkabel op je Pi aan en start hem op. LibreElec zal de partities op de sd-kaart aanpassen en wat extra software installeren voordat hij Kodi opstart.

    Kodi instellen

    Volg de wizard voor de basisinstellingen. Je kunt voorlopig alle standaard­instellingen accepteren. Als je een netwerkkabel hebt aangesloten, vindt Kodi je netwerk direct. Voor wifi zul je achteraf in het systeemmenu moeten duiken om je gegevens in te vullen (zie onder).

    Netwerkshares toevoegen

    Je kunt een externe harde schijf of usb-stick op je Raspberry Pi aansluiten, maar het beste is om via je netwerk te streamen. Ga naar de systeeminstellingen (tandwieltje linksboven), klik op Bestandsbeheer en dubbelklik op ‘Locatie toevoegen’. Kies Bladeren en kies je netwerkprotocol om de gedeelde locaties in je netwerk te kunnen zien of kies ‘Netwerklocatie toevoegen’ om het handmatig te doen.

    YouTube-app toevoegen

    De grote kracht van Kodi zijn de add-ons, uitbreidingen die je kunt installeren om de functies aan Kodi toe te voegen. Een belangrijke is de add-on voor YouTube. Ga via het tandwieltje linksboven naar het systeemmenu. klik op Add-ons en daarna op ‘Installeer van repository’. Kies ‘Kodi Add-on repository’ en ‘Video add-ons’. Scroll in de lijst naar YouTube, druk op Enter en klik vervolgens op Installeren en OK. Klik op Ja voor de set-up-wizard en kies je taal en regio. Druk daarna een paar keer op Esc om terug te gaan naar het hoofdscherm. Klik in het hoofmenu (de kolom links) op Add-ons, dan zie je rechts de add-on van YouTube staan. Klik daarop en je krijgt het YouTube-menu, kies Zoeken en ‘Nieuwe zoekopdracht’. Typ in ‘big buck bunny 60fps 4K’. Klik op het gevonden  resultaat en je kunt 4K testen.

    Raspberry Pi als mediacenter bouwen

    De plaats van je Raspberry Pi is belangrijk. Staat hij in het zicht of niet? Daar komt nog bij dat de Pi 4 extra koeling nodig heeft in de vorm van een ventilator en/of een flink koellichaam. Een ventilator zul je in veel gevallen kunnen horen. Voor de Pi 4 is er gelukkig veel keuze wat betreft behuizingen, er zijn er ook die je met VESA-schroefgaten aan de achterkant van de tv kunt bevestigen. Een van de mooiste cases vinden we de aluminium Flirc-case – en dan in dit geval die met het Kodi-­logo erop. De behuizing zelf zorgt voor een efficiënte passieve koeling.

    Pi 4 Kodi Flirc case

    Raspberry Pi als mediacenter met Kodi: de bediening

    Het handigste is om zeker in het begin een draadloos (mini)toetsenbord aan te sluiten voor het intypen van allerlei instellingen. Kodi is met een compatibele afstandsbediening te bedienen (voor infrarood moet je nog wel een IR-ontvanger op de Pi aansluiten). Er zijn ook bedienings-apps voor Kodi in de app-stores van iOS en Android.

    Toekomstige updates

    LibreElec heeft de uitstekende eigenschap om zichzelf te updaten, zonder dat je daar zelf om de paar maanden aan hoeft te denken. Je hoeft alleen maar het systeem af en toe opnieuw op te starten. Ben je hier niet van gediend, dan kun je de automatische updates uitschakelen bij ‘Instellingen / LibreELEC / Updates / Automatische updates’.

    De voordelen van Raspberry Pi als mediacenter met Kodi

    Bij Kodi kun je ongelooflijk veel dingen instellen. De menu’s met instellingen kunnen zo overweldigend zijn, dat de ontwikkelaars daar een trucje voor hebben bedacht, waardoor je standaard alleen de belangrijkste instellingen te zien krijgt. Kijk helemaal onderaan in het hoofdmenu (de kolom links). Daar staat een knop met een tandwieltje en de aanduiding Standaard. Als je hier op klikt, kun je tussen meer en minder instellingen wisselen (Basis, Standaard, Geavanceerd en Expert). Geavanceerd is meestal voldoende.

    Wifi instellen om je Raspberry Pi als mediacenter te gebruiken

    Open de systeeminstellingen via het tandwieltje linksboven en klik op LibreELEC. Klik vervolgens in de kolom links op Netwerk en kijk rechts of wifi geactiveerd is. Klik daarna in de linker kolom op Connecties en klik in de lijst rechts op de naam van je wifinetwerk (wlan0), daarna op Verbinden en vul je wifiwachtwoord in. Na het verbinden kun je in de lijst van netwerken meteen het aan de Pi toege­wezen ip-adres zien. Ga met de Esc-toets terug naar het hoofdscherm.

    SSH instellen om je Raspberry Pi als mediacenter te gebruiken

    Als je ssh niet meteen bij de wizard ingesteld had, kun je dat doen via ‘Systeeminstellingen / LibreELEC / Diensten’. Klik dan rechts op ‘Inschakelen SSH’. Je moet nu verplicht een nieuw veilig wachtwoord instellen.


    Ontvang meer van dit soort gratis Raspberry Pi Projects, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    Raspberry Pi 4 koeling: koeler, behuizing en andere opties

    De Raspberry Pi 4 wordt onder belasting heet en verlaagt zijn snelheid. Met koeling kan hij langer op topsnelheid werken. We testen verschillende oplo...

    Raspberry Pi voorraad neemt in 2023 weer toe

    Het lijkt erop dat de productie van de Raspberry Pi's weer op gang begint te komen, wat dus zou moeten leiden tot een verbeterde voorraad van de Raspb...

    2 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    Bokse
    Lezer
    Bokse

    Zijn er nog werkende addons

    Steven
    Lezer
    Steven

    Of er nog illegale addons zijn weet ik niet. Je kan Netflix erop installeren. Je moet dan wel een abonnement hebben. En er is een app om KPN tv te kijken. (ook mét abonnement) Mijn smart tv kan KPN niet meer decoderen, dus ik ben al helemaal blij met de raspberry pi! Ook kan je Libreelec als een spotify-connect device instellen. En om goede kwaliteit geluid te krijgen (want de 3,5mm aansluiting van de raspberry is netjes gezegd nogal ruk), dan kan je er een hifiberry of hifiberry-kloon (= een PCM5102a dac bordje van amper €2,50) op aansluiten, zodat je… Lees verder »