Als je geen recovery-medium of andere tool voor Windows-herstel bij de hand hebt, kun je altijd nog het minibesturingssysteem Windows PE erbij pakken. Dat is wel iets minder fijn in gebruik, maar kan best veel en is vrijwel overal tevoorschijn te toveren. Vaak heb je een geschikte cd al bij de hand.
Er zijn handige tools beschikbaar om Windows-problemen op te lossen, denk bijvoorbeeld aan de recovery-omgeving Windows RE die standaard in desktopedities van Windows 10 wordt meegeleverd. Hiermee repareer je je bootloader, reset je je wachtwoord van Windows, repareer je systeembestanden, red je bestanden van de eeuwige digitale jachtvelden en nog veel meer. Maar Murphy’s Law komt ook hier wel eens bovendrijven, en soms heb je op het moment dat je het nodig hebt nou net niet een reddingstool tot je beschikking. Maar geen nood: er is ook nog Windows PE. Met deze tool kun je de belangrijkste handelingen voor elkaar krijgen, al gaat dat iets minder makkelijk. Maar je kunt er wel gebruik van maken als de rest compleet in de soep gelopen is. Je vindt het namelijk terug op verrassend veel bootable media.
Window PE is op zich een soort van mini-Windows die niet geïnstalleerd hoeft te zijn. Het is door Microsoft vooral ontwikkeld en bedoeld als basisbesturingssysteem waarin de installatie van Windows wordt gedraaid. Daaraan dankt het ook zijn naam, PE staat voor Preinstallation Environment. Om te voorkomen dat het continue draait, start PE elke 72 uur opnieuw op. Het ontbreekt verder aan de typische onderdelen van Windows zoals de Verkenner, het Bureaublad, de Taakbalk en het Startmenu. Ook PowerShell en het .NET-framework zijn niet aanwezig. Je hebt alleen een Opdrachtprompt beschikbaar, en zelfs die zit meestal verstopt. Maar zodra je de Opdrachtprompt gevonden hebt, is er weinig dat je niet via die weg gerepareerd krijgt.
goed en slecht
goed