Fritzbox instellen voor optimale game-ervaring

Noud van Kruysbergen
0

Voor een optimale (online) game-ervaring, alleen of met anderen, zijn lage latentie en een korte pingtijd essentieel. De routerinstellingen van een Fritzbox kunnen daarbij helpen.

Waarom is latentie belangrijk

De latentie in een netwerk is een vertraging in de dataoverdracht. De data worden via een netwerk wel zo veel mogelijk in een continue stroom verzonden, maar kunnen door opstoppingen onderweg vertraging oplopen bij de ontvanger.

Kleine vertragingen zijn toegestaan, de netwerksnelheid is normaal gesproken immers snel genoeg om de gebruikersdata op tijd op de plek te krijgen waar die moet zijn. Maar bij een druk netwerk of een netwerk met een lagere snelheid is dat niet altijd het geval.

‘Tijdens het online gamen moeten de datapakketten zo regelmatig mogelijk binnenkomen – in ieder geval op tijd voor de volgende data nodig zijn. Is dat niet het geval, dan zal het beeld of de bediening van een game even haperen. Als je op dat moment net in gevecht bent met een tegenstander is dat dodelijk natuurlijk.

Latentie laag houden

Als de snelheid van je netwerk ontoereikend is, omdat je bijvoorbeeld nog Fast Ethernet-componenten hebt die met maximaal 100 Mbit/s  werken, is het eerste wat je moet doen in ieder geval alles upgraden naar Gigabit Ethernet (1000 Mbit/s).

Bij een Fritzbox-router kom je via de url fritz.box bij de webinterface. Je kunt ook het ip-adres van de router op de adresbalk van de browser invullen. Dan kun je na het inloggen bij ‘Thuisnetwerk / Netwerk’ op het tabblad Netwerkverbindingen zien welke apparaten er op de router zijn aangesloten en met welke snelheid. Staat daar een apparaat aangegeven met ‘100 Mbit/s’, dan moet je kijken om welk apparaat dat gaat en of dat jouw game-ervaring beïnvloedt. We hebben hier een Fritzbox 7530 gebruikt, maar dit werkt ook prima op een 7530 AX en een 7590 AX. Het voordeel van de AVM-routers is namelijk dat daar allemaal hetzelfde FritzOS-besturingssysteem op draait.

Fritzbox netwerk

Snelheid testen met ping

Om te testen of je netwerk voldoende is, kun je het ping-commando gebruiken. Met dat commando achterhaal je de tijd (in milliseconden) die nodig is om contact op te nemen met een bepaald apparaat of bepaalde server. Dat kan zowel binnen je eigen netwerk zijn als een apparaat dat via internet beschikbaar is.

Open Opdrachtprompt bij Windows of een Terminal bij Linux en voer het commando ping <ip-adres-router> uit, waarbij je het ip-adres van je router moet invullen. Dat adres kun je eerst achterhalen met het commando ipconfig bij Windows en ifconfig bij Linux.

Fritzbox ping

Het ip-adres achter Default Gateway is wat je moet hebben. Als je dat gebruikt met het ping-commando, moet de gemiddelde (Average) tijd zo klein zijn dat die niet eens meetbaar is en op 0 milliseconden wordt afgerond.

Fritzbox ping

Je kunt ping ook gebruiken om de bereikbaarheid van een server op internet te testen. Met ping ct.nl zie je bijvoorbeeld dat onze webserver binnen 5 milliseconden reageert.

Fritzbox ct

Bedraad gamen

Een grote bron van onregelmatigheid in een netwerk wordt vaak veroorzaakt door de wifiverbinding. De reactietijden daarvan zijn gewoon langer. En bovendien is de bandbreedte ook niet altijd geweldig, en moet je die delen met allerlei andere draadloze apparaten.

Bij een Fritzbox met Wi-Fi-AX-ondersteuning heb je een krachtig wifi, zeker in combinatie met een Fritz-repeater als de 6000, maar voor de beste game-ervaring kun je je pc of game-console beter altijd met een netwerkkabel aansluiten.

Zo sterk als de zwakste schakel

Ook al heb je je eigen netwerk helemaal op orde, voor een optimale game-ervaring ben je enerzijds afhankelijk van de snelheid van je internet en anderzijds van de snelheid van de gameserver.

De snelheid van je internetverbinding kun je bijvoorbeeld testen met speedtest.net, maar met welke snelheid je Fritzbox met internet verbonden is kun je zien bij Overzicht. De daar genoemde snelheden zou je met speedtest.net bij benadering moeten kunnen halen

Fritzbox overzicht

Fritzbox speedtest

Hoeveel er op een bepaald moment wordt gedownload en geüpload, kun je bij een Fritzbox bekijken bij ‘Internet / Online-monitor’ op het tabblad Online-monitor.Fritzbox snelheid

Het gaming-platform Steam gebruikt servers op verschillende locaties. Je kunt die bij https://pingserverstatus.com/steam.php pingen vanaf jouw locatie, zodat je kunt zien welke server de laagste ping-waarde heeft en dus het snelst zal zijn.

Fritzbox steam

Router als middelpunt

Al het dataverkeer, en dus ook de gaming-data gaan via je router van en naar internet. Heb je de hier genoemde controles gedaan, dan weet je dat een router als een Fritzbox de bottleneck in ieder geval niet zal zijn.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

AVM Fritzbox 7590AX router – review

De goed uitgeruste Fritzbox 7590AX is wat het wifi betreft AVM’s modernste router, en je kunt er flink wat datavolume mee doorsturen.

AVM’s FritzOS voor Fritzbox-routers blijft nieuwe functies krijgen

FritzOS heeft bij versie 7.20 WPA3 gekregen en een snellere VPN-verbinding. Voor de NAS-functie is nu SMBv3 beschikbaar. Maar er blijven nieuwe functi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er