FritzOS van AVM – routers steeds verder ontwikkeld na grote update

Noud van Kruysbergen
0

AVM blijft sleutelen aan zijn besturingssysteem FritzOS voor routers en andere netwerkapparaten, sinds de grote 7.20-update blijven er functies bijkomen en worden bugs gefixt. Fritz!OS is inmiddels aanbeland bij versie 7.28, maar voor sommige apparaten is 7.29 op dit moment al beschikbaar.  

FritzOS AVM routers update

Bij versie 7.20 werden gebruikers al voorzien van een nog betere performance inclusief krachtige mesh-wifi, snelle VPN-verbindingen en netwerkstorage van hoge kwaliteit. Maar sindsdien blijven de ontwikkelingen doorgaan en heeft AVM nog meer gemak geïntroduceerd voor het smarthome-netwerk, telefonie en Fritz!Fon. Dankzij WPA3 is je draadloze netwerk goed beveiligt en is er meer bescherming dankzij ondersteuning van nieuwe standaarden voor telefoongesprekken en DNS over TLS.

Het installeren van een nieuwe Fritz!OS-versie is altijd gratis en gaat bovendien heel makkelijk met één klik via de Fritz!Box-gebruikersinterface. Je kunt het jezelf makkelijker maken door bij ‘Systeem / Update’ op het tabblad Auto-update Niveau III in te stellen. Dan krijg je niet alleen een mail dat er een nieuwe versie is, maar worden de updates meteen ook geïnstalleerd.

FritzOS AVM routers update

Verbeteringen per Fritz!OS-versie

Versie 7.25 was een grote update – voor alle wijzigingen zie de downloadpagina van AVM. De voornaamst nieuwste functies waren het kunnen prioriteren van een netwerkapparaat, weerinformatie voor de FON-telefoons en verschillende verbeteringen en toevoegingen voor smart-home. Met name de ondersteuning voor de Fritz!Dect-apparaten 400, 440 en 500 is uitgebreid.

Bij versie 7.27 van Fritz!OS werd voornamelijk de stabiliteit verbeterd. Ook zijn een aantal kleine bugs verholpen. Die stabiliteit en bugfixes blijven een aandachtspunt bij AVM. Er zullen nooit overhaast nieuwe features geïmplementeerd worden omdat andere routers die ook hebben, men speelt liever Duits-gründlich op safe en komt meteen met iets goeds. Daarom is de lijst van Improved items meestal langer dan die van de Fixed onderdelen.

Fritz!OS 7.29 komt eraan

Op de lijst van veranderingen voor Fritz!OS 7.29 staan voornamelijk kleine verbeterde items. AVM wil zijn besturingssysteem zo universeel mogelijk houden en geschikt maken voor alle eigen netwerkapparaten. Dat betekent dat er aan alle functiemogelijkheden tegelijk gewerkt wordt. Zowel het kunnen aansluiten van usb-apparaten als VoIP-telefonie en een snelle internetverbinding via zowel bekabeld als draadloos hebben continu de aandacht. Datzelfde geldt ook voor het scala aan smarthome-producten dat inmiddels in het assortiment zit.

Fritz!OS smarthome

Daarnaast raadt AVM gebruikers aan om in de gaten te houden of er ook updates beschikbaar zijn voor andere Fritz!-producten, zoals Fritz!Repeater, Fritz!Powerline of Fritz!Fon. Deze updates zijn te zijner tijd ook terug te vinden op de homepage. Daarnaast biedt AVM via Fritzlab de mogelijkheid om de nieuwste functies al voortijdig te testen.

One size fits all

Het mooie aan Fritz!OS dat het besturingssysteem niet alleen voor alle apparaten dezelfde versie en daardoor functies heeft, je kunt die apparaten in je Fritz!Box-router ook nog eens centraal beheren. Bij het overzicht van je mesh-netwerk zie je meteen welke apparaten nog met een oudere versie werken. En van daaruit ook meteen geüpdatet kunnen worden.

Fritz!OS mesh

Na versie 7.29 zal ongetwijfeld Fritz!OS 7.30 komen, en de vraag gaat zijn of die net zo’n impact gaat hebben als versie 7.20. Aan de andere kant vragen we ons ook wel af wat we daarbij nog te wensen zouden hebben?

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er