AVM’s FritzOS voor Fritzbox-routers blijft nieuwe functies krijgen

Noud van Kruysbergen
0

FritzOS heeft bij versie 7.20 WPA3 gekregen en een snellere VPN-verbinding. Voor de NAS-functie is nu SMBv3 beschikbaar. Maar er blijven nieuwe functies toegevoegd worden.

Volgens AVM is de VPN-snelheid verdriedubbeld en zijn er toegangsbeperkingen bij het gebruik van VPN mogelijk. Je kunt het nu zo instellen dat je thuiskantoor-pc wel op het bedrijfsnetwerk kan komen, maar andere apparaten in je netwerk niet.

Als je op je privacy gesteld bent, zul je blij zijn met versie 7.2. Met DNS-over-TLS (DoT) kan de Fritzbox DNS-query’s versleuteld naar voor DoT geschikte DNS-servers sturen, zodat derden geen inzicht hebben in je surfgedrag. AVM heeft ook encryptie in VoIP-telefonie geïntegreerd. De Fritzbox kan dus zowel de oproepcontrole als de overdracht van audiostromen via TLS en SRTP afhandelen. Die laatste werkt alleen tussen de router en de telefoniedienstverlener, niet end-to-end tussen de abonnees.

Met DNS-over-TLS kan je surfgedrag niet bekeken worden.

Veiliger draadloos met WPA3

FritzOS 7.20 zorgt met WPA3 voor een verbeterde WLAN-codering op de routers en wifirepeaters van AVM. Authenticatie via een gedeeld wachtwoord (Pre-Shared Key, PSK) heet nu SAE (Simultaneous Authentication of Equals). WPA3 kan gemengd met WPA2 gebruikt worden, zodat oude wificlients nog steeds toegang kunnen krijgen. Alle Fritzbox-modellen en repeaters kunnen door een update naar FritzOS 7.20 van een sneller mesh-wifi profiteren.

WPA3 en WPA2 kunnen naast elkaar bestaan.

Voor het opzetten van een hotspot kan de wachtwoordloze variant Enhanced Open (voorheen OWE, Opportunistic Wireless Encryption) worden geselecteerd als alternatief voor WPA2-PSK.

De NAS-functie krijgt eindelijk de protocolvarianten SMB 2 en 3 voor Windows-shares. AVM bouwde dat begin 2019 al eens bij de bètaversie FritzOS 7.08, maar trok die toen in. Als je het onveilige SMB 1 nog nodig hebt, moeten je dat nu handmatig inschakelen.

SMB-versie 1 is alleen nog te gebruiken als je die handmatig inschakelt.

De 7.20-firmware is voor een aantal modellen al beschikbaar, maar de bij glasvezelgebruikers populaire 5490 wacht nog op een update.

Nieuwe versies

Sommige apparaten van AVM zitten inmiddels op versie 7.23. Verbeteringen hebben daarbij betrekking op een hogere wifiperformance bij mesh. Je kunt voor afzonderlijke apparaten instellen of ze op internet mogen of niet. Bovendien worden er meer apparaten ondersteund zoals de Fritz!Dect 500 ledlamp en de 440 schakelaar.

Je kunt afzonderlijke apparaten van internet loskoppelen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er