Windows 11 voor op de Raspberry Pi 5 in ontwikkeling

Elwin Hodžić
1

Het ambitieuze project ‘Windows on R’ heeft als doel Windows 11 te installeren op de Raspberry Pi 5 door de implementatie van een geavanceerd UEFI-framework. Deze inspanning richt zich op het mogelijk maken van een volwaardige Windows ervaring op dit compacte platform.

Het team achter ‘Windows on R’ werkt intensief aan het overbruggen van de hardwareverschillen tussen de Raspberry Pi 5 en de Windows 11-vereisten. Hoewel er momenteel uitdagingen zijn voor een soepele werking, zijn de ontwikkelaars vastbesloten om deze obstakels te overwinnen en Windows 11 beschikbaar te maken voor de Raspberry Pi 5.

Certificering van Raspberry Pi 4 als ARM SystemReady ES Certified System

De Raspberry Pi 4 heeft met succes de certificering als ‘ARM SystemReady ES Certified System‘ behaald. Door gebruik te maken van aangepaste UEFI-images en de inzet van de Pi Firmware Task Force, plaatst deze certificering de Raspberry Pi 4 in de schijnwerpers als een van de meest betaalbare en goed verkrijgbare ‘ARM SystemReady ES Certified Systems’. Het doel van ARM SystemReady is om de installatie van Linux en andere besturingssystemen, zoals BSD, OpenWRT,  VMware ESXi en Windows, te vereenvoudigen op systems-on-chip (SoC’s) met ARM (Cortex) rekenkernen, zonder dat daarvoor complexe aanpassingen nodig zijn.

Met deze certificering als ‘ARM SystemReady ES Certified System’ gaat de deur open naar brede compatibiliteit met diverse besturingssystemen. Dit plaatst de Raspberry Pi in de schijnwerpers als een nog veelzijdiger ontwikkelingsplatform.


Op de hoogte blijven omtrent alles wat met de Raspberry Pi te maken heeft?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Windows 10 IoT Core op Raspberry Pi 4

Naast het installeren van Windows 10 IoT Core voor Embedded Systems op de Raspberry Pi 4, biedt de voorbereiding met UEFI-firmware ook de mogelijkheid om andere Windows-varianten te verkennen, zoals Windows 10 voor ARM en eerdere edities van Windows 11.

De flexibiliteit die de UEFI-framework biedt, opent nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars om diverse Windows-besturingssystemen te testen en aan te passen aan de specifieke behoeften van de Raspberry Pi 4.

Windows 11 op Raspberry Pi 5 in ontwikkeling

Hoewel Windows 11 momenteel nog niet optimaal draait op de Raspberry Pi 5, wordt er actief gewerkt om de prestaties te verbeteren en de ondersteuning te optimaliseren. Het Windows on R-project, onder leiding van de Roemeense programmeur Mario Bălănică, maakt gebruik van de UEFI-substructuur om Windows 10 op de Raspberry Pi 4 te kunnen starten. In principe werkte dit ook met de ARM64-versie van Windows 11, maar volgens Bălănică alleen tot Windows 11 build 25163. Nieuwere versies maken gebruik van functies die alleen compatibel zijn met ARM Cortex-processors en voldoen aan de ARMv8.1-A-specificatie. De Cortex-A72-kernen in de Broadcom BCM2711 van de Raspberry Pi 4 ondersteunen echter alleen ARMv8-A.

Met de Raspberry Pi 5 zou Windows 11 (opnieuw) mogelijk kunnen zijn, omdat de Cortex-A76-kernen van zijn BCM2712 kunnen voldoen aan ARMv8.2-A, mits dit is geïmplementeerd door de Broadcom-ontwikkelaars. De Qualcomm Snapdragon 8cx in oudere Windows op ARM-notebooks heeft ook Cortex-A76-cores en staat op de lijst van ondersteunde processors voor Windows 11.

In het voorjaar van 2023 bracht Mario Bălănică ook Windows 11 naar de Radxa Rock 5B single-board computer met de ARM SoC Rockchip RK3588, eveneens voorzien van Cortex-A76-kernen.

Voor Windows 11 op de Raspberry Pi  zijn ook aangepaste stuurprogramma’s nodig, waarvan enkele aangeboden worden door Bălănică op GitHub.

Verdere ontwikkelingen omtrent Windows op de Raspberry Pi

De implementatie van UEFI-standaarden op de Raspberry Pi 4 en de inspanningen om een UEFI-image voor de Raspberry Pi 5 te ontwikkelen, hebben niet alleen de aandacht getrokken van Microsoft en ARM, maar ook van andere grote bedrijven in de technologie-industrie, waaronder VMware en Ampere Computing.

Deze bedrijven tonen interesse in het verkrijgen van toegang tot betaalbare ARM64-ontwikkelingssystemen met UEFI-firmware. Dit wijst op de groeiende relevantie en het potentieel van de Raspberry Pi-serie als een veelzijdig ontwikkelingsplatform voor diverse besturingssystemen met verschillende doeleinden.


Op de hoogte blijven over Windows 11 op de Raspberry Pi?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Oelle
Lezer
Oelle

Installeer Windows 11 op Raspberry Pi 😉
https://www.youtube.com/watch?v=jTQNY4aVFks