Om ervoor te zorgen dat het scherm niet alleen strepen laat zien, moet je de lcd-drivers van Waveshare installeren. Download daarvoor de driver van GitHub en pak hem uit:
wget https://github.com/waveshare/LCD-show/archive/master.zip
unzip master.zip
Ga vervolgens naar de nieuwe directory LCD-show-master en voer het commando sudo ./LCD5-show uit. Na het installeren start de Raspberry Pi opnieuw op. Vanaf dat moment is het afgelopen met de strepen en zie je de boot-uitvoer van de Pi. Als je een ander scherm gebruikt moet je de installatie-instructies daarvan volgen.
Om de interface te starten moet de gebruiker pi bij het opstarten automatisch ingelogd zijn en moet er een X-server voor hem gestart worden. Om dat in te stellen, log je weer via ssh op je Pi in en start je sudo raspi-config. Kies in het menu optie 3 ‘Boot Options’, vervolgens ‘B1 Desktop / CLI’ en ‘B4 Desktop Autologin’. Er is nog geen X-server, dus zal je gevraagd worden lightdm te installeren, maar dat moet je niet doen. Ook moet je de Raspberry Pi nog niet herstarten als daar om gevraagd wordt.
Omdat de Raspberry Pi een Brits product is, hebben de ontwikkelaars de standaard tijdzone en locatie daarop geconfigureerd. Dat is voor het gebruik als wekkerradio in een andere tijdzone wat lastig. Bovendien worden dan de Engelse afkortingen voor de weekdagen gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de tijd en taal van het systeem correct weergegeven worden, moet je in raspi-config twee instellingen veranderen. Ga naar het hoofdmenu en kies optie 4 ‘Localisation Options’ en dan ‘I1 Change Locale’, om de taal en datumformaten aan te passen.
Bij het openen van die optie krijg je een lange lijst met landcodes. Scrol met de pijltjestoetsen naar beneden en kies met de spatiebalk de instelling voor je land uit. Voor Nederland is dat ‘nl_NL.UTF8 UTF-8’. Kies in elk geval de UTF-8 variant voor je taal respectievelijk regio uit. Met een druk op de Tab-toets kom je op de <Ok>-knop. Bevestig met de Enter-toets. Vervolgens vraagt het programma naar de ‘Default locale for the system environment’. Ook daar kies je dezelfde optie en bevestig je met de Tab- en Enter-toets. Dan genereert de Pi de taalgegevens voor de gekozen optie en activeert ze.
Als de wekkerradio niet actief is, krijg je alleen de tijd te zien op een zwarte achtergrond. De letters zijn helder genoeg om in het donker te kunnen zien hoe laat het is.
Tot slot moet je nog de tijdzone aanpassen via ‘I2 Change Timezone’. Het menu werkt hetzelfde als het vorige. Kies daar ‘Europe’ met een druk op Enter. Daarna nog ‘Amsterdam’ en dan is de correcte tijdzone ingesteld.
Heeft iemand dit werkende gekregen? Ik kan wel wat hulp gebruiken. Het is me vaak onduidelijk in welke directory dingen aangemaakt moeten worden, ik krijg foutmeldingen i.v.m. python2 versus python3 en de pip commando’s werken niet altijd. Jammer, ik zou dit graag werkende hebben …
Nee. Artikel is outdated. Ben er ook druk mee geweest en heb een hoop getweakt, maar wekker doet het nog steeds niet. Zou eens herbekeken kunnen worden want wel leuk om te doen. Leerzaam maar niet alleen Linux gaat door, ook Mopidy, Python…
Mopidy-Iris stukje gaat het al mis bij mij