Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij geschikt voor compacte (mini-)pc’s.

  Alpenföhn Panorama 2 review

  Installatie van de Alpenföhn Panorama 2

  De compacte koeler, met een hoogte van 47 mm, past goed bij het samenstellen van een pc met AMD- en Intel-desktopsockets van de laatste vijf jaar. Op AMD-moederborden wordt de standaard backplate gebruikt voor een eenvoudige installatie, terwijl voor Intel-systemen een backplate wordt meegeleverd. Een nadeel is dat je de koeler vast moet schroeven door de ventilatorbladen heen, wat het risico op schade met zich meebrengt.

  Ventilator van de Alpenföhn Panorama 2

  Het toerental van de ventilator varieert van 500 tot 3000, terwijl het geluidsniveau varieert van minder dan 0,1 tot 3 sone. Bij een PWM-waarde van maximaal 55 procent blijft de ventilator erg stil met minder dan 0,5 sone.

  Prestaties

  De Panorama 2 koelde een AMD Ryzen 7 7700 in een open behuizing tot 43 graden bij ongeveer 750 toeren en 0,1 sone (in rust). Onder volledige belasting op alle cores met een verbruik van 90 watt steeg de temperatuur naar 85 graden, het toerental naar 2400 en het geluidsniveau naar ongeveer 2 sone.

  Hoewel de Panorama 2 inderdaad 95 watt aan vermogen kan dissiperen, wordt hij dan wel erg goed hoorbaar. Hij kan echter CPU’s van 65 watt goed en stil koelen, zolang ze niet continu volledig worden belast.

  Conclusie Alpenföhn Panorama 2 review

  Al met al biedt de compacte Panorama 2 koeler van Alpenföhn  solide prestaties voor processors met een vermogen tot 65 watt, terwijl hij stil blijft bij normaal gebruik. Echter, bij zwaardere belastingen kan het geluidsniveau aanzienlijk toenemen, wat een overweging kan zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar een stillere oplossing.

  Alpenföhn Panorama 2 review: plus- en minpunten

  +Lage inbouwhoogte
  +Koelt stil
  Niet zo stil meer vanaf 95 watt

  Alpenföhn Panorama 2 specificaties

  FabrikantAlpenföhn
  Sockets1150, 1151, 1155, 1156, 1159, 1200, 1700, AM4, AM5
  Afmetingen94 × 93,5 × 47 mm (b x d x h)
  Gewicht350
  Shoplink & prijsBol.com, circa 55 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er