De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens verwerkt. De temperatuur van de cpu kan aanzienlijk stijgen, afhankelijk van de activiteit. Maar wat wordt beschouwd als een hoge temperatuur en wat geldt als normaal? In dit artikel leggen wij uit wat als een normale temperatuur wordt beschouwd voor je cpu.
Waar staat de afkorting cpu voor?
Zoals eerder aangegeven staat de afkorting CPU voor Central Processing Unit. Deze fungeert als het brein van een apparaat en geeft instructies aan andere onderdelen. De cpu geeft bijvoorbeeld instructies aan diverse componenten, waaronder de Graphical Processing Unit (gpu, oftewel grafische kaart), harde schijven, ssd’s en audio- of netwerkchips. De twee meest voorkomende fabrikanten zijn Intel en AMD, elk met hun eigen reeks processoren. Over het algemeen geldt: hoe hoger het nummer in de reeks (bijvoorbeeld Ryzen 5 en Ryzen 7), hoe meer rekenkracht beschikbaar is voor het uitvoeren van taken.
Meer van dit soort handige tips & tricks?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:
Hoe heet mag de cpu worden?
Een goed functionerend systeem hangt sterk af van de temperatuur van de processor. Deze temperatuur varieert doorgaans op basis van de processor en de koeling van zowel de cpu als de gehele pc. Bij het beoordelen van de temperatuur is het ook belangrijk om rekening te houden met de belasting van de computer. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
1. Onder lichte belasting moet de temperatuur van de processor gemiddeld tussen de 30 °C en 50 °C liggen. Je hoeft je geen zorgen te maken als die iéts daarboven of onder zit.
2. Hoge temperaturen van de processor tot circa 90 °C zijn normaal bij intensief gebruik, zoals bijvoorbeeld bij gamen.
3. Gemiddeld genomen mag de temperatuur van de processor niet hoger zijn dan 100 °C. Dit is namelijk vrij warm voor moderne cpu’s.
Als de temperatuur voortdurend de 90 °C overschrijdt, kan dit leiden tot blijvende hardwareproblemen of zelfs de levensduur van je processor verkorten. Veel moderne processors zijn ontworpen om bij hogere temperaturen automatisch hun prestaties te verminderen (thermal throttling).
Als dit niet effectief is, wordt aanbevolen de ventilator van de cpu-koeler en andere behuizingsventilatoren schoon te maken, omdat stofophoping problemen kan veroorzaken. Ventilatoren en koelers spelen een cruciale rol bij het voorkomen van oververhitting. De koeler voert warmte af om te voorkomen dat de processor oververhit raakt. Bij te veel stofophoping kunnen de ventilator en het koelsysteem echter niet meer effectief functioneren.
Waar kan ik de temperatuur van mijn cpu vinden?
Voor het achterhalen van de temperatuur van je processor zijn er verschillende programma’s die je kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld Core Temp gebruiken om de temperatuur van je processor te monitoren. Mocht je de pc vaak belasten, dan is het bovendien ook aan te raden om de pc in een goed geventileerde ruimte te plaatsen. Hou ook rekening met processen die op de achtergrond van de pc draaien. Deze kunnen namelijk ook de temperatuur van jouw processor beïnvloeden.
Tot slot
Als je pc voorzien is van een goede koeling, hoef je je in principe geen zorgen te maken over de temperatuur van je processor. Als je echter merkt dat je pc steeds warmer wordt, overweeg dan om nieuwe luchtkoeling of waterkoeling aan te schaffen. Het kan namelijk voorkomen dat deze onderdelen na verloop van tijd aan vervanging toe zijn, hoewel dit bij een luchtkoeler vaak minder vaak voorkomt dan bij een waterkoeler.
Meer van dit soort handige tips & tricks?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: