Outlook: datum ontvangen bijlage klopt niet, hoe pas ik dat aan?

Marco den Teuling
1

Wanneer ik in Outlook een bestand opsla dat als bijlage werd meegestuurd, wordt de oorspronkelijke bestandsdatum vaak gewijzigd in de huidige. Bij e-mails die binnen het bedrijf worden verstuurd, blijft de datum echter gelijk. Hoe zorg ik dat de datum van andere bijlagen ook klopt?

Eigenlijk zou de oorspronkelijke bestandsdatum van de bijlage nooit bewaard moeten worden. Het MIME-coderingsformaat kent namelijk helemaal geen be­stands­datum, die wordt al verwijderd op het moment wanneer een bestand als bijlage toegevoegd wordt.

De reden dat de datum soms toch wordt bewaard, is dat Outlook aan berichten een extra datapakket toevoegt in een propriëtair formaat, genaamd Microsoft TNEF (Transport Neutral Encapsulation Format). Outlook gebruikt dat datapakket om speciale elementen te verwerken, maar gebruikt het ook om de oorspronkelijke datum van een bijgevoegd bestand op te slaan. Maar dan moeten dus zowel de verzender als ontvanger Outlook gebruiken.

Outlook datum ontvangen bijlage

Welke datum een bijlage krijgt bij het opslaan, hangt af van de situatie. Bij externe berichten wordt het vaak de huidige datum.

Ook moeten de betreffende berichten worden verzonden en ontvangen door een Exchange-server of op zijn minst worden verzonden in RTF-formaat – en dus niet als platte tekst of HTML. Daarom werkt het vaak wel voor e-mails die intern worden verstuurd, maar in veel gevallen niet bij berichten die van externe afzenders of servers afkomen.

Daar is geen oplossing voor, alleen een wat onhandige workaround: als de oorspronkelijke datum van de bijlagen belangrijk is, laat de verzenders die dan in een zip-bestand inpakken, zoals het gratis 7-Zip. De datum van een bestand in het zip-bestand wordt door de gangbare compressieprogramma’s bij het in- en uitpakken ongemoeid ge­laten. Als de ontvanger het zip-bestand uitpakt, krijgen de uitgepakte bestanden hun oorspronkelijke datum.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't okt/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Laatst gezien verbergen op Whatsapp, hoe stel je dat in?

Ik kan de gewenste optie niet zo snel vinden in WhatsApp. Hoe kan ik 'Laatst gezien' verbergen op WhatsApp, zodat anderen niet kunnen zien wanneer ik ...

Groepsbeleid-editor Windows 10 Home werkt niet?

Ik heb de Windows 10 groepsbeleid-editor in de Home-editie gebruikt via een truc, maar het lijkt niet goed te werken. Wat doe ik verkeerd?

Interessant voor jou

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

“propriëtair formaat”: eigen indeling 😉