De optimale pc 2024

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  Pc doe-het-zelvers kunnen momenteel kiezen uit een enorm aanbod aan snelle processors, ssd’s en grafische kaarten. Onze tips helpen je de juiste onderdelen te vinden voor jouw optimale pc. Verder krijg je twee bouwvoorstellen voor pc’s waar onze lezers vaak om vroegen.

  In c’t 4/2024 stellen we onze nieuwe bouwvoorstellen voor 2024 voor. Daar vind je ook een uitgebreide toelichting en informatie over alle alternatieve hardware-opties en -accessoires die we hebben getest, en de nodige bouwinstructies. We helpen je het enorme aanbod te overzien en de beste componenten te kiezen voor jouw individuele toepassingsprofiel. Uiteraard zijn de tips ook van toepassing voor het kopen van een compleet systeem of het upgraden van een bestaande computer.

  Bouwvoorstelkeuze

  In de loop der jaren hebben we vaak uitgebreide en constructieve feedback gekregen op onze bouwvoorstellen. Die bevestigt vaak onze eigen criteria voor de optimale pc, maar niet altijd.

  Wat de gewenste pc-eigenschappen betreft, staat er bijna altijd stil of zuinig bovenaan het wensenlijstje – bij ons ook. Op het gebied van geluid doen we het erg goed dankzij onze selectie van componenten, ervaring en tests in onze geluidsmeetcabine. Op het gebied van energieverbruik zijn we meer afhankelijk van de hardware die momenteel op de markt verkrijgbaar is, waarbij we van mening zijn dat de trend van de afgelopen jaren helaas de verkeerde kant op is gegaan.

  Verrassend genoeg lijkt de prijs van de pc voor veel gebruikers meestal een kleinere rol te spelen. Daarom hebben we voor onze bouwvoorstellen dit jaar een iets royaler budget gerekend.

  De meeste gebruikers zijn op zoek naar een kantoor-pc. Surfen op internet, e-mails en teksten schrijven – in principe voldoet elke pc tegenwoordig aan die eisen. Maar we horen toch ook vaak de wens om te kunnen gamen. Daarom hebben we het allround-pc-model dit jaar uitgerust met een dikke GeForce grafische kaart. Die is ook geschikt voor gebruikers die foto’s en video’s willen bewerken of willen experimenteren met AI-modellen. Omdat de Ryzen-processor een geïntegreerde gpu heeft, werkt de computer echter ook zonder grafische kaart.

  Mochten de bouwvoorstellen niet helemaal zijn wat je in gedachten had, dan hebben we in eerdere uitgaven ook al een aantal suggesties gedaan. Zo hebben we in c’t 7/2023 een bouwvoorstel gepresenteerd voor een optimaal audioworkstation. En in c’t 12/2023 hebben we een bouwvoorstel samengesteld voor een voordelige hexacore gaming-pc.

  Wil je de bouwvorstellen van de afgelopen jaren nog eens bekijken, dan vind je via de speciale PC samenstellen-pagina de eerdere bouwvoorstellen voor de optimale pc. Bovendien lees je er allerlei handige informatie over het samenstellen en zelf bouwen van een pc.


  Meer van dit soort bouwvoorstellen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Optimale pc samenstellen

  Hieronder geven we een overzicht van de onderdelen die we voor onze voorstellen hebben geselecteerd, en de bios-instellingen die nodig zijn om de pc’s zo stil en koel mogelijk te houden zijn terug te vinden in c’t 4/2024 . Houd er wel rekening mee dat als je bij het samenstellen van jouw pc op een of meerdere onderdelen afwijkt, het mogelijk is dat je andere bios-instellingen moet gebruiken. Bovendien is het dan niet altijd gegarandeerd dat alle hardware nog even soepel samenwerkt.

  Prijzen en verkrijgbaarheid kunnen soms flink schommelen. Met een beetje zoekwerk kun je wellicht scherper geprijsde aanbiedingen vinden dan bij de links hieronder. In sommige gevallen vragen webshops ook nog extra verzendkosten, met name als je aankoop onder een bepaald bedrag valt.

  Als je alle onderdelen in huis hebt, zul je na het bouwen en instellen van het bios ook een besturingssysteem willen installeren. In het geval van Windows kun je dat het beste doen met een actuele versie van de Media Creation Tool van Microsoft voor Windows. Daarmee haal je de meest recente versie van de Windows in huis. Je hebt uiteraard wel een geldige licentie nodig om Windows te kunnen (blijven) gebruiken.

  PC bouwtips

  In de artikelen in c’t 4/2024 bieden we een uitgebreide beschrijving over de montage van de systemen. Voor algemene informatie verwijzen we naar het artikel ‘Koopadvies voor nieuwe pc-componenten’ dat je kunt lezen op pagina 32.

  Daar vind je ook de BIOS-instellingen die je moet gebruiken om de bouwvoorstellen stil maar koel te houden. Zoals al eerder gezegd: als je afwijkende hardware hebt gebruikt, kan het zijn dat de instellingen niet meer langer voldoen om het systeem koel, stil of stabiel te laten draaien.

  Zelfs wij kunnen niet uitsluiten dat nieuwe hardware revisies, BIOS updates en dergelijke enkele weken na de redactietermijn tot problemen leiden. Bovendien kunnen zich bij sommige producten soms leveringsproblemen voordoen en kunnen prijzen veranderen.

  Allround gaming-pc

  De allround gaming-pc slaat een goed figuur met zijn krachtige grafische kaart en krachtige AMD Ryzen 7 7800X3D octacore-processor met extra cache – en niet alleen bij 3D-games. Met 32 GB RAM en een 2TB-ssd is hij ook geschikt voor audio-, video- en fototoepassingen en blijft hij superstil, zelfs bij volledige belasting.

  We hebben gekozen voor een AM5-systeem, maar met de AMD Ryzen 7 7800X3D hebben we gekozen voor een van de meest efficiënte x86-desktop-processors. Dankzij de 96 MB load-level cache toont de processor zijn sterke punten vooral in games, maar is hij ook bijzonder efficiënt bij toepassingen. De processor wordt ondersteund door een Nvidia GeForce RTX 4070 3D grafische kaart, die we ook hebben gekozen vanwege de hoge prestaties per watt.

  Zelfs bij een gecombineerde volledige belasting van de processor en grafische kaart is de allround gaming-pc met slechts 0,4 sone bijzonder stil – bij 319 watt.


  Meer van dit soort bouwvoorstellen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Onderdelen allround gaming-pc

  Instellingen en stuurprogramma's allround gaming-pc

  BIOS-setup: ‘Delete’, defaultinstellingen laden: ‘F6’, Advanced Mode: ‘F7’, save and exit: ‘F10’
  BIOS bijwerken ‘F8’Download
  BIOS-optieWaarde
  Settings \ Advanced \ Super IO Configuration \ Serial(COM) Port0 ConfigurationDisabled
  Settings \ Advanced \ Integrated Graphics UMADisabled
  Settings \ Advanced \ Hybrid GraphicsDisabled
  Ventilatorinstellingen in Hardware Monitorzie screenshots
  Optioneel
  Settings \ Advanced \ Power Management SetupEnabled
  aansluitend profiel opslaan met ‘F9’
  Windows-stuurprogramma’s
  Start eerst handmatig de Windows update en installeer dan de volgende drivers:
  ChipsetDownload van AMD
  GeForce RTX 4070Download van Nvidia

   

  Ventilatorinstellingen allround gaming-pc cpu-fan

   

  Ventilatorinstellingen allround gaming-pc Sys-Fan-3

   

  Ventilatorinstellingen allround gaming-pc Sys-Fan-4

  Octacore mini-pc

  Dankzij de octacore processor levert ons voorstel voor een mini-pc voor rond de 500 euro voldoende prestaties, zelfs voor multithreading-opdrachten, en blijft hij altijd bijzonder stil. Met de upgrade-opties kun je hem van extra mogelijkheden voorzien.

  We hebben gekozen voor een Asrock DeskMini X300 barebone. Wat de processor betreft hebben we dit keer gekozen voor de Ryzen 7 5700G, een Zen 3-processor uit de Cezanne-familie van AMD met acht kernen en 16 threads, die in de turbo-modus maximaal 4,6 GHz haalt. Hij rekent weliswaar minder snel dan de actuele opvolgers uit de Ryzen 7000-serie, maar kost dan ook aanzienlijk minder.

  De Ryzen 7 5700G heeft een grafische eenheid genaamd Radeon Graphics gebaseerd op de inmiddels wat verouderde Vega-architectuur, maar de 512 shadercores zijn ruim voldoende voor kantoorgebruik. Hij beschikt over hardware-encoders en -decoders voor de VP9, H.264 (AVC) en H.265 (HEVC) videocodecs, maar niet voor de veeleisende AV1-codec. De kleine computer kan parallel twee digitale schermen aansturen met maximaal 4K-resolutie (3840 × 2160 pixels) op 60 hertz . Het apparaat werkt op een externe 120 watt voeding.


  Meer van dit soort bouwvoorstellen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Onderdelen octacore mini-pc

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

  Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

  AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

  Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er