Nieuwe KDE Plasma geeft Linux en Unix beter gebruiksgemak en vernieuwd uiterlijk

Redactie
0

KDE Plasma verbetert het uiterlijk en het gebruiksgemak voor Linux en Unix-systemen en is vernieuwd. Het KDE-team heeft zijn desktopomgeving veranderd en biedt met KDE Plasma 5.24 een vensteroverzicht gebaseerd op Gnome en kan ontgrendeld worden met een vingerafdruk.


Plasma Linux uiterlijk vernieuwd


KDE Plasma 5.24 voor Linux vernieuwd

Het KDE-project heeft KDE Plasma 5.24 uitgebracht, een nieuwe versie van zijn bureaubladomgeving. Voor de eerste keer is vingerafdrukverificatie geïntegreerd in KDE Plasma.

Als Fprintd geïnstalleerd is, kunt je het systeem aanleren om tot tien vingerafdrukken in te stellen via de Plasma gebruikersinstellingen.


Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van Linux en Wayland!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Wachtwoorden met Fprintd

Deze kunnen niet alleen worden gebruikt om in te loggen op het systeem, maar ook om de invoer van wachtwoorden op andere plaatsen te vervangen. Hiervoor moeten de distributies of de gebruikers zelf echter Fprintd instellen buiten de Plasma desktop in de authenticatie interface PAM.

Nieuw vensterbeheer: overzicht van alle bureaubladen

Een andere belangrijke vernieuwing is de overzichtsfunctie, die eerst moet worden geactiveerd in de systeeminstellingen onder Bureaublad-effecten. Als je vervolgens de toetsencombinatie Alt+W indrukt, geeft Plasma alle open vensters en virtuele werkruimten in een overzicht weer.

Daar kunnen de vensters worden geactiveerd en via drag & drop rechtstreeks naar andere werkruimten worden verplaatst. De functie is vergelijkbaar met de activiteitenweergave van het Gnome bureaublad. De KDE-ontwikkelaars wijzen er echter op dat de overzichtsfunctie zich nog in de bètafase bevindt.


Het overzicht van de bureaubladen dat met KDE Plasma 5.24 is geïntroduceerd, toont alle geopende vensters.


Kleuraccenten en notificaties in KDE Plasma

Het kleurenschema dat standaard wordt gebruikt in Plasma 5.24 heet nu Breeze Classic en ondersteunt automatische omschakeling tussen lichte en donkere modi. KDE volgt in deze wijziging de richtlijnen van het freedesktop.org project.

Zelfs niet-KDE applicaties zouden in de juiste modus moeten verschijnen, zolang ze zich maar aan deze standaard houden. Verder zijn er de varianten Breeze Light en Breeze Dark, die de modus niet veranderen.

De accentkleuren die met Plasma 5.23 zijn geïntroduceerd en die links, geselecteerde elementen of gemarkeerde tekst uitlichten, kunnen nu uit het kleurenpalet worden gekozen in plaats van te werken met de vooringestelde kleuren.

Notificaties, zichtbaarheid en thumb-afbeeldingen

Kritieke, belangrijke meldingen worden extra benadrukt met een oranje kantlijn. Dankzij het sterkere contrast zijn de titel en de kop van het bericht gemakkelijker te lezen.

Meldingen over videobestanden worden geïllustreerd met  een thumbnail van de video, net als bij afbeeldingsbestanden.

Systeeminstellingen zijn overzichtelijker, eenvoudiger en sneller in het gebruik. De taalinstelling is automatisch meervoudig ingesteld, zodat je niet hoeft te switchen als een woord nog niet aanwezig is in de gekozen taal, dan wordt de Engelse optie getoond.Wayland – grafische systeem vervangt X11

Wayland ondersteuning is verder uitgebreid. Plasma 5.24 kan onder andere kleuren met meer dan acht bits uitvoeren in Wayland mode. Het symbool voor het activeren van het virtuele toetsenbord verschijnt nu alleen automatisch in tabletmodus.

Virtuele toetsenbord

Het virtuele toetsenbord zelf wordt alleen geopend als je expliciet op een invoerveld in een toepassing tikt. Bezitters van een tabletpen kunnen deze gebruiken om een venster via de titelbalk te activeren.

Het scala aan functies in de Wayland mode lijkt meer op de functies onder X11 en Wayland zal dit systeem binnenkort vervangen. Er kan bijvoorbeeld een primaire monitor worden ingesteld en de schermafbeelding-toepassing Spectacle maakt nu ook een snapshot van het actieve venster.

Langetermijnversie en Plasma 6

Plasma 5.24 is een Long Term Support (LTS) versie, wat betekent dat het twee jaar lang bug-fixes zal krijgen in plaats van de gebruikelijke vier maanden. Het project bracht onlangs een eerste update uit, 5.24.1. Volgens de huidige plannen wil het KDE-team Plasma 5.24 onderhouden tot de uitgave van de definitieve versie van de 5-serie. Deze zal binnen afzienbare tijd worden vervangen door Plasma 6, dat dan gebaseerd zal zijn op de GUI toolkit Qt 6.


Meer informatie over Linux in: c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

KDE Plasma 5.20 review – vooruitgang bij Wayland

KDE Plasma 5.20 heeft onder meer vooruitgang geboekt bij de integratie van Wayland. Lees de korte review van deze elegante gebruikersinterface voor Li...

Ubuntu 17.10 met Gnome als standaard desktop

Op 19 oktober zal Ubuntu 17.10 'Artful Aardvark' verschijnen. Daarin keert Gnome na zesenhalf jaar terug als standaard desktopinterface. Canonicals ge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er