In Linux Android apps draaien – zo gebruik je apps met WayDroid

Marco den Teuling
0

In Linux Android apps draaien kan met behulp van Waydroid, dat minder belasting geeft dan een emulator. Lees in dit artikel hoe je het installeert, er toegang mee krijgt tot app-stores en Android-apps in Linux draait.

Waydroid gebruikt containertechniek om een Android-systeem in Linux op te zetten (LXC met aangepaste Lineage OS). Dat vraagt minder van processor en geheugen dan een emulator.

We konden in Linux Android apps, full-hd YouTube-­video’s en meer zonder haperingen draaien op een laptop met een Intel Core i5-8250U en 8 GB RAM. Zelfs 3D-games waren mogelijk.

Lees verder over de voorbereiding, installatie en gebruik en het installeren van Android apps en app stores in Linux.

In Linux Android apps draaien kan met WayDroid

Linux distributie voorbereiden voor Android apps

Zoals de naam al aangeeft werkt Waydroid met een Linux distributie die de Wayland-modus biedt, zoals Ubuntu 21.10 (of nieuwer) met de Gnome desktop. Meer over het kiezen van een Linux distributie lees je hier:

Grafische kaarten van Nvidia worden (nog) niet ­ondersteund, we kregen de beste resultaten met een Intel-processor met een geïntegreerde grafische eenheid.

Gebruik het volgende commando om te controleren of je Linux distributie met een Wayland- of een X11-­sessie draait:

echo $XDG_SESSION_TYPE


Ontvang gratis informatie en tips over Linux en Android, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Waydroid installeren in Linux

Nadat je hebt gecontroleerd dat je desktop in de Wayland-modus draait, installeer je eerst de benodigde software:

sudo apt install curl python3 lxc ca-certificates

Voeg daarna de Waydroid-repository toe aan de pakketbronnen in de directory /etc/apt/sources.list.d. Bij de volgende opdrachten vervang je hirsute, dat geschikt is voor Ubuntu 21.04 (of nieuwer), door je eigen distributie – bijvoorbeeld focal voor Ubuntu 20.04 LTS en bullseye voor Debian 11:

export DISTRO=”hirsute”
sudo curl https://repo.waydro.id/»waydroid.gpg –output /usr/share/»keyrings/waydroid.gpg
echo “deb [signed-by=/usr/share/»keyrings/waydroid.gpg] https://repo.waydro.id/$DISTRO main” > ~/waydroid.list
sudo mv ~/waydroid.list /etc/apt/sources.list.d/waydroid.list

Ververs dan de pakketbronnen, installeer het Waydroid-pakket en initialiseer vervolgens Waydroid:

sudo apt update
sudo apt install waydroid
sudo waydroid init

Waydroid downloadt dan een systeem- en een vendor-­image van LineageOS, die respectievelijk 1,7 GB en 324 MB schijfruimte innemen. De software bewaart die images in de directory /var/lib/waydroid/images.

Waydroid starten

Start na het installeren Waydroid met het service­beheer systemctl:

sudo systemctl start waydroid-container

Je kunt Waydroid ook starten zonder systemctl, door de Waydroid-container handmatig te starten en vervolgens de Waydroid-sessie te starten:

sudo waydroid container start
waydroid session start

Waydroid is klaar zodra de terminal ‘Android with user 0 is ready’ weergeeft.

Je kunt de Waydroid-interface dan openen via het applicatiemenu van je desktop of met het commando waydroid show-full-ui. Standaard starten zowel de Waydroid-interface als individuele Android-apps in volledig-schermmodus.

Android app NewPipe fullscreen in Linux met Waydroid

Apps zoals de alternatieve YouTube-client NewPipe starten standaard in fullscreen-modus.

Waydroid bedienen

Je bedient de Waydroid-interface met muis en toetsenbord. De veegbewegingen die je met je vinger maakt op een Android-smartphone of -tablet, ­moeten deels worden vertaald naar muisbewegingen.

Zodra je in een tekstveld klikt, wordt automatisch het Android-toetsenbord op het scherm getoond. Als je een fysiek toetsenbord gebruikt, is dat eerder vervelend dan nuttig. Je kunt het uitschakelen door naar ‘Apps & notifications’ te gaan bij de Android-systeeminstellingen en vervolgens alle apps weer te geven. Selecteer dan ‘Android Keyboard (AOSP)” uit de lijst en deactiveer de app.

In Linux Android apps installeren

Waydroid wordt alleen geleverd met een basisset apps, zoals een agenda, klok, rekenmachine, bestandsbeheerder en galerij. Je start die door de app te selecteren in het applicatiemenu van je desktop, via de Waydroid-interface of via de commandline.

In Linux Android apps met Waydroid starten via startmenu

Android-apps komen tussen Linux-apps in het applicatiemenu van je Linux-desktop.

Het commando waydroid app list toont alle geïnstalleerde apps, inclusief de Android-pakketnamen. Je kunt de klok bijvoorbeeld starten met waydroid app launch com.android.deskclock

Je kunt andere apps installeren via de commandline. Download eerst het gewenste Android-pakket (APK) en laat Waydroid de app daarna installeren met het volgende commando:

waydroid app install ~/example.apk

Vervang ~/example.apk door het pad naar het gedownloade APK-bestand. Vergeet niet dat je op een x86-64-host alleen Android-apps kunt draaien die ook beschikbaar zijn voor die architectuur.

Omdat Waydroid geen emulatielaag bevat, kun je geen apps ­starten die exclusief beschikbaar zijn voor de ARM-­architectuur.

App stores voor Android apps installeren

Je kunt een app-store installeren om makkelijker apps toe te voegen. Google Play Store is geen optie, maar een alternatieve app store is F-Droid:

Zodra je de eerste app via F-Droid installeert, moet je bevestigen dat je apps van die bron toestaat. Voor elke nieuw geïnstalleerde app maakt Waydroid automatisch een bestand aan met de extensie .desktop, zodat je de app ook kunt starten via het Linux-applicatiemenu.

Als je afhankelijk bent van apps uit de Google Play Store, kun je terugvallen op de Aurora-app-store. Gebruik die als anonieme gebruiker of met een dummy-account om eventuele blokkering van je Google-account te vermijden.­

Android apps in Linux handiger gebruiken

Om de scheidslijn tussen je Linux-systeem en Android verder te vervagen, zet je Waydroid in de multi-window-modus. Apps worden dan geopend in hun eigen venster naast je gewone toepassingen en je kunt naar wens verplaatsen, groter en kleiner maken en aan ­andere werkruimten toewijzen.

Android app in venster draaien onder Linux, multi window modus van Waydroid

In de multi-window-modus kun je Android-apps gebruiken naast Linux-toepassingen zoals de bestandsbeheerder.

Om die modus te krijgen, voer je het volgende commando uit tijdens een actieve Waydroid-sessie:

waydroid prop set
persist.waydroid.multi_windows true

Start vervolgens de container opnieuw op om de wijziging toe te passen:

sudo systemctl restart \ waydroid-container

Als je wilt terugkeren naar de standaardconfiguratie, vervang je true in het bovenstaande commando door false en herstart je de container opnieuw.

Hulp bij problemen

Waydroid is een jong project en je kunt tegen problemen aanlopen. Op onze testsystemen waren er problemen met de kleurweergave: Waydroid verwisselde de rode en blauwe kleurkanalen. Je kunt dat oplossen door naar het menu Toegankelijkheid bij de Android-instellingen te gaan, de optie Kleurinversie te activeren en de container opnieuw op te starten.

Die oplossing botst echter met de multi-window-­modus, zodat je moet kiezen tussen correcte kleurweergave en de modus voor meerdere vensters.

Bij de laatste versie van de displayserver en de windowmanager Mutter, die al in Gnome 41.1 zit, kun je de kleurfouten elimineren met:

waydroid prop set
persist.waydroid.invert_colors true

en kun je dan toch multi-window-modus gebruiken.

Verdere instellingen om je te helpen problemen op te lossen staan in de Waydroid-documentatie.

Wil je Android-apps ook in Windows 11 kunnen draaien? Dat kan:

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 130, van Niklas Dierking en Marco den Teuling)

Lees uitgebreide artikelen voor Linux en Android op je gemak in c't 06/2024

Meer over

AppsSoftware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Smartphone levensduur verlengen: deze tips en tricks helpen je!

Hoe zorg je ervoor dat je telefoon langer meegaat? In dit artikel geven we je tips om de levensduur van je smartphone te verlengen en hem dus langer t...

Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi

De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er