Android-apps op Windows 11 draaien – zo installeer en gebruik je het

Marco den Teuling
8

Wil je Android-apps op Windows 11 draaien? Dat kan met de officiële Android-emulator van Microsoft voor Windows 11. Ontdek hoe je die installeert en gebruikt.

Je kunt de app van je online supermarkt, andere nuttige apps of je favoriete mobiele game ook op Windows 11 draaien. Ontwikkelaars kunnen apps zo makkelijker testen.

Microsofts Android-emulator is nog niet officieel beschikbaar maar kun je met onderstaande stappen al installeren.

Android app starten op Windows 11

We leggen ook uit hoe je andere apps installeert dan het beperkte aanbod van de (Amazon) app store die Microsoft standaard biedt.


Ontvang gratis info en tips voor Android en Windows, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Kan jouw pc Android apps op Windows 11 draaien?

Je hebt een pc nodig met Windows 11 en verder moet die bepaalde technologie ondersteunen (Intel VT-x of AMD SVM). Als de volgende stappen lukken is dat het geval:

 1. Klik op start, typ ‘Windows-onderdelen’ en klik daarop zodra het verschijnt.
 2. Blader naar beneden en zet een vinkje voor ‘Platform voor virtuele machine’ als dat er nog niet staat.
  Platform voor virtuele machine activeren bij Windows-onderdelen om Android-apps te kunnen draaien

Als je een vinkje hebt, is je pc in staat Android-apps te draaien.

Zo niet, dan kun je misschien een optie in het BIOS wijzigen en het opnieuw proberen. Zoek naar VT-X, SVM of Virtualization en activeer die optie. Meer kun je vinden in de handleiding van je pc of moederbord.

Windows 11 Android ondersteuning installeren (inofficieel)

Microsofts Windows Subsystem voor Android (WSA), voor Android-apps op Windows 11 draaien, is bij ons nog niet beschikbaar in de Microsoft Store. Je kunt het toch al installeren met de volgende stappen.

 1. Ga naar de website store.rg-adguard.net.
 2. Stel daar de linker keuzelijst in op Product ID, voer de Android-subsysteem-ID 9P3395VX91NR in voor de store, stel de rechter ­keuzelijst in op Slow en klik op het vinkje. De website geeft dan officiële downloadlinks weer bij Micro­soft (neem de ID exact over, zonder extra spatie of tikfout).
 3. Zoek onderaan de lijst naar een link voor een bestand met de extensie .msixbundle (circa 1,3 GB groot) en download dit.
 4. Na het downloaden open je Powershell en typ je Add-Appx­Package -Path in en dan de bestandsnaam uit stap 3.

Als je niet bekend bent met Powershell: open het startmenu en typ powershell, druk daarna op Enter. Ga naar de downloadmap (meestal kan dat via cd ./downloads of korter via cd down en dan op de Tab-toets drukken). Je kunt bij stap 4 herhaaldelijk op de Tab-toets drukken totdat het gedownloade bestand verschijnt.

Als alter­natief en als je Powershell opent met administrator­rechten, klik je met de rechtermuisknop op het gedownloade bestand, kies je ‘Als pad kopiëren’ en gebruik je in Powershell na de bovenstaande regel gewoon Ctrl+V. Tik nogmaals op de Enter-toets en het installeren wordt gestart.

Installatie Android-subsysteem controleren

Je controleert of het installeren gelukt is door android in het startmenu in te typen: de vermelding ‘Instellingen voor Windows-subsysteem voor Android’ moet dan verschijnen. Als je erop klikt, verschijnen de beschikbare opties en de voorgeïnstalleerde Android app ‘Bestanden’. Klik je op de pijl bij Bestanden, dan start een eenvoudige bestands­beheer Android-app zoals je die kent van je smartphone.

Android instellingen Windows 11 starten

Android apps in Windows installeren

Officieel is alleen de Amazon store voor Android apps beschikbaar in Windows (en nog niet bij ons). Maar je kunt op andere manieren aan apps komen, ook veel bij ons populaire Android-apps.

Voorbereiding voor apps installeren

Waar je de apps ook vandaan haalt (zie verderop), Googles Android Debug Bridge (kortweg adb) is een goede manier om ze te rechtstreeks te installeren. Je kunt dit gebruiken met de volgende stappen.

 1. Download de SDK Platform-Tools met daarin adb, en pak die uit in een map waarin je later ook de te installeren Android-apps moet opslaan.
 2. Start het hierboven beschreven ‘Instellingen voor Windows-subsysteem voor Android’ en activeer de ‘Modus voor ontwikkelaars’.
 3. Om de volgende stappen alleen na een herstart van Windows opnieuw te hoeven ­doen, zet je de ‘Subsysteembronnen’ op Doorlopend.
  Windows 11 Android Subsystem instellingen
 4. Tik bij IP-adres op de knop Kopiëren – als die ontbreekt, start dan het bestandsbeheer bovenaan via Bestanden en klik op Vernieuwen bij IP-adres. Je ziet nu het virtuele IP-adres waarmee adb.exe kan communiceren met de emulator.
 5. Open een commandline, ga indien nodig naar de bovenstaande directory met adb.exe en typ ­ ­adb ­connect en Ctrl+V (of typ het IP-adres). Gebruik dan adb devices om te controleren of de koppeling gemaakt is.

Er zijn ook hulpprogramma’s zoals WSA-pacman (dat bevat adb) of andere grafische tools voor adb.

Apps installeren en downloaden

Je kunt nu APK-bestanden van apps installeren met adb install <filename> of via een hulpprogramma.

installeer willekeurige android app in Windows 11 via adb

Download en installeer je een APK voor een app-store, zoals F-Droid of de Aurora ­Store, dan kun je die daarna gebruiken om andere apps te installeren zonder adb-connect gedoe. De Aurora Store biedt zelfs inloggen met een Google-account, maar om problemen te vermijden kun je daar het beste een speciaal aangemaakt (nep)account voor gebruiken.

Android apps op Windows 11 uit Aurora Store installeren

Je kunt apps ook downloaden van andere bronnen zoals apkmirror, of op je smartphone geïnstalleerde apps naar je Windows-pc overzetten met een hulp-app zoals apkshare. Bedenk wel dat je bij apps die niet uit de Play Store komen extra bedacht moet zijn op malware.

Android apps op Windows 11 draaien in de praktijk

Windows toont de Android-apps in het startmenu net als normale Windows-programma’s. Je kunt ze daar gewoon starten, bijvoorbeeld door de naam te typen, of snelkoppelingen maken.

De meeste gewone apps draaien even vlot als op een high-end smartphone. Games (zeker 3D-games) draaien zoals op een goedkope smartphone, maar werken sowieso vaak beter met touch en op kleine beeldschermen.

Niet alles werkt, apps weer verwijderen

Voor sommige apps zijn Google-­diensten nodig, andere zijn afhankelijk van ­speciale hardwarefuncties om te kunnen werken. Op GitHub staat een compatibiliteitslijst met apps die werken.

De Google diensten kunnen eventueel handmatig worden geïnstalleerd, maar dat is erg complex. Zonder Google Services klaagden sommige Android-apps (zoals ­Microsoft Teams) bij de test dat die ontbraken, maar de melding kon gewoon worden weggeklikt. Het is lastiger bij betaalde apps, in-app aankopen en apps met Googles kaartdiensten.

Verwijderen als een Android-app niet werkt in Windows kan makkelijk door erop rechtsklikken in het startmenu en dan ‘Verwijderen’ kiezen.

Android app verwijderen uit Windows 11

Toch werkt Android-apps op Windows 11 draaien verder verrassend soepel, als je het eenmaal met bovenstaande stappen hebt geïnstalleerd. Meestal zal de website van de app op je pc bezoeken handiger zijn, maar die is er niet altijd.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 4/2022, pagina 114 met medewerking van Jan-Keno Janssen, Jörg Wirtgen en Marco den Teuling)

 

Lees meer over Android en Windows in c't 06/2024

Meer over

AppsSoftware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

8 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
jacob
Lezer
jacob

Path in powershell was niet helemaal werkend. deze moet je hebben:
add-appxPackage -path C:\Users\GEBRUIKER\Downloads\MicrosoftCorporationII.WindowsSubsystemForAndroid_2301.40000.4.0_neutral___8wekyb3d8bbwe.Msixbundle

Charles
Lezer
Charles

Helaas, dit product id levert geen resultaten (meer) op:

The server returned an empty list.
Either you have not entered the link correctly, or this service does not support generation for this product.

Charles
Lezer
Charles

Herstel: de website toont bijzonder gedrag 🙂 Ik heb in twee browservensters dezelfde site geopend en hetzelfde ID ingevuld. 1 site geeft consequent de ‘Empty List’ response, de andere consequent een lijst met download links.

Not really surprised, too experienced.

Rob
Lezer
Rob

Hallo, Er staat: Zoek onderaan de lijst naar een link voor een bestand met de extensie .msixbundle (circa 1,3 GB groot) en download dit. Laat er nu 3 stuks staan: ….._2305.40000.4.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe.msixbundle 2023-06-25 20:36:42 GMT 1.36 GB ….._2305.40000.5.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe.msixbundle 2023-06-25 20:36:42 GMT 1.36 GB ….._2305.40000.6.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe.msixbundle 2023-06-25 20:36:42 GMT 1.36 GB Zelfde datum, zelfde grootte. In powerrshell: Verder kom ik niet verder na: PS C:\Users\Rob> f: PS F:\> cd ./”Virtual machine AndroId” PS F:\Virtual machine Android> Add-Appx­Package -Path .\MicrosoftCorporationII.WindowsSubsystemForAndroid_2305.40000.6.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe.Msixbundle Add-Appx­Package : The term ‘Add-Appx­Package’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or ope rable program. Check the spelling… Lees verder »

Bas
Lezer
Bas

De actie om het IP adres te kopiëren bestaat niet meer, dus ik krijg geen connectie meer. De afbeelding in de beschrijving komt dus niet overeen met de werkelijkheid. Is er nog een andere manier om dit te doen?

Bas
Lezer
Bas

Daarnaast de vervolg opmerking is er ook niet.

peter@bol-leiden.com
Lezer

gebruik het ip adres 127.0.0.1 (localhost)