Administratortoetsencombinatie
Kan ik programma’s alleen starten met verhoogde toegangsrechten door er met rechts op te klikken en ‘Als administrator uitvoeren’ in het snelmenu te kiezen, of kan dat ook anders?
Een alternatief is het indrukken van de toetsencombinatie Ctrl+Alt terwijl je dubbelklikt op het programmapictogram. Dat werkt ook voor programma’s die zijn vastgemaakt aan de taakbalk. Als het pictogram al is geselecteerd, kun je de combinatie Ctrl+Alt+Enter gebruiken.
Dat werkt bijna overal, dus niet alleen in het startmenu, maar ook bij resultaten van zoekacties via het startmenu en op het bureaublad. De enige uitzondering is het dialoogvenster Uitvoeren, dat je oproept met Windows+R. Waarom het daar niet werkt, is bij ons niet bekend.
Verkenner starten als administrator
Ik heb Verkenner via het snelmenu gestart als administrator, maar toch mag ik niet schrijven in systeemmappen.
Je kunt via het snelmenu programma’s alleen met verhoogde rechten starten als ze op dat moment nog niet actief zijn. Verkenner is echter al actief als shell (bureaublad, startmenu, taakbalk), maar dan met beperkte toegangsrechten.
Als je Verkenner zogenaamd als administrator start, open je in werkelijkheid alleen een extra venster van het actieve proces.
Snel even als administrator
Aangezien ik Verkenner niet even snel als administrator kan starten, hoe kan ik dan toch een bestand aanmaken in de Windows-map?
Als het om eenvoudige handelingen gaat, kun je als noodoplossing uit de voeten met het Openen-dialoogvenster van een programma dat je als administrator gestart hebt, bijvoorbeeld Kladblok. Wijzig in dat venster het bestandsfilter van ‘Tekstdocumenten (*.txt)’ in ‘Alle bestanden’.
Bewerkingen als kopiëren, knippen, plakken en hernoemen kun je uitvoeren via het snelmenu. De gebruikelijke toetsencombinaties (zoals Ctrl+V) werken ook.

Het Openen-venster van een als administrator gestart Kladblok is een noodmiddel om even iets met administratorrechten te doen wat via Verkenner niet lukt.
Administrator zonder rechten
Mijn account is lid van de groep administrators en ik heb als test UAC een keer uitgeschakeld, maar toch waren er toen nog mappen op mijn schijf waar ik niet in kon kijken. Is mijn account misschien verkeerd geconfigureerd?
Hier steekt een wijdverbreid misverstand de kop op: dat je administrator bent betekent nog niet dat je ook altijd overal toegangsrechten hebt. Het betekent alleen dat je jezelf die rechten kunt toe-eigenen.
In de praktijk levert dat wel dezelfde mogelijkheden op. Als administrator kun je zelfs bepaalde rechten ontnemen aan je account, bijvoorbeeld om bestanden en mappen te beschermen tegen abusievelijke aanpassingen. Ook Windows kent administrators standaard niet alle rechten toe.
Niet verkrijgbare machtigingen
Ik wil mezelf machtigingen geven voor een map, maar Windows staat dit niet toe – ook al ben ik administrator.
Het toekennen van machtigingen is op zich een machtiging die je kunt verlenen of ontnemen aan een administratoraccount. Om hem te verlenen, moet je eerst eigenaar van een map worden. Het hele proces is vrij bewerkelijk, zoals je kunt zien aan de hand van de tip ‘Geen toegang na herinstallatie van Windows‘. Maar wees voorzichtig met het zelf aanpassen van machtigingen. In veel gevallen ontbreken bepaalde machtigingen om veiligheidsredenen of om ingebouwde herstelfuncties van Windows te beschermen. Hoewel het geen enkel probleem is om jezelf machtigingen te verschaffen voor toegang tot je eigen bestanden, moet je bij systeembestanden en -mappen alleen iets aanpassen als dat echt noodzakelijk is. Om het nog wat directer te zeggen: ga niet zomaar wat aanpassen uit nieuwsgierigheid.
‘Administrator’ en andere beheerders
Met een standaardinstallatie is er bij Windows 10 een account met de naam ‘Administrator’ dat standaard is uitgeschakeld. In Windows 10 Home is het normaliter ook verborgen. Gaat het daarbij om een soort superbeheerder?
Nee. Dat account beschikt over dezelfde rechten als andere administratoraccounts. Net als het eerste gebruikersaccount dat standaard wordt aangemaakt, is het lid van de groep Administrators. Alle leden van die groep hebben dezelfde rechten. Het account Administrator wijkt wel op andere punten af van de andere administrators. Het kan ten eerste niet worden verwijderd en het Gebruikersaccountbeheer is er niet op van toepassing. Dat betekent dat als een programma via het account Administrator wordt gestart, dat vanaf het begin over administratorrechten beschikt. Dat geldt trouwens ook voor het als shell uitgevoerde Windows Verkenner. Als je niet bekend bent met Gebruikersaccountbeheer lijkt het daardoor misschien alsof de ‘Administrator’ meer mag dan andere administrators, maar in feite ontbreekt alleen de bescherming van UAC.

Het ingebouwde account ‘Administrator’ heeft dezelfde rechten als alle andere administrators, maar het wordt niet beschermd door UAC en kan niet verwijderd worden.
Netwerkpad als admin
Ik heb in Verkenner een netwerkpad gekoppeld aan een stationsletter, maar zodra ik een programma start met administratorrechten heb ik geen toegang tot dat netwerkstation. Windows doet alsof het er helemaal niet is, hoewel ik het in Verkenner wel kan zien.
Als je in Verkenner een netwerkverbinding maakt, geldt die alleen voor je eigen gebruikersaccount en zelfs alleen voor de huidige sessie. Als je een programma start met administratorrechten, zorgt Gebruikersaccountbeheer voor een tweede aanmelding – maar dan met verhoogde rechten. Die tweede sessie weet niets van het netwerkstation.
Je kunt dit aanpassen via een registerwaarde. Maak in de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System een nieuw item van het type ‘DWORD (32-bits)-waarde’. Geef dit de naam EnableLinkedConnections en de waarde 1 en herstart Windows. Daarna heb je ook als administrator toegang tot de gekoppelde netwerkstations.
‘Administrator’ activeren
Hoe activeer ik het account met de naam ‘Administrator’? Moet ik daarbij nog ergens op letten?
Bij de edities Windows Pro, Enterprise en Education kan dat via Computerbeheer in de categorie ‘Lokale gebruikers en groepen’, maar bij de Home-editie ontbreekt die categorie. De werkwijze via de Opdrachtprompt werkt wel bij alle edities. Start de Opdrachtprompt of PowerShell als administrator en typ vervolgens:
net user administrator /active:yes
Om het account weer te deactiveren, vervang je yes door no. Maar pas op! Het dan ingeschakelde account is nog niet beveiligd met een wachtwoord! Dat regel je met de volgende opdracht:
net user administrator *
Je moet dan tweemaal het gewenste wachtwoord intypen. Let wel op dat je op het scherm niets ziet van wat je intypt. Typ gewoon zonder op het scherm te kijken het wachtwoord in en druk op Enter en herhaal dat vervolgens nog een keer.
Administrator internationaal
Heet het account ‘Administrator’ bij alle internationale versies van Windows hetzelfde?
Bij de meeste taalversies van Windows wordt die accountnaam ongewijzigd overgenomen uit het Engels en heet het account zo. Maar er zijn enkele uitzonderingen (zie de volledige lijst). Sommige namen zijn makkelijk herkenbaar, zoals het Franse ‘Administrateur’ en ‘Administrador’ in Spaanstalige en Portugese versies. Maar sommige zijn moeilijker thuis te brengen, zoals de Finse naam van het Administrator-account: daar heet het ‘Järjestelmänvalvoja’.
(Axel Vahldiek, c’t magazine)