Shinobi met Raspberry Pi als netwerkvideorecorder – voorbereiding

Marco den Teuling
0

Het opensourceprogramma Shinobi verwerkt streams van ip-bewakingscamera’s en de netwerkvideorecorder en draait ook op een Raspberry Pi. We leggen uit waar je aan moet denken alvorens je met de installatie begint. In een tweede artikel laten we zien hoe je de netwerkvideorecorder kunt installeren. De webinterface maakt de installatie en bediening eenvoudig. Een dure netwerkvideorecorder van een camerafabrikant is niet nodig om een videobewakingssysteem te maken.


shinobi raspberry pi netwerkvideorecorder


Voorbereiden en installeren: Shinobi met Raspberry Pi als netwerkvideorecorder

In het artikel Met Shinobi de Raspberry Pi als netwerkvideorecorder installeren leiden we je door de basisset-up en configuratie van de eerste camera’s en de bijbehorende opname-instellingen. Maar Shinobi is veel krachtiger dan dat, aarzel daarom niet om de documentatie te be­kijken.

In dit artikel stippen we aan waar je aan moet denken, alvorens met de installatie te beginnen. De versie van de Raspberry Pi, de compatibiliteit van de camera, opslagvereisten en datasnelheid.

Opslag – sd-kaart of netwerkvideorecorder?

Netwerkcamera’s zijn er tegenwoordig in overvloed, want elke fabrikant die hoog op zijn smarthomeportfolio inzet, biedt ook een ‘beveiligings-’ of ‘bewakingscamera’ aan. Natuurlijk worden ze geleverd met een chique app en wifi om zoveel mogelijk kabelwirwar te vermijden waar klanten een hekel aan hebben. Verder hebben ze meestal de mogelijkheid om beelden op te nemen op een ­microSD-kaart via een geïntegreerd microSD-slot zodat er geen extra hardware nodig is voor een aparte opslag van de opnamen.


Blijf op de hoogte en ontvang gratis meer workshops!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Vanuit professioneel oogpunt zijn deze apparaten niet meer dan e-toys voor nieuwsgierige volwassenen, want wifi is gevoelig voor storingen en als de camera met geheugenkaart bij een inbraak van de muur wordt gerukt en meegenomen, ben je niet alleen je camera kwijt, maar zijn ook alle opnamen verdwenen.

Als je een goede bewakingscamera-installatie wilt, moet je onder andere een netwerkvideorecorder (NVR) hebben die de opnamen verzamelt en opslaat. Als je een NAS van QNAP of Synology hebt, zul je daarop een handige NVR-functie vinden [1].

Maar ook een Raspberry Pi kan die klus klaren: Shinobi is NVR-software voor RTSP- en MJPEG-­camera’s. Je bedient dit via een webinterface en mag het in de Community Edition volledig gratis gebruiken – zonder (softwarematige) beperkingen op het aantal camera’s en functies.

Vereisten voor installeren shinobi met raspberry pi als netwerkvideorecorder

Voor het installeren zijn er enkele console-commando’s nodig, die je direct via het toetsenbord op de Raspberry Pi uitvoert of via ssh. Hiervoor en voor de configuratie van de video-opslag moet je basiskennis van Linux hebben (console-commando’s, usb-apparaten mounten, directory’s aanmaken). Na de installatie kun je verdergaan in de webinterface. Ervaring met ip-camera’s is ook nuttig, want de uitleg over bitrate, resoluties enzovoort hebben we in dit artikel kort gehouden.

Raspberry Pi-versie, ethernet en datasnelheid

Om te zorgen dat Shinobi soepel draait, moet je tenminste een Raspberry Pi 3 gebruiken. De Pi 2 was in onze tests soms traag. De vereiste rekenkracht hangt sterk af van welke functies (bewegingsdetectie, detectie van objecten, etc.) je activeert en welke resolutie en bitsnelheid verwerkt moeten worden. Aangezien dit van camera tot camera verschilt, is het onmogelijk om algemene uitspraken te doen.

Je moet er ook rekening mee houden dat de Raspberry Pi pas vanaf versie 4 een gigabit-ethernetpoort heeft en dat je de datasnelheden van de camera’s bij elkaar moet optellen. Met vier 4K-camera’s zit je bijvoorbeeld al dicht bij de Fast Ethernet-limiet (100 Mbit/s). Als de Pi dan nog andere taken heeft, zoals downloaden of back-uppen, wordt de NVR-functie waarschijnlijk onbetrouwbaar.

Opslagvereisten variëren sterk

Ook de opslagvereisten variëren sterk. Als je bijvoorbeeld een weinig gebruikte huisingang bewaakt, zijn een paar gigabytes aan opslag waarschijnlijk voldoende om de korte video-opnamen gedurende een tot twee weken op te slaan. Als je permanent of ge­durende langere perioden wilt opnemen, moet je de omvang voor de opslag precies berekenen op ­basis van de bitsnelheid – bijvoorbeeld 15 Mbit/s = 1,87 MB/s, wat zich vertaalt in ongeveer 6,6 GB per uur, per ­camera.

De opnamen van de camera’s kun je wel op de ­microSD-kaart van de Pi opslaan, maar ze zijn beter af op een extern opslagapparaat. Of het een usb-stick, ssd of harde schijf moet zijn, mag je zelf bepalen. Denk eraan dat microSD-kaarten, net als usb-sticks, niet bedoeld zijn om continu te beschrijven en daarom bij NVR-gebruik meestal niet lang overleven. Bovendien moet het medium genoeg schrijfsnelheid hebben voor alle camera’s.

We gebruikten bij onze tests enkele weken lang een Raspberry Pi 4 (2 GB) met een externe M.2-ssd van 128 GB. De cpu werd met drie aangesloten ip-camera’s (2 × FHD,1 × 4K) tot ongeveer 40% van zijn capaciteit belast.


Netwerkcamera’s met lokale interfaces zijn net zo betaalbaar als die met app-bediening via de cloud. ONVIF-ondersteuning is belangrijk voor een gemakkelijke integratie, omdat het protocol de nodige videostream-URL’s gewoon vrijgeeft.


Cameracompatibiliteit voor het videobewakingssysteem

Shinobi ondersteunt alleen camera’s die een open lokale interface hebben waarop ze de beeld- en geluidsgegevens in gestandaardiseerde formaten beschikbaar stellen [2].

De huidige camera’s doen dit gewoonlijk met het Real Time Streaming Protocol (RTSP), dat de gegevens naar de client transporteert in H.264- of H.265-codering. Oudere modellen gebruiken vaak Motion JPEG (MJPEG) via HTTP.

Beperkingen door fabrikanten

Dit is op zich echter geen garantie dat de camera ook gemakkelijk te gebruiken is, omdat fabrikanten soms op het idee komen dat het beter is als hun ­camera’s alleen met hun eigen apparatuur samen­werken.

Het is daarom niet ongewoon dat vindingrijke hobby­isten de video-URL’s al uit de webinterface hebben gehaald. Een zoektocht op internet zal je verder helpen.

Open Network Video Interface Forum

Een garantie voor gemakkelijke toegang biedt ONVIF-­compatibiliteit. Dit Open Network Video Interface Forum is een club van fabrikanten die de interoperabiliteit van beveiligingssystemen wil bevorderen. De op XML gebaseerde gelijknamige interface spuwt ip-cameraparameters zoals RTSP- of MJPEG-URL’s uit en soms ook instellingen. Shinobi spreekt vloeiend ONVIF en kan met een paar klikken compatibele ­camera’s toevoegen. Hierover zo dadelijk meer.

Camera’s zonder lokale interfaces die alleen met speciale apps uit te lezen zijn, zijn grotendeels uitgesloten. De interfaces van de fabrikanten zijn meestal niet openbaar en dan zo dichtgetimmerd dat het niet de moeite waard is. Zelfs als je de app ontleedt en erachter komt, loopt de videostream nodeloos via internet en elke verandering in de interface door de fabrikant doet dan je werk teniet.

De installatie van shinobi en raspberry pi als netwerkvideorecorder

De volgende stap is de installatie. Dit kun je volgen in Met Shinobi de Raspberry Pi als netwerkvideorecorder installeren

Videobewaking: privacy, gevoelde en echte veiligheid

“Beveiligingscamera’s voor thuis”, “Altijd alles in beeld” of “Weet direct wat er aan de hand is”. Sommige reclameslogans doen bewakingscamera’s normaal lijken en een natuurlijke aanvulling op de beveiliging van je huis. Maar dat moeten ze juist niet zijn.

Enerzijds zijn camera’s problematisch qua privacy en intermenselijke relaties, wanneer bijvoorbeeld gedeelde ingangen worden bewaakt. Familie­leden kunnen zich gecontroleerd en beperkt voelen door het ‘wakend oog’ in de hal. Bovendien moeten bezoekers duidelijk geattendeerd worden op de camera. Als er openbare wegen in het spel zijn, kun je het beste je installatie met een advocaat bespreken.

Anderzijds betekent het niet dat een camera automatisch meer veiligheid biedt. Voordat je een camera installeert, moet je bij de politie en je verzekeringsmaatschappij navragen of alleen geruchten je ongerust maken, of dat de veiligheidssituatie echt is veranderd en je actie moet ondernemen.

Een nieuw, inbraakbestendig raam of slot op de deur is misschien zinvoller dan een camera die je psychisch onder druk zet om te controleren of thuis alles wel in orde is en waarvan de beelden uiteindelijk alleen een persoon met een bivakmuts laten zien.

Verspil geen geld en ga eerst na wat echt aan een betere veiligheid bijdraagt.


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Liane M. Dubowy en Marco den Teuling, en verscheen eerder in c’t 3, 2022, p134)


 

Voor meer praktische handleidingen lees c’t 11/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er