UEFI BIOS instellen – via een snelkoppeling vanuit Windows

Marco den Teuling
0

Heb je problemen met het UEFI BIOS instellen omdat je niet in het BIOS komt? Met de volgende tips of met een snelkoppeling vanuit Windows gaat het makkelijker.

Als je de BIOS-instellingen voor Windows goed wilt zetten of het BIOS updaten met de ingebouwde functie moet je er wel bij kunnen. Doorgaans moet je een speciale (functie)toets indrukken bij het opstarten van de pc om het BIOS op te roepen.

Geheugenvoltage aanpassen via BIOS

UEFI BIOS oproepen met toets

In de handleiding van het moederbord staat welke toets je moet gebruiken als je het UEFI BIOS instellen wilt. Bij een Gigabyte X99-UD5 Wifi geeft de handleiding bijvoorbeeld aan dat je tijdens de zelftest meteen na het inschakelen op de Delete-toets moet drukken om in de set-up te komen.

Werkt oproepen via de toets niet? Misschien druk je te laat of te vroeg.

Als functies zoals Fast Boot ingeschakeld zijn, kan het zijn dat het moederbord het toetsenbord pas initialiseert nadat het moment al is gepasseerd dat je met de toets de UEFI-set-up in kunt. Dan kan je computer de toetsaanslag helemaal niet registreren.

Misschien kun je dit omzeilen door op de resetknop op de computer te drukken voor een ‘warme’ herstart. Je kunt dan de Fast Boot optie uitschakelen, maar dat helpt niet altijd.

BIOS oproepen vanuit Windows

Als er een werkende Windows-installatie op de pc draait, kun je ook het volgende doen:

  1. Geef Windows vanuit het startmenu de opdracht om opnieuw op te starten, terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. Na korte tijd verschijnt een optiemenu.
  2. Kies bij ‘Problemen oplossen’ voor de ‘Geavanceerde opties’.
  3. Selecteer het item genaamd ‘Instellingen voor UEFI-firmware’ en bevestig je keuze.

Instellingen voor UEFI-firmware vanuit Windows 10 BIOS instellen

De pc zal dan herstarten en na de reboot automatisch de UEFI BIOS instellingen openen.


Ontvang gratis BIOS tips en andere info, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

UEFI BIOS instellen via snelkoppeling

Moet je vaker het UEFI BIOS instellen vanuit Windows omdat oproepen met een toets niet werkt? Dan kan dat sneller via een snelkoppeling naar een batchbestand.

  1. Maak een batchbestand (opslaan met de extensie .bat) met daarin het volgende commando
    shutdown.exe /r /fw /t 0
  2. Maak een snelkoppeling naar dit bestand en zet die ergens waar je er makkelijk bij kunt, bijvoorbeeld op het bureaublad.

UEFI BIOS instellen via snelkoppeling

Voortaan kun je naar het UEFI BIOS instellen gaan door met de rechtermuisknop op deze snelkoppeling te klikken en ‘Als administrator uitvoeren’ te kiezen.

Let wel op: de pc zal dan zonder pardon worden afgesloten – sla eerst al je werk op!

Het getal achter /t geeft het aantal seconden aan totdat de pc wordt uitgeschakeld. Je kunt die periode wat langer maken voor extra bedenktijd. Het proces kan echter alleen worden geannuleerd via een Opdrachtprompt met administratorrechten met het commando shutdown /a.

 

Lees meer tips, reviews en achtergrondinfo in c't magazine 6/2023

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je dit op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er