Ubuntu 23.10 release: dit moet je weten over deze nieuwe versie

Elwin Hodžić
0

De release van Ubuntu 23.10 is er eindelijk en biedt voor iedere liefhebber van Linux wat wils: Gnome 45 voor desktops en uniforme netwerken op servers, samen met een volledig herziene kernel.

Ubuntu 23.10 release: dit moet je weten over deze nieuwe Ubuntu-versie

Voor iedereen wat wils

Liefhebbers van Linux Ubuntu kijken vol enthousiasme uit naar de lancering van de nieuwe versie: Ubuntu 23.10. In tegenstelling tot de langdurig ondersteunde versies richt Ubuntu 23.10 zich meer op desktopgebruikers dan op serverbeheerders. Deze versie introduceert echter nieuwe functies voor iedereen.

Volledig herziene Linux-kernel 6.5

De volledig herziene Linux-kernel 6.5 zal een belangrijke innovatie zijn die alle Ubuntu-gebruikers zal beïnvloeden. Deze kernel vormt ook de basis voor toekomstige distributies en biedt verschillende interessante functies, vooral in vergelijking met de Kernel 6.2 van zijn voorganger. Ubuntu 23.10 introduceert voor het eerst ondersteuning voor Wi-Fi 7 via deze vernieuwde kernel. In de toekomst kunnen gebruikers ook een bestandssysteem koppelen onder een reeds gemount bestandssysteem, wat vooral handig zal zijn in de context van containers.


Altijd op de hoogte blijven omtrent alles wat met Linux te maken heeft?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Energie-efficiëntie en hardwareondersteuning

Linux 6.5 ondersteunt voor het eerst Intels “Topology Aware Register and PM Capsule Interface” op het gebied van energie-efficiëntie. Ondanks de complexe naam biedt deze interface een veel efficiënter energiebeheer dan de vorige Linux-implementatie. De nieuwe kernel biedt ook uitgebreide ondersteuning voor nieuwe hardware. Canonical gaat nog een stap verder met de Ubuntu-kernel door ZFS 2.2.0 als releasekandidaat te ondersteunen, AppArmor bij te werken en de rechtenbeheeropties in het CephFS gedistribueerde bestandssysteem te verbeteren.

Desktopinnovaties en netwerkbeheer

Niet-LTS-versies van Ubuntu richten zich vooral op desktopgebruikers die regelmatig geavanceerde software willen, terwijl serverbeheerders de voorkeur geven aan een stabiel basissysteem. Meestal zijn de veranderingen tussen de LTS-release en de voorgaande tussenversie relatief klein. Bij die tussenversies verandert soms wel veel en zo ook bij Ubuntu 23.10. Deze nieuwe distributie bevat namelijk Gnome 45. Een lijst van de belangrijkste innovaties in de desktopomgeving is te vinden in de officiële blogpost over de release.

Ook op het gebied van netwerkbeheer heeft Canonical wijzigingen aangebracht die relevant zijn voor servers. De manier waarop Ubuntu netwerken configureert, is opnieuw aangepast. Tot nu toe streden NetworkManager en Netplan op Ubuntu-systemen om de controle over de lokale netwerkconfiguratie. Dat is nu verleden tijd, omdat NetworkManager nu Netplan op de achtergrond gebruikt. Beheerders maakt het in de toekomst niet uit of de netwerkparameters worden ingesteld via NetworkManager en zijn CLI of rechtstreeks in Netplan. De wijzigingen via beide interfaces hebben hetzelfde effect op de daadwerkelijke systeemconfiguratie.

Uitgebreide ondersteuning voor diverse platforms

Ubuntu 23.10 biedt nu ondersteuning voor de nieuwe Raspberry Pi 5 en verbetert de ondersteuning voor S390-gebaseerde mainframes met een nieuwe versie van de “s390-tools”. Daarnaast werkt KVM nu aanzienlijk beter op deze platforms dankzij kernel-updates. De ontwikkelaars hebben ook de ondersteuning voor het RISC-V-platform verbeterd, waarvoor Ubuntu 23.04 al verschillende functies had geïntroduceerd.

Kant-en-klare ISO-images beschikbaar

Al met al presenteert Ubuntu 23.10 zich als een stabiele onderhoudsupdate waar eindgebruikers, inclusief serverbeheerders, zich geen zorgen over hoeven te maken. De pakketten voor bestaande systemen zijn zoals gebruikelijk beschikbaar via het reguliere updatemechanisme. Kant-en-klare ISO-images voor installatie zijn te vinden op de downloadpagina van Ubuntu.


Altijd op de hoogte blijven omtrent alles wat met Linux te maken heeft?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Linuxubuntu

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je de finale Spanje – Engeland geheel gratis

Wil je de wedstrijden van het EK 2024 (gratis) live kijken? In dit artikel lees je hoe je vandaag de finale Spanje - Engeland in de hoogste kwaliteit ...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er