MangoHud: Linux gaming overlay zoals op de Valve Steam Deck

Elwin Hodžić
0

De Steam Deck heeft het voortouw genomen en een handige game overlay ingebouwd in zijn Steam interface. Op Linux kun je dit ook doen door gebruik te maken van MangoHUD. In dit artikel zetten we zo’n game overlay op het Linux bureaublad op met MangoHud, laten we zien wat het kan en hoe je het configureert.

MangoHud Linux gaming overlay zoals op de Valve Steam Deck


Ontvang informatie en tips over Linux en Linux programma’s, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Wat kun je met MangoHud eigenlijk?

Als je jezelf wilt onderdompelen in virtuele werelden en wilt afschermen van de buitenwereld, dan is niets zo vervelend als framedrops en haperingen. Door middel van MangoHUD kun je mogelijk de oorzaak vinden die zorgt voor de nodige frustraties tijdens het gamen.

Iets wat we gelijk kunnen vooropstellen is dat deze tool niet alleen handig is voor mensen die gamen op Linux. Zo kan het ook nuttig zijn om te begrijpen waarom de hardware zijn grenzen bereikt bij resource-intensief werk zoals videobewerking, audioproductie of het verwerken van enorme tabellen.

Zo onthult MangoHUD of de processor op volle capaciteit werkt, de grafische kaart te heet is of het hoofdgeheugen vol is. Dit wordt allemaal weergegeven via een overlay die op het scherm verschijnt over het draaiende programma/game. Indien nodig schrijft MangoHUD de gegevens naar een tabel voor latere analyse en vergelijking. Degenen die Valves handheld console Steam Deck bezitten zijn al bekend met de handige overlay, omdat de MangoApp tool van dezelfde ontwikkelaar daar af-fabriek is voorgeconfigureerd.

De MangoHud Linux gaming overlay installeren

Op je lokale Linux-systeem moet je de tool zelf installeren en instellen. Wij laten je zien hoe je dit op twee manieren kan doen:

  • Traditioneel via een goed gedocumenteerd configuratiebestand
  • Met behulp van het grafische hulpmiddel GOverlay.

De meeste Linux-distributies bieden de tool aan in hun pakketbronnen waardoor je MangoHud makkelijk kunt installeren via het softwarebeheer. Gebruikers van Arch Linux halen MangoHUD uit de AUR. Het commando downloadt, compileert en installeert de software dan voor je. Op het moment dat MangoHUD ontbreekt in de repositories, kun je een toevlucht nemen tot een distributie-onafhankelijke flatpak. De installatie hiervan wordt beschreven op de Github-pagina van deze Linux gaming overlay.

MangoHUD: Linux Gaming Overlay inschakelen

De gaming overlay MangoHUD wordt geleverd met een basisconfiguratie die voldoende is om het uit te proberen. Hierbij is het belangrijk dat je eerst zorgt dat de software werkt voordat je in de details gaat duiken. Met de testprogramma’s Glxgears (voor OpenGL) en Vkcube (voor Vulkan), die bij veel Linux distributies al aanwezig is, kun je dit heel makkelijk testen. Als deze testprogramma’s toch ontbreken, dan kun je ze heel makkelijk aan je Linux-distributie toevoegen.

Om software te starten met MangoHud overlay aan, gebruik je het commando mangohud. Als je Glxgears of Vkcube start met een overlay, werkt alles en kun je doorgaan met de configuratie.

MangoHUD Linux gaming overlay gebruiken in Steam games

Om MangoHud in een Steam-game te gebruiken, is een extra startparameter voldoende. Dit doe je als volgt:

  • Klik met de rechtermuisknop op het spel in je Steam-bibliotheek waarop je de Linux gaming overlay wilt gebruiken
  • Open de eigenschappen
  • Voeg op het tabblad Algemeen bij de startopties de opdracht mangohud %command% toe

De volgende keer dat je het spel opstart, zal de Linux gaming overlay in beeld verschijnen.

Ook kun je Steam openen via de commandline waarbij je het commando mangohud steam  gebruikt. Hierdoor wordt de overlay automatisch ingeschakeld in alle games die je speelt op Steam.

MangoHUD Linux gaming overlay gebruiken in Lutris

Met Lutris start je zowel native Linux games als games die met Wine of in emulators worden gestart.  Ook games die je speelt via deze opensource tool kunnen worden voorzien van de MangoHUD Linux gaming overlay.

Dit doe je als volgt:

  • Klik met je rechtermuisknop op het menu
  • Ga naar ”Configureren” om de instellingen te openen
  • Verplaats op het tabblad “Systeeminstellingen” het item voor “FPS-statusbalk (MangoHud)” naar rechts
  • Klik vervolgens op “Opslaan”

De volgende keer dat je een game start via Lutris wordt de Linux gaming overlay ook opgestart.

Krijg de info van MangoHUD die jij wilt zien

Bij de eerste keer opstarten wordt slechts een handvol gegevens door MangoHUD getoond.  Zo toont de tool met de basisconfiguratie vooral waarden die van belang zijn voor games: het cpu- en gpu-gebruik in procenten, het aantal FPS (frames per seconde) en de framerate, en of OpenGL of Vulkan (DXVK) wordt gebruikt. Om de instellingen aan te passen, kun je de vereiste parameters invoeren wanneer je het programma start.

De volgende opties starten Glxgears met een overlay die geen grafische kaartwaarden rapporteert en de lettergrootte instelt:

MANGOHUD_CONFIG=”gpu_stats=0, font_size=12″ mangohud glxgears

Dit werkt om zomaar een parameter uit te proberen, maar op de lange termijn is het te omslachtig. Het is beter om de instellingen op te slaan in een configuratiebestand. Je kunt algemene specificaties maken voor alle programma’s, maar je kunt ook specifieke configuratie-instellingen definiëren voor afzonderlijke toepassingen.

De juiste configuratie voor elk programma

MangoHud doorzoekt verschillende mappen voor een geschikte configuratie bij het opstarten, eerst /usr/bin, dan de configuratiemap van de applicatie. De laatste bevindt zich meestal in de verborgen .config-map in de thuismap. Het pad naar het globale configuratiebestand is dan ~/.config/MangoHud/MangoHud.conf. Als je je eigen configuraties voor bepaalde toepassingen wilt maken, moeten deze de naam van het programma en de extensie .conf hebben, bijvoorbeeld glxgears.conf voor Glxgears.

Een goede plek om te beginnen is met de meegeleverde voorbeeldconfiguratie, die je na installatie op het systeem kunt vinden op /usr/share/doc/mangohud/MangoHud.conf of op de Github-pagina van het project . Kopieer het bestand naar ~/.config/MangoHud/ in je homedirectory. Mogelijk moet je eerst de MangoHud-directory maken. Dan zijn de twee commando’s bijvoorbeeld als volgt:

mkdir -p ~/.config/MangoHud
cp /usr/share/doc/mangohud/MangoHud.conf.example ~/.config/MangoHud/MangoHud.conf

In het configuratiebestand staat elke optie op zijn eigen regel. De voorbeeldconfiguratie bevat al veel instellingen die je alleen maar hoeft aan of uit te zetten. De meeste regels zijn al becommentarieerd met een hekje # aan het begin van de regel en zijn daarom inactief. Om te testen, verwijder je eenvoudigweg een regel, sla je het bestand op en voer je mangohud glxgearsu het uit om het resultaat in de overlay te zien. Nu kun je naar hartelust tweaken en experimenteren met het configuratiebestand.

MangoHUD: FPS-monitor

In slechts een paar eenvoudige stappen kun je dezelfde informatie verkrijgen zoals op de Valve Steam Deck. Hou er echter rekening mee dat er geen schuifregelaar aanwezig is om te schakelen tussen de configuraties op het bureaublad.

De eenvoudigste variant van de Steam-deck-overlay toont alleen de FPS zonder label. In de voorbeeldconfiguratie van MangoHud ontbreekt een analoge optie. Dus becommentarieer alles (behalve sneltoetsen die je wilt gebruiken) en voeg de volgende regel toe:

fps_only

Zodra je het bestand hebt opgeslagen en MangoHud opnieuw hebt gestart, zal de overlay alleen een FPS-getal tonen.

MangoHud: gpu, cpu, vram & ram monitoren

Om ook informatie over je gpu, cpu, vram & ram te verkrijgen moet je de volgende regels toevoegen:

gpu_stats
cpu_stats
fps
frame timing
vram
ram

Mocht je besluiten om de MangoHUD Linux gaming overlay op je laptop te gebruiken, dan kun je ook een parameter voor de batterijstatus toevoegen. Dit doe je door de parameter battery toe te voegen.

MangoHUD: alle mogelijke info verkrijgen

Met de parameter full toont MangoHUD ook nog eens de tijd (parametertime), de MangoHud-versie (parameter version), temperaturen (parameters gpu_temp en cpu_temp) en nog veel meer.  Stel je wilt ook de gegevens van alle processorcores zien en deze afhankelijk van de belasting groen, geel of rood kleuren, dan moet je de volgende regels toevoegen:

core_load
core_load_change
cpu_load_value=60,90
cpu_load_color=39F900,FDFD09,B22222

MangoHud: Linux gaming overlay op GitHub

De Github-pagina van MangoHud vermeldt nog meer andere handige opties. Zo kun je bijvoorbeeld de gebruikte kleuren aanpassen en zal de regel gpu_color=666666 ervoor zorgen dat ‘GPU’ in het donkergrijs wordt weergegeven.

In tegenstelling tot de Valve Steam Deck, mist MangoHud een sneltoets om het alleen in te schakelen wanneer dat nodig is. Hiervoor kun je het beste een sneltoets maken met de volgende regel:

toggle_hud=Shift_R+F12

Na deze stap is het mogelijk om de MangoHud Linux gaming overlay in- of uitschakelen met de rechter Shift+F12-toets.

Gegevens uit de Linux gaming overlay exporteren

Indien gewenst kan MangoHud de vastgelegde waarden in een CSV-tabel exporteren. Dit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld vergelijkingen of als data voor diagrammen. Om dit te te doen, moet je eerst eerst een uitvoerdirectory voor de logbestanden specificeren met de volgende regel:

output_folder=

Het loggen van gegevens kun je op elk moment uitschakelen en het makkelijkste is dan om dat via een sneltoets (zoals linkershift + F2) te doen:

toggle_logging=Shift_L+F2

Gegevens in een grafiek krijgen

Je kunt zelf de gegevens in een grafiek verwerken maar je kunt het ook laten doen. Dit doe je heel simpel door te uploaden naar flightlessmango.com. In een mum van tijd maakt de website er curven en staafdiagrammen van. Hiervoor moet je wel eerst toestemming gegeven door de volgende regel te gebruiken:

permit_upload=1

Als je op de uploadknop drukt terwijl MangoHud actief is, hoef je ook geen account aan te maken. De pagina met de grafieken opent dan automatisch in de browser.

Het is daarnaast mogelijk om in te loggen met een Discord-account op flightlessmango.com. Je kunt het gewenste spel zoeken onder “User Benchmarks” en je eigen logbestanden en opmerkingen toevoegen met “New Benchmark”. Het voordeel hiervan is dat je gemeenschappelijke curven kunt genereren uit verschillende logbestanden en er later meer toevoegen. Hiermee kun je grafisch verschillende metingen, spelinstellingen of hardware vergelijken.

Conclusie

Aan de hand van deze workshop kun je nu op je Linux-pc gebruikmaken van een Linux gaming overlay zoals op de Valve Steam Deck. Wij van de c’t redactie wensen je veel gameplezier op je Linux game pc!

Lees meer over Linux tools in c't 05/2024

Meer over

GamingLinux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met een Raspberry Pi!

Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smart AV-receiver of analoge versterker die geen muziek-streaming­mogelijkheden heeft, heb je met een Rasp...

Google Gemini gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

Eerst kon je alleen ChatGPT gebruiken, maar nu is het ook mogelijk om Gemini van Google te gebruiken. Beide chatbots die gebaseerd zijn op AI kunnen w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er