GOverlay is een opensource-project dat als doel heeft een grafische gebruikersinterface te creëren om Linux overlays zoals MangoHud te helpen beheren.
Ontvang informatie en tips over Linux en Linux programma’s, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Hoe werkt GOverlay?
Het gebruiken van de grafische gebruikersinterface GOverlay is eigenlijk heel simpel. Aan de hand van een muisklik kun je de instellingen van bijvoorbeeld MangoHud wijzigen. Hou hierbij wel rekening dat niet alle opties beschikbaar zijn in de programma-interface. Toch zijn er wel genoeg opties waar je wel gebruik van kunt maken.
Hoe installeer je GOverlay?
Deze grafische gebruikersinterface kun je gemakkelijk als een ‘goverlay’-pakket installeren via de pakketbeheerder van je Linux-distributie. Op Manjaro en Arch Linux werkt dit toch net wat anders. De gemakkelijkste manier op deze twee Linux-distributies is om het te installeren vanaf de AUR met het commando yay -S goverlay-bin.
Maar hoe zit het als ik een andere Linux-distributie gebruik?
Mocht je een andere Linux-distributie gebruiken dan Manjaro en Arch Linux zoals Fedora en Ubuntu, dan kun je heel makkelijk de instructies voor jouw Linux-distributie vinden op de GitHub-pagina van GOverlay.
Opstarten en instellen van de grafische gebruikersinterface
Deze Linux-tool kun je op twee verschillende manier opstarten:
- Vanuit het applicatiemenu
- Met het commando goverlay &
Nadat de tool is opgestart kun je op vier tabbladen eenvoudig aanvinken wat je in de overlay wilt zien. Nadat je een keuze hebt gemaakt, is het enkel nog een kwestie van op ‘Opslaan’ klikken in de rechterbenedenhoek.
Toetsencombinaties instellen
In het laatste tabblad is het mogelijk om toetsencombinaties in te stellen waarmee je bijvoorbeeld de MangoHud Linux Gaming Overlay snel aan en uit kunt zetten. In principe voer je dit standaard uit via de toetsencombinatie Shift (links)+F12.
Vier voorgeconfigureerde lay-outs
Standaard zijn er in deze grafische gebruikersinterface voor GOverlay vier lay-outs voorgeconfigureerd. Dit zijn de volgende vier configuraties:
- Minimal
- Compact
- Complete
- Graph
Elk van deze vier voorgeconfigureerde lay-outs laat wat anders zien. Zo kun je met Minimal de frames in de gaten houden en met Compact de statistieken weergeven van je CPU, GPU, RAM, VRAM en FPS. De lay-out Complete somt niet alleen alle processorkernen afzonderlijk op, maar toont ook tal van andere details. Spartan Graphs toont de Graph-configuratie.
Tot slot
Als je alle stappen zoals hierboven hebt doorlopen, kun je dus nu gemakkelijk gebruikmaken van deze Linux-tool voor je (gaming)-overlays. Mocht je nog geen overlay hebben geïnstalleerd, dan zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld MangoHud te installeren.