GOverlay: Linux-tool voor overlays zoals MangoHud

Elwin Hodžić
0

GOverlay is een opensource-project dat als doel heeft een grafische gebruikersinterface te creëren om Linux overlays zoals MangoHud te helpen beheren.

GOverlay: Linux-tool voor overlays zoals MangoHud


Ontvang informatie en tips over Linux en Linux programma’s, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Hoe werkt GOverlay?

Het gebruiken van de grafische gebruikersinterface GOverlay is eigenlijk heel simpel. Aan de hand van een muisklik kun je de instellingen van bijvoorbeeld MangoHud wijzigen. Hou hierbij wel rekening dat niet alle opties beschikbaar zijn in de programma-interface. Toch zijn er wel genoeg opties waar je wel gebruik van kunt maken.

Hoe installeer je GOverlay?

Deze grafische gebruikersinterface kun je gemakkelijk als een ‘goverlay’-pakket installeren via de pakketbeheerder van je Linux-distributie. Op Manjaro en Arch Linux werkt dit toch net wat anders. De gemakkelijkste manier op deze twee Linux-distributies is om het te installeren vanaf de AUR met het commando yay -S goverlay-bin.

Maar hoe zit het als ik een andere Linux-distributie gebruik?

Mocht je een andere Linux-distributie gebruiken dan Manjaro en Arch Linux zoals Fedora en Ubuntu, dan kun je heel makkelijk de instructies voor jouw Linux-distributie vinden op de GitHub-pagina van GOverlay.

Opstarten en instellen van de grafische gebruikersinterface

Deze Linux-tool kun je op twee verschillende manier opstarten:

  • Vanuit het applicatiemenu
  • Met het commando goverlay &

Nadat de tool is opgestart kun je op vier tabbladen eenvoudig aanvinken wat je in de overlay wilt zien. Nadat je een keuze hebt gemaakt, is het enkel nog een kwestie van op ‘Opslaan’ klikken in de rechterbenedenhoek.

Toetsencombinaties instellen

In het laatste tabblad is het mogelijk om toetsencombinaties in te stellen waarmee je bijvoorbeeld de MangoHud Linux Gaming Overlay snel aan en uit kunt zetten. In principe voer je dit standaard uit via de toetsencombinatie Shift (links)+F12.

Vier voorgeconfigureerde lay-outs

Standaard zijn er in deze grafische gebruikersinterface voor GOverlay vier lay-outs voorgeconfigureerd. Dit zijn de volgende vier configuraties:

  • Minimal
  • Compact
  • Complete
  • Graph

Elk van deze vier voorgeconfigureerde lay-outs laat wat anders zien. Zo kun je met Minimal de frames in de gaten houden en met Compact de statistieken weergeven van je CPU, GPU, RAM, VRAM en FPS. De lay-out Complete somt niet alleen alle processorkernen afzonderlijk op, maar toont ook tal van andere details. Spartan Graphs toont de Graph-configuratie.

Tot slot

Als je alle stappen zoals hierboven hebt doorlopen, kun je dus nu gemakkelijk gebruikmaken van deze Linux-tool voor je (gaming)-overlays. Mocht je nog geen overlay hebben geïnstalleerd, dan zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld MangoHud te installeren.

Lees meer over Linux-tools in c't 05/2024

Meer over

Linuxtool

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Google Gemini gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

Eerst kon je alleen ChatGPT gebruiken, maar nu is het ook mogelijk om Gemini van Google te gebruiken. Beide chatbots die gebaseerd zijn op AI kunnen w...

Je Raspberry Pi op afstand bedienen? Zo krijg je het voor elkaar met SSH!

De Raspberry Pi op afstand bedienen is handig en kan op verschillende manieren. Via SSH is het makkelijkste op te zetten, we laten zien hoe.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er