Fedora 37 release: veel varianten, minder codecs

Elwin Hodžić
0

De Linux Fedora 37 release is een maand later uitgekomen dan gepland. Zo wordt de Fedora 37 codecs aangepast en de desktopomgeving bijgewerkt.


Krijg gratis info over Fedora en andere Linux-distributies, schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Fedora 37 release date

Voor de Linux-distributie Fedora is het niet ongebruikelijk dat er vertraagde releases zijn met een extra ronde bugfixes en tests. De vertraging van de Fedora 37 release is echter langer dan voorgaande versies. Dit is vooral bijzonder omdat er geen fundamentele veranderingen in Fedora 37 in behandeling waren. Zo is er ruimte gemaakt voor de nieuwe Linux desktopomgeving Gnome 43 en verwijdert de meegeleverde Mesa-bibliotheek de gepatenteerde hardwareversnelling voor sommige codecs zoals h264. Bovendien ondersteunen de ARM-images nu de Raspberry Pi 4. De kernelversie is 6.0.7.

De vertraging van de Fedora 37 release werd echter niet veroorzaakt door deze belangrijke innovaties. Het team achter Fedora 37 wilde simpelweg geen installatiemedia leveren met flagrante beveiligingslacunes in OpenSSL 3.0.x, dat begin november een fix kreeg, en stelde de releasedatum uit tot half november. Een intern controversiële beslissing die Fedora’s programmamanager nogmaals wilde rechtvaardigen in een openbare brief aan gebruikers .

Zoals gezegd vertrouwt de door Red Hat gesponsorde Fedora 37 Linux-distributie op Gnome 43. Zoals altijd is de Gnome desktopomgeving in Fedora 37 opgenomen zonder significante shell-uitbreidingen of aanpassingen. Tot de innovaties van deze desktopomgeving behoren onder andere snelle instellingen voor Bluetooth, Wi-Fi & kleurmodus. Dit komt natuurlijk allemaal samen met een vernieuwde bestandsbeheerder die al GTK4 en de Gnome-bibliotheek libadwaita gebruikt.

Fedora 37 KDE Plasma

In Fedora 37 wordt KDE Plasma bijgewerkt naar versie 5.26. Zo zijn er verbeteringen voor de KDE-typische widgets. Zo onthoudt het bureaublad de instellingen nu tot in het kleinste detail en worden bijvoorbeeld pop-upgroottes behouden. Grafische gimmicks zoals geanimeerde achtergronden en automatische accentuering van menu-items op basis van de kleuren van de afbeelding nodigen je uit om te experimenteren. Onder Wayland blijven er nog steeds bugs in de bediening van het klembord en in het gebruik van toetsenbordindelingsvarianten. Hieruit blijkt dat KDE Plasma 5.26 nog niet vergelijkbaar met Gnome is wat betreft dit nieuwe weergaveprotocol.

Ook is er een update van de zogenaamde exotische spins. De editie met de slanke LXQT (de op Qt gebaseerde opvolger van LXDE) is nu gebaseerd op versie 1.1 van de desktopomgeving. De belangrijkste voordelen hiervan zijn de visuele verbeteringen aan het paneel, statuspictogrammen en thema’s.

Een ingrijpende verandering in de grafische bibliotheek van Mesa 22.2 zorgde voor een opschudding op de Fedora mailinglijst. Eerder omvatte MESA ook hardwareversnelling voor de h264-, h265- en VC1-codecs via de VA-API. Deze is echter in de VS door een octrooi beschermd. Hierdoor hebben de ontwikkelaars van Mesa deze codecs daarom optioneel gemaakt en afhankelijk van een compile-time switch.

In Fedora 37 worden deze codecs door de ontwikkelaar uitgeschakeld. De Fedora ontwikkelaars zijn namelijk altijd vrij strikt geweest over open source en de interpretatie van softwarepatenten. Het uitschakelen van de codecs heeft echter niet voor alle gebruikers ongunstige gevolgen. De mensen die een Nvidia grafische kaart hebben en gebruikmaken van de Nouveau grafische driver heeft dit echter wel gevolgen, net als voor iedereen die een AMD-chip met de gratis AMDGPU-driver gebruikt. De hardwareversnelling werkt dan niet meer met deze codecs, tenzij een applicatie zoals een videospeler geen eigen hardwareversnelde decoder levert.

De makers van de externe repository RPMFusion, die ook spelers zoals VLC en andere codecs voor Gstreamer bevat, hebben zich een weg gebaand naar een tijdelijke oplossing na eerdere afwijzing en bieden nu zelf uitgebreide stuurprogramma’s aan.

Fedora 37 is naast de workstation editie met Gnome 43 weer beschikbaar in tal van varianten met met de bijvoorbeeld genoemde KDE Plasma 5.26 en LXQT 1.1. Installeerbare live-systemen op de Fedora Spins-website leveren ook Cinnamon, MATE, XFCE, LXDE en de Sugar-on-a-Stick-desktop als interface voor lesgeven. Alle releases zijn niet alleen beschikbaar voor de X86-64-architectuur, maar ook voor ARM-architectuur, waarbij de ARM-versies ook beschikbaar zijn als een IMG-bestand.

Fedora 37 install

Fedora is trouw gebleven aan het Anaconda installatieprogramma, maar bereidt een previewversie voor met een nieuwe installatiemethode met behulp van de web UI. Naast de reguliere edities is Fedora Silverblue 37 een systeem met onveranderlijke basispakketten beheerd door ostree en een Gnome-desktop die kan worden uitgerust met programma’s met behulp van platte pakketten.

Een indrukwekkend aantal installeerbare live-systemen maakt gespecialiseerde edities van Fedora geschikt voor specifieke toepassingsscenario’s. Naast astronomie, muziekproductie, pentesting, games, Python en robotica, is Fedora Security Labs een live systeem voor (on)veiligheid en pentesting dat tijdens runtime eenvoudig kan worden uitgebreid met behulp van een pakketbeheerder.

Tot slot

Zoals altijd geven de release-opmerkingen verdere informatie over de nieuwe Fedora en alle varianten, tot in het kleinste detail .

Lees meer over Linux in c't 06/2024

Meer over

Linux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er