Gnome 43: Linux distro desktopomgeving vernieuwd

Elwin Hodžić
0

De Gnome 43-release verkort het pad naar de belangrijkste instellingen en geeft de bestandsbeheerder een make-over met de GTK4-grafische bibliotheek.


Ontvang gratis informatie en tips over software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De opvallende veranderingen in Gnome 43

De eerste verandering die opvalt wanneer je de release van de Gnome 43 Linux-desktopomgeving test, is het vernieuwde menu met snelle instellingen in de rechterbovenhoek. Nu zijn er knoppen waarmee je snel door de beschikbare opties kunt bladeren. Voorheen waren dit uitklapbare contextmenu’s voor belangrijke instellingen zoals Bluetooth, netwerkverbindingen en prestatiemodus. Dit lijkt op de gebruikersinterface die ook voor mobiele apparaten wordt gebruikt. Aan de hand hiervan zou je een aantals clicks moeten besparen.

Snelle instellingen om actieve audio-uitvoerapparaten te selecteren

Voor wanneer er meer dan dan één uitvoerapparaat is aangesloten hebben ontwikkelaars de mogelijkheid geïntegreerd om actieve audio-uitvoerapparaten te selecteren via snelle instellingen. Tot dusver was dit alleen mogelijk via een Gnome-extensie. Iets wat wij echter wel nadelig hebben ervaren is dat zodra de Bluetooth-knop verdween uit het menu zodra we Bluetooth uitschakelden via de snelle instellingen. De Bluetooth knop verscheen pas weer nadat Bluetooth opnieuw was ingeschakeld in de instellingen van Gnome. Dit is wel iets wat door de ontwikkelaars nog moeten verbeteren.

De GTK4-grafische bibliotheek

De Gnome-ontwikkelaars hebben de bestandsbeheerder overgezet naar de grafische bibliotheek van GTK4. Uiterlijk en afhandeling van de aanvraag volgen dus de richtlijnen die zijn vastgelegd in de libadwaita bibliotheek. Volgens de ontwikkelaar schakelen de verschillende applicaties consistenter tussen lichte en donkere weergavemodi. In de test merkten we geen verschillen met Gnome 42, althans niet in bestandsbeheer.

De herziene balk bovenaan het venster is anders: bedieningselementen zoals het vergrootglas als symbool voor de zoekopdracht passen nu naadloos op elkaar en de balk ziet er netter uit. De zijbalk met snelkoppelingen naar recente bestanden, favorieten en belangrijke mappen wordt nu automatisch verborgen wanneer gebruikers het venster tot een bepaalde drempel verkleinen. Er verschijnt dan een knop in de linkerbovenhoek van het venster om de zijbalk toch weer te geven. Dit werkt ook in de Gnome-instellingen.

Bureaubladpictogrammen en emblemen maken geen deel uit van Gnome sinds de 3.28-release, in ieder geval vieren de emblemen een terugkeer in Gnome 43. Ze geven aan of het een link of een alleen-lezen bestand is. In de lijstweergave kunnen gebruikers nu meerdere mappen selecteren door de linkermuisknop ingedrukt te houden. De functie om mappen als een boom uit te vouwen is niet op tijd in Gnome 43 gekomen .

Details over een bestand verschijnen wanneer u op “Eigenschappen” in het contextmenu klikt. Het eigenschappenvenster herkent nu het bestandstype en toont alleen relevante informatie, bijvoorbeeld de resolutie van een afbeelding, en verspreidt niet langer alle informatie op tabbladen. In het contextmenu zijn knoppen voor kopiëren en plakken, maar ook voor hernoemen, comprimeren en de prullenbak gegroepeerd. Het dialoogvenster “Openen” is verplaatst naar een submenu. In Gnome-software is het dialoogvenster voor het selecteren van de softwarebron, zoals RPM-pakket of Flatpak, prominenter geplaatst.

De Epiphany browser, ook wel “Web” genoemd, zet een grote stap richting Mozilla Firefox. Gebruikers kunnen zich nu aanmelden met hun Mozilla-account om Firefox Sync te gebruiken om hun bladwijzers, geschiedenis en wachtwoorden te synchroniseren. Epiphany krijgt ook toegang tot de enorme verzameling Firefox-extensies die gebruikers kunnen gebruiken om allerlei handige functies toe te voegen. De ontwikkelaars bestempelen de functie echter nog steeds als “experimenteel”. Toen dit artikel verscheen (vanaf oktober 2022), kon de Flatpak-variant ontgrendeld worden via een commando.

Epiphany’s WebExtension API is gebaseerd op de Firefox-sjabloon Manifest V2, die ook Chrome-extensies zou moeten ondersteunen. Dit is ons in de test echter niet gelukt. We konden echter zonder problemen extensies van het type .xpi toevoegen vanaf de Firefox Extensions-website. De ontwikkelaar van de functie is van plan om Manifest V3 later in te dienen, wat de compatibiliteit zou moeten verbeteren.

Gnome 43 is een succesvolle release die nuttige toevoegingen aan de gebruikersinterface brengt. De herziene snelle instellingen besparen onnodige klikken en samen met het automatisch verbergen van de zijbalk in de bestandsbeheerder en in de instellingen zou moeten helpen dat Gnome zich meer thuis voelt op tablets en smartphones.

De Gnome-filosofie om gebruikers niet te overstelpen met te veel informatie wordt consequent voortgezet en de GTK4-make-over past bij de bestandsbeheerder als de kern van de desktopomgeving. Als je Gnome 43 wilt proberen, kun je het beste de Gnome OS Nightly-afbeeldingen gebruiken. Gnome OS is echter niet bedoeld voor productief gebruik. De desktopomgeving zal in de toekomst ook zijn weg vinden naar volwassen distributies zoals Fedora 37 en Ubuntu 22.10.

Lees alles over Linux in c't 05/2024

Meer over

LinuxSoftware

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er