Linux gaming distro: de mogelijkheden om op Linux games te spelen

Elwin Hodžić
0

In dit artikel gaan wij kijken naar de mogelijkheden omtrent Linux gaming en wat nou de beste Linux gaming distro is om je favoriete games op te spelen.

Linux gaming distro op welke kan je het beste gamen


Ontvang gratis info over Linux, gaming en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Iets om rekening mee te houden als je op Linux games wilt spelen

Als het om Linux gaming distro’s gaat, is er eigenlijk niet een distributie aan te wijzen waarop je het beste kan gamen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat niet alle gamers dezelfde eisen stellen.

Zo valt het op dat de meeste Linux-distributies niet veel van elkaar verschillen op de relevante punten. Bovendien kunnen de relevante punten die ontbreken bijna altijd achteraf worden aangebracht. Soms is dit met net wat minder moeite en soms met net wat meer.

Toch zijn er in ieder geval wel twee algemene aanbevelingen als je op zoek bent naar een Linux gaming distro. Als de PC beschikt over de nieuwste hardware en het de bedoeling is dat er voornamelijk wordt gegamed op de PC, dan is het aan te raden om anar een zogenaamde rolling release-distributie te kijken.

Dergelijke Linux-distributies ontvangen geen nieuwe versies met vaste tussenpozen, maar de software van het Linux-systeem wordt continu bijgewerkt. Dit zorgt ervoor dat je altijd beschikt over de nieuwste stuurprogramma’s en gaming-tools. Zo is Manjaro Linux ,dat is gebaseerd op Arch Linux, is bijzonder eenvoudig te installeren. Een alternatief zou openSUSE Tumbleweed zijn .

Nadelen van rolling release Linux distributies

Een rolling release-distributie kan voor Linux-beginners best een pittige uitdaging zijn. Niet alles is bij zo’n distributie namelijk uitgebreid getest zoals bij Ubuntu. Soms kan de update bijvoorbeeld vastlopen of moet er iets opnieuw geconfigureerd worden. Op het moment dat je geen gloednieuwe stuurprogramma’s nodig hebt en stabiliteit op prijs stelt, is een Linux distributie met een traditioneel updateconcept voldoende. Hierbij is een of twee keer per jaar een upgrade naar de volgende systeemversie vereist.

In bijna alle Linux-varianten kunnen in principe gaming-tools, drivers en dergelijke worden gebruikt. Zo maken grote Linux-distributies zoals Ubuntu en Linux Mint het heel gemakkelijk om op Linux games te spelen. Wil je je echter wat verder in Linux verdiepen? Neem dan eens een kijkje bij Manjaro en Arch Linux. Voor die twee Linux-distributies is er uitgebreide documentatie en hulp te vinden.

Speciale Linux gaming distros waar het draait om op Linux games spelen

Om op Linux games goed te laten draaien zijn er bepaalde factoren die van belang zijn. Denk hierbij aan gaming-clients zoals Steam, tot compatibiliteitstools zoals Lutris en Wine voor alleen Windows-games en de stuurprogramma’s. Er zijn speciale gaming Linux distro’s waarbij veel van deze tools vooraf geïnstalleerd. Meestal zijn deze ook nog eens geoptimaliseerd voor prestaties, bijvoorbeeld met speciale kernels, tijdige updates en lichtgewicht standaarddesktops.

Grofweg zijn er eigenlijk drie soorten Linux gaming distro’s te noemen:

  • Lichtgewicht standaarddistributies met aanvullende software
  • Varianten die volledig zijn ontworpen voor gaming met normale (slanke) desktops
  • Pure gamesystemen, die meer doen denken aan gameconsoles en meestal een retro-gaming hebben focus.

Een ding hebben deze drie soorten Linux gaming distro’s gemeen: in vergelijking met reguliere distributies zijn het relatief kleine projecten. Dit brengt uitereaard de bijbehorende risico’s met zich mee. Denk hierbij aan de langetermijnbeschikbaarheid, het onderhoud, het beveiligingsconcept, de ondersteuning en ga zo maar door. Hier moet je dus ook rekening mee houden als je besluit om een speciale Linux gaming distro te gebruiken om op Linux games te spelen.

Linux gaming distributie: DraugerOS

Voor de meeste gamers is de Linux gaming distro Drauger OS een interessante keus. Deze Linux-distributie is gebaseerd op Ubuntu LTS-versies, maar installeert Xfce als desktop in plaats van de resource-hongerige Gnome. Drauger OS draait met een zelf-gecompileerde, altijd up-to-date kernel. Bovendien vertrouwt het op PipeWire in plaats van PulseAudio en is deze Linux-distributie over het algemeen gericht op performance.

Na de installatie van deze Linux-distributie zijn de belangrijkste tools al aanwezig. Denk hierbij aan Steam, Lutris en PlayOnLinux. Wel wordt er nadrukkelijk op gewezen dat het systeem soms wat onderhoud nodig heeft en eigenlijk niet geschikt (liever bedoeld) is voor alledaagse taken. Máár in principe is de basis van Ubuntu en Xfce natuurlijk ook geschikt voor kantoorwerk, streaming en dergelijke. Voor beginners kan Drauger OS echter slechts in beperkte mate worden aanbevolen. De installatiewizard is namelijk onnodig omslachtig.

Linux gaming distributie: Garuda KDE Dr460nized Gaming Edition

Garuda Linux KDE Dragonized Gaming Edition is een rolling release-distributie gebaseerd op Arch Linux. Deze Linux gaming distro heeft een KDE Plasma-desktop in donkere modus met vooraf geïnstalleerde gaming-tools. Bovendien heeft deze Linux-distributie een strakke interface voor het beheren van alle gaming-gerelateerde programma’s. Zelfs voor alledaagse taken werkt Garuda uitstekend. Al met al is Garuda een goede keuze als je een op Arch gebaseerd rollend release-systeem met gemak wilt.

Linux gaming distributie: Batocera

Een goed voorbeeld van een retro-gamingplatform is Batocera.linux. Deze project lijkt een beetje op het bekende Raspberry Pi-systeem RetroPie. Deze Linux-distributie is meer bedoeld voor de wat kleinere pc’s dan grote desktopcomputers. Met deze Linux-gaming distro tover je je PC namelijk in feite om in een gameconsole. Zo levert Batocera een enorm aantal emulators voor onder andere arcademachines, voor thuisconsoles van de Atari 2600 tot de SNES, PS3 en Wii U, en voor draagbare consoles zoals de Game Boy of Nintendo 3DS. Deze Linux gaming distro is bedoeld om op grotere schermen te gebruiken waarbij het de bedoeling is om op Linux games te spelen met een controller.

Lees meer over Linux in c’t 10/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

Verschil Windows 10 en 11: dit moet je weten over de twee versies

Wat is het verschil tussen Windows 10 en Windows 11? In dit artikel geven we je een overzicht van enkele functionele verschillen tussen de menu's, hoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er