NAS-schijven uitlezen met Linux Reader

Redactie
4

Als je NAS kapot gaat, kun je de harde schijven er wel uit halen en op je Windows-pc aansluiten, maar daarmee krijg je nog niet per se toegang tot je bestanden. Gelukkig zijn er tools waarmee de NAS-schijven uitlezen dan vaak nog wel lukt.

De meeste NAS-systemen werken namelijk met een speciaal aangepaste Linux-distributie. Als bestandssysteem wordt vaak EXT3 of EXT4 gebruikt. Er zijn verschillende drivers die het lezen van deze bestandssystemen onder Windows mogelijk maken. We hebben goede ervaringen met de gratis Linux Reader van DiskInternals. Daarmee maak je directory’s en bestanden in een soort Verkenner beschikbaar. Van daaruit kun je ze naar een back-upschijf kopiëren. De harde schijven hoeven niet per se met SATA aangesloten te zijn. Linux Reader herkent ook schijven die met usb zijn aangesloten correct.

NAS-schijven uitlezen in RAID

Linux Reader

Met Linux Reader kun je bestanden veiligstellen van een schijf met EXT3-bestandssysteem, bijvoorbeeld van een NAS

Maar deze methode werkt alleen als je een enkele schijf of RAID 1 (mirroring zonder pariteit) in je NAS gebruikt hebt. Als de gegevens in RAID 5 of 6 over meerdere schijven verdeeld waren, kun je de schijven in een vervangende NAS van dezelfde serie inbouwen of betaalde software gebruiken. Soms kun je de gegevens ook op een Linux-pc bij elkaar puzzelen als de RAID met mdraid geconfigureerd is.

De genoemde Linux Reader kan onder Windows trouwens ook erg handig zijn om sd-kaartjes van de Raspberry Pi mee uit te lezen. Vooral als je je eigen scripts en configuratiebestanden van een gecrasht Raspbian-systeem wilt redden. De sd-kaartjes hebben nogal wat te lijden door het plompverloren lostrekken van de voeding zonder het systeem eerst goed af te sluiten. Op deze manier kun je dan vaak nog bestanden redden.

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Lees ook

Snelle harde schijf voor NAS, met veel opslag

Zoek je grotere schijven voor in je NAS? Toshiba's NAS-schijf N300 heeft een capaciteit van 8 terabyte en kan per jaar 180 TB wegschrijven.  Toshib...

Synology DS1618+ NAS voor professioneel thuisgebruik

De Synology DS1618+ is een NAS voor de veeleisende thuisgebruiker.

4 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
chris
Lezer
chris

hoi,
heb deze Linux reader geïnstalleerd en gebruikt maar wanneer er bestanden moeten gekopieerd worden van de Nas op een andere HD dan vraagt het om een licentie key “buy me”. Ik dacht dus dat dit gratis was zoals de meeste Linux open source programma’s. Of ben ik verkeerd en nog van ‘den oude tand’

Chris

Alieke van Sommeren
Admin
Alieke van Sommeren

@Chris:

Het is een freeware-tool en de website geeft aan ‘Linux Reader is 100% FREE’. Dus zou even contact leggen met de makers en vragen waarom er een aankoopscherm voor je neust verschijnt!

Peter van der Voort
Lezer
Peter van der Voort

Als ik de harde schijf aansluit op mijn computer en Linux reader start, dan zegt hij dat de schijf eerst geformatteerd moet worden om te kunnen gebruiken. Maar dat wil juist niet!
Wie weet er raad?

Joostmaghetweten
Lezer
Joostmaghetweten

Ik heb de bestanden kunnen recoveren met Drilldisk. Maar die gaat alle bestanden aanwezig op de disk 1 voor 1 in een appart mapje stoppen. De structuur is daarmee dus verdwenen.