Zet voordat je een soundbar kopen gaat de bijbehorende functies en kenmerken op een rij met de checklist hierboven. Op basis daarvan kun je de mogelijke kandidaten kiezen die binnen je budget passen. In c’t 1-2/2021 gaan we uitgebreid in op al deze functies en kenmerken bij soundbars.
Als je minder dan 250 euro uittrekt, hoef je geen geluid verwachten dat (ver) boven het tv-geluid uitstijgt. Een paar speakers in een behuizing stoppen is niet genoeg. Die instapmodellen kunnen misschien wel punten scoren voor een betere verstaanbaarheid van spraak.

De meeste soundbars hebben eigen ingangen voor spelers, duurdere zelfs een netwerkaansluiting, streamingdiensten en andere opties aan boord.
In de prijsklasse tussen 250 en 700 euro vind je een aantal goed klinkende 2.x- en 3.x-soundbars, die niet alleen het matige tv-geluid opkrikken, maar idealiter ook muziek luisteren erg aangenaam maken. Veel van die soundbars zijn fors groter dan de instapmodellen en niet voor niets: voor een volwaardig geluid kun je niet om een wat flinker model heen.
Voor iedereen die het echte thuisbioscoopgevoel in huis wil halen, bieden bekende fabrikanten zeer nette 5.1-systemen, met aparte surroundspeakers of geluidsprojectie. Dan komt de prijs al snel boven de 700 euro uit. Het is handig om voor de toekomstbestendigheid te kijken naar topmodellen met HDMI 2.0 of op zijn minst eARC.
Wil je van goed geluid genieten zonder je huisgenoten te storen, dan kun je op de soundbar vaak ook makkelijk een koptelefoon aansluiten (via bluetooth of bedraad).
(Informatie afkomstig uit het artikel van Nico Jurran en Alieke van Sommeren, c’t magazine 1-2/2021, p. 68)