Soundbar kopen – tips om een goede soundbar voor jouw tv te vinden

Marco den Teuling
0

Moderne tv’s zijn mooi en dun, maar het geluid is meestal ook erg dunnetjes. Soundbars beloven daar een oplossing voor te bieden, zonder allerlei extra kabels. Maar waarop moet je letten als je een goede soundbar kopen wilt?

Er is nauwelijks een andere productcategorie waar het prijs- en kwaliteitsassortiment zo breed is als bij soundbars. Bovendien moet de soundbar passen bij je tv. Niet dat je per se een Samsung soundbar kopen moet bij je Samsung tv. Maar het is fijn als het formaat en ontwerp bij je tv passen, en vooral ook de aansluitingen en de ondersteunde formaten.

soundbar kopen koopadvies goede soundbar soundprojector tv geluid

Koopadvies soundbar: checklist

Van buiten lijken veel soundbars erg op elkaar, wat al snel leidt tot de veronderstelling dat er van binnen ook nauwelijks verschillen zijn. Maar als je alleen een soundbar kopen gaat op basis van zijn uiterlijk, kan dat een ver­velende verrassing opleveren als je hem aansluit. Hieronder staan dan ook enkele vragen die je moet beantwoorden voordat je tot aanschaf overgaat.

Geluid van de soundbar

 • Heeft de soundbar genoeg vermogen om in de luisterruimte het gewenste volume te halen?
 • Is het stereobeeld goed of komen alle geluiden uit het midden?
 • Hoe goed is de spraakverstaanbaarheid, zelfs in drukke scènes?
 • Bij geluidsprojectie: hindert de aard of de inrichting van de ruimte de projectie?
 • Bij geluidsprojectie: hoe ver reiken de virtuele surroundspeakers tot achterin je ­kamer?
 • Bij modellen zonder subwoofer: kan er later een subwoofer worden aangesloten?
 • Bij modellen met subwoofer: is de subwoofer vrij te plaatsen (niet te lokaliseren) of is er een hoorbaar ‘gat’ in de midden­frequenties?
soundbar geluidsprojector plafond 3d-sound

Yamaha heeft in zijn YSP-5600 soundprojector reflectiespeakers voor 3D-geluid die audio voor hoger gelegen kanalen richting het plafond sturen.

Soundbar-aansluitingen

 • Biedt de soundbar een HDMI-aansluiting met audio-retourkanaal (ARC of eARC) naar de tv?
 • Ondersteunt de soundbar al eARC (Enhanced Audio Return Channel)?
 • Hoeveel aansluitingen voor externe players biedt de soundbar?
 • Welke audio-codecs ondersteunt het betreffende model?
 • Kan de soundbar video in de gewenste formaten (bijvoorbeeld 4K met Dolby Vision) naar de tv doorsturen?
ARC eARC voor geluid van tv ontvangen doorgeven aansluiten

Televisies geven geluid vaak op maar één HDMI-ingang terug naar de soundbar, let bij aansluiten op de aanduiding ARC- of eARC.

Installatie en bediening

 • Welk bedieningsconcept heeft de fabrikant bedacht (met een eigen afstandsbediening, is HDMI-CEC beschikbaar, is er een eigen app)?
 • Op welke manier geeft de soundbar je feedback op aanwezige input?
 • Kan de soundbar aan de muur worden gemonteerd? Wordt er wel een geschikte montage­beugel meegeleverd?

Kooptips soundbar

Zet voordat je een soundbar kopen gaat de bijbehorende functies en kenmerken op een rij met de checklist hierboven. Op basis daarvan kun je de mogelijke kandidaten kiezen die binnen je budget passen. In c’t 1-2/2021 gaan we uitgebreid in op al deze functies en kenmerken bij soundbars.

Als je minder dan 250 euro uittrekt, hoef je geen geluid verwachten dat (ver) boven het tv-­geluid uitstijgt. Een paar speakers in een behuizing stoppen is niet genoeg. Die instapmodellen kunnen misschien wel punten scoren voor een betere ­verstaanbaarheid van spraak.

aansluitingen media streamer player hdmi netwerk wifi bluetooth bij soundbar

De meeste soundbars hebben eigen ingangen voor spelers, duurdere zelfs een netwerkaansluiting, streamingdiensten en andere opties aan boord.

In de prijsklasse tussen 250 en 700 euro vind je een aantal goed klinkende 2.x- en 3.x-soundbars, die niet alleen het matige tv-geluid opkrikken, maar idea­liter ook muziek luisteren erg aangenaam ­maken. Veel van die soundbars zijn fors groter dan de instapmodellen en niet voor niets: voor een volwaardig geluid kun je niet om een wat flinker model heen.

Voor iedereen die het echte thuisbioscoopgevoel in huis wil halen, bieden bekende fabrikanten zeer nette 5.1-systemen, met aparte surroundspeakers of geluidsprojectie. Dan komt de prijs al snel boven de 700 euro uit. Het is handig om voor de toekomst­bestendigheid te kijken naar topmodellen met HDMI 2.0 of op zijn minst eARC.

Wil je van goed geluid genieten zonder je huisgenoten te storen, dan kun je op de soundbar vaak ook makkelijk een koptelefoon aansluiten (via bluetooth of bedraad).

(Informatie afkomstig uit het artikel van Nico Jurran en Alieke van Sommeren, c’t magazine 1-2/2021, p. 68)

 


Ontvang tests van de nieuwste soundbars en andere apparatuur!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide koopadviezen en info in c't 08-09/2024

Meer over

AudioSpeakers

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is hoe Wi-Fi 7 werkt en wat je moet weten over deze nieuwe standaard

Wi-Fi 7 biedt een breed scala aan slimme verbeteringen en mogelijkheden. Deze nieuwe standaard stelt fabrikanten in staat om apparaten nog beter af te...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er