Tv geen koptelefoonaansluiting – hoe sluit je een koptelefoon aan?

Marco den Teuling
9

Vaak zit op een nieuwe tv geen koptelefoonaansluiting voor de bestaande hoofdtelefoon die je hebt. Lees hier de mogelijkheden om die koptelefoon toch aan te sluiten op je tv. 

Dit is ook handig als je een goede draadloze koptelefoon hebt, waarvan het basisstation via een draad/plug op de tv moet worden aangesloten.

draadloze koptelefoon met basisstation bedraad

Sluit je bestaande koptelefoon toch aan op een tv zonder koptelefoonaansluiting.

Tv-adapter gebruiken voor aansluiten koptelefoon

Bij een tv zonder koptelefoonaansluiting kun je een usb-adapter gebruiken met zo’n aansluiting, zoals de adapters hieronder.

tv zonder koptelefoonaansluiting adapter

We hebben dat uitgeprobeerd bij een Sony-tv met Android versie 9 met een Sharkoon Gaming DAC Pro S V2 en een externe geluidskaart van CSL. Dat zijn actieve adapters met een geluidschip en een digitaal-naar-analoog-converter (DAC).

Zodra we de adapters in de usb-poort van de tv staken, werd het geluid weergegeven op de koptelefoon die we in de adapter hadden geplugd.

Prijzen

  • De Sharkoon Gaming DAC Pro S V2 kost ongeveer 30 euro (bekijk actuele prijs).
    Die heeft een enkele aansluiting voor je koptelefoon. Dat is een vierpins TRRS jack-poort die ook microfoonsignalen kan doorgeven, maar de plug van een hoofdtelefoon ­zonder microfoon (driepins/TRS) werkt ook in deze adapteraansluiting.
  • De externe geluidskaart van CSL kost minder dan 15 euro.
    Er zijn veel vergelijkbare goedkope adapters, zoals van LogiLink (bekijk actuele prijs). Ze hebben vaak twee aansluitingen, bijvoorbeeld voor een pc-headset met afzonderlijke stekkers voor hoofdtelefoon en microfoon (in de twee TRS jack-poorten). Voor je koptelefoon heb je alleen de poort met het hoofdtelefoon-symbool nodig.

Let op! Onze twee adapters werden niet herkend op tv’s met andere besturingssystemen dan Android (zoals Samsung Tizen, LG WebOS, Panasonic My Home Screen, Grundig Fire TV).

Koptelefoon aansluiten op tv met digitale-audio-uitgang

Misschien heeft je tv geen koptelefoonaansluiting maar wel een optische digitale audio-uitgang. Of de tv heeft een coaxiale digitale audio-uitgang (cinch). Sommige tv’s hebben beide, zoals in de linker afbeelding hieronder. Je kunt daarbij ook de namen S/PDIF of Toslink tegenkomen.

tv audio digitaal optisch coax naar analoog converter

Je kunt dan een kleine audioconverter gebruiken voor jouw type digitale uitgang om toch je bedrade koptelefoon aan te sluiten. Die converter zet het digitale audiosignaal om in een analoog signaal. Sluit de converter met bijvoorbeeld een optische/Toslink kabel (zie afbeelding) aan op je tv en plug je koptelefoon in de converter.

Eenvoudige converters zoals hierboven afgebeeld heb al voor rond de 15 euro (bekijk actuele prijs). Voor de bijgeleverde netadapter heb je ook een vrij stopcontact nodig.

Tv geen koptelefoonaansluiting? Gebruik je soundbar of ander apparaat.

Als de tv op een externe ontvanger is aangesloten via een HDMI-returnkanaal (HDMI-ARC), kun je de koptelefoon eventueel op die ontvanger aansluiten.

Heb je bijvoorbeeld een soundbar aangesloten via HDMI-ARC om geluid van de tv weer te geven? Als de soundbar wel een koptelefoonaansluiting heeft kun je daar je koptelefoon op aansluiten.

 


Ontvang meer informatie en tips om je apparatuur aan te sluiten!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Nieuwe koptelefoon voor je tv kopen

Heeft je nieuwe tv geen koptelefoonaansluiting en wil je een nieuwe koptelefoon kopen? Bij de meeste moderne tv’s zonder audio-uitgang kun je via bluetooth een hoofdtelefoon draadloos op de tv aansluiten. Als je nog geen koptelefoon hebt, is een koptelefoon met bluetooth kopen waarschijnlijk de eenvoudigste optie.

Heb je een los kastje of stick op je tv aangesloten om Netflix of andere media te streamen, zoals de Chromecast met Google TV? Meestal bieden die de mogelijkheid om een koptelefoon via bluetooth te koppelen. Dat werkt dan in elk geval voor de films en series die je via dat apparaat streamt.

Lees meer tips voor aansluiten van je apparatuur in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

9 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Peter
Lezer
Peter

Goedemiddag, ik heb een vraag over aansluiten van hoofdtelefoon met een laadsation. Gaat om de Sony WH-L600. Ik heb een ARC ingang op tv daar zou het laadstation op moeten worden aangesloten, maar op internet lees je ook dat je het station op de KPN receiver moet aansluiten via optical. Ik heb nu geluid via een externe geluidsset of moet ik het station daarop aansluiten? Ik wil eigenlijk het geluid wat uit de externe set komt nu via de telefoon horen tenminste dat is de bedoeling volgens mij? Ik weet dus even niet hoe ik deze moet aansluiten.

Peter
Lezer
Peter

telefoon = koptelefoon

theo
Lezer
theo

De laatste tip van een bluetooth headphone is voor slechthorenden die samen met andere kijken geen optie en had even vermeld moeten worden. Het geluid via de speakers gaat dan namelijk uit.

frank Lengvenius
Lezer
frank Lengvenius

Hallo Marco,

ik wil mijn koptelefoon voorzien met micro en jackplug 3.5 aansluiten op mn 13 jarige en nog levende oude goedwerkende LG42LG7000 aansluiten.Kan dat en hoe en waar moet ik de plug insteken voordat er iets fout gaat? kun je me hiervan een afbeelding sturen.Indien er geen koptelefoon direct kan angesloten worden zul je zeker een andere oplossing voor me hebben. hebben.

Vriendelijke groet
Frank Lengvenius
[email protected]