De eenvoudigste oplossing om het beeld aan een beamer door te geven en het geluid daarvan los te koppelen, is de beamer aansluiten op een AV-receiver. Voorwaarde daarvoor is wel dat zowel de beamer als de receiver beschikken over een HDMI-aansluiting met audio-return-channel (HDMI-ARC). Meestal staat dat bij de HDMI-poort vermeld.
Receivers met meerdere HDMI-ingangen voor tv-tuners, blu-rayspelers, gameconsoles enzovoort, hebben meestal een HDMI-uitgang voor de beamer en audio-uitgangen voor het geluid. Die zijn er al vanaf zo’n 250 euro. Voor 350 euro heb je een iets beter apparaat.
Het voordeel van die oplossing: hij biedt het beste geluid en ondersteunt speciale audioformaten zoals Dolby Atmos.
Bij de meeste receivers staat netjes aangegeven of een HDMI-poort ARC ondersteunt.
Het nadeel: als de receiver ver van de beamer opgesteld is, moet je een aardige HDMI-kabel door de kamer trekken. Bij zo’n afstand – en zeker als je 4K-content wilt afspelen– kan het wel de moeite lonen iets meer aan de kabel uit te geven. Je krijgt dan bijvoorbeeld betere connectoren en een betere afscherming.
Het is genoeg als in de productbeschrijving HDMI 2.0 of 4K@60Hz staat. HDMI-glasvezelkabels (‘actieve optische kabels’) zijn dunner en flexibeler, maar ook veel prijziger.
Ja. Maar… 1) Minstens voor de Lightning connector van Apple bestaat ook een verloopsnoer naar HDMI. Maar… alle kans, dat streaming diensten doorgifte van hun signaal saboteren. (Eigen ervaring.) 2) Voor sommige projectoren bestaat een wifi hulpstuk. Zo heb ik een BenQ MU686 projector met een wifi-stick in de tweede HDMI-aansluiting. Die kan zijn eigen netwerk aanbieden (gegevens geprojecteerd rechtsboven) of aansluiten bij een beschikbaar netwerk. Zo’n draadloze verbinding maakt, dat iemand een presentatie kan geven vanaf de eigen smartphone, dus desgewenst met gegevens uit de cloud, met desgewenst gemakkelijk inzoomen op een deel van het beeld. (Noot: deze projector… Lees verder »