Tips voor het aansluiten van een beamer

Marco den Teuling
1

Inhoudsopgave

Een beamer heeft doorgaans geen app of tv-tuner en het geluid komt uit een klein speakertje. We laten zien hoe je met een beamer video’s en andere content toch met een goed geluid kunt presenteren.

Beamers zijn leuke apparaten voor zowel zakelijke presentaties als een thuisbioscoop. Maar in tegenstelling tot smart-tv’s bieden ze meestal geen tv-­tuner, geen toegang tot mediabestanden en bestaan er geen apps voor streamingdiensten.

Ze kunnen alleen de content tonen die via HDMI of een andere videopoort binnenkomt. Geluid kunnen ze wel afspelen, maar meestal is het beter om externe speakers aan te sluiten.

De eenvoudigste oplossing

De eenvoudigste oplossing om het beeld aan een beamer door te geven en het geluid daarvan los te koppelen, is de beamer aansluiten op een AV-receiver. Voorwaarde daarvoor is wel dat zowel de beamer als de receiver beschikken over een HDMI-­aansluiting met audio-return-channel (HDMI-ARC). Meestal staat dat bij de HDMI-poort vermeld.

Receivers met meerdere HDMI-ingangen voor tv-tuners, blu-rayspelers, gameconsoles enzovoort, hebben meestal een HDMI-uitgang voor de beamer en audio-uitgangen voor het geluid. Die zijn er al vanaf zo’n 250 euro. Voor 350 euro heb je een iets beter apparaat.

Het voordeel van die oplossing: hij biedt het beste geluid en ondersteunt speciale audioformaten zoals Dolby Atmos.

HDMI-poort met ARC-ondersteuning

Bij de meeste receivers staat netjes aangegeven of een HDMI-poort ARC ondersteunt.

Het nadeel: als de receiver ver van de beamer opgesteld is, moet je een aardige HDMI-kabel door de kamer trekken. Bij zo’n afstand – en zeker als je 4K-content wilt afspelen– kan het wel de moeite lonen iets meer aan de kabel uit te geven. Je krijgt dan bijvoorbeeld betere connectoren en een betere afscherming.

Het is genoeg als in de productbeschrijving HDMI 2.0 of 4K@60Hz staat. HDMI-glasvezelkabels (‘actieve optische kabels’) zijn dunner en flexibeler, maar ook veel prijziger.

Meer informatie over het aansluiten van beamers lees je in c't apr/2019

Geluid afsplitsen

Wordt de beamer gebruikt om een film van blu-ray of dvd af te spelen, dan kan de speler dicht bij de beamer worden gezet (met een korte HDMI-kabel) en kan het audio­signaal van de optische uitgang van de speler naar de receiver worden gestuurd. De dunne optische kabel is eenvoudig weg te werken en kan grotere afstanden overbruggen.

Een goedkopere beamer heeft vaak een hoofdtelefoonaansluiting (3,5 mm). Daarop kun je vaak bluetooth-speakers aansluiten. Er zijn diverse kleine dongles te koop die het geluid van de hoofdtelefoonaansluiting opvangen en via blue­tooth uitzenden.

Een kleine dongle in de hoofdtelefoon­aansluiting van de beamer kan het geluid via bluetooth doorsturen naar luidsprekers of een soundbar.

De ontvanger kan bijvoorbeeld een bluetooth-soundbar zijn, of een draadloze koptelefoon. Een dergelijke dongle kost circa 30 euro. De dongle kan zijn stroom wellicht krijgen van een usb-poort in de beamer, zodat je geen aparte voedingsadapter nodig hebt. Een powerbank gebruiken kan ook.

Sommige bluetooth-dongles kunnen twee apparaten tegelijk pairen en naar wens als zender of ontvanger werken. Daarmee kun je een oudere versterker voorzien van bluetooth als daar een 3,5mm-audioaansluiting op zit. Een mogelijk probleem is de vertraging bij de doorgifte: dat hangt af van de dongle en de ontvanger. Het kan beter werken als de dongle in de beamer zit, maar dat moet je in de praktijk testen.

Soundbar als AV-bron

Als je geen complete set van AV-receiver, speler en luidsprekers hebt of je kamer daar niet mee vol wilt zetten, kun je een soundbar overwegen. Voor een goed samen­gaan van beeld en geluid kun je die het beste onder het projectiescherm zetten of je plaatst hem tegen de wand waarop je het beeld projecteert. De beamer hangt dan bijvoorbeeld aan het plafond of staat op een schapje aan de tegenoverliggende wand.

Als de signaalbron op de soundbar wordt aangesloten, moet die zowel een HDMI-ingang als een HDMI-ARC-uitgang hebben. Soundbars met slechts één HDMI-poort zijn alleen bestemd voor geluidsweergave van een (via HDMI-ARC) aangesloten tv, die kunnen niet overweg met HDMI-beelden.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Meerdere bronnen aansluiten

Wil je meerdere bronnen op de beamer aansluiten, dan heb je een soundbar nodig met ingebouwde HDMI-switch (meerprijs circa 100 euro) – of je gebruikt een losse switch van circa 25 euro. Daar hoort dan vaak wel weer een extra afstandsbediening bij. Nog een nadeel van die oplossing: de HDMI-kabel moet door de kamer heen.

Een alternatief is een streamingkastje rechtstreeks op de beamer aansluiten en de soundbar daar via bluetooth aan koppelen. Amazons Fire TV stick en een Apple TV kunnen het geluid via bluetooth naar de soundbar sturen.

Bij een soundbar zonder bluetooth kun je een bluetooth-dongle aansluiten op een audio-input. Het streamingkastje dat op de HDMI-poort van de beamer is aangesloten, is van stroom voorzien via een usb-poort op beamer. Een andere optie (bij portable gebruik) is een powerbank. Dat geldt ook voor een eventuele bluetooth-dongle aan de soundbar.

Bruikbare streaming­apparaten staan in de tabel op pagina 71 van c’t 4 / 2019 en meer informatie is te lezen in ons artikel over zelfstandige streamingkastjes voor je tv.

4K-content doorsturen

Als je 4K-content dan naar een 4K-­beamer wilt sturen, moet je controleren of ook de tussen­liggende apparaten daarmee overweg kunnen. Veel soundbars ondersteunen hooguit HDMI 1.4.

Voor 4K-signalen met een 60Hz-verversingsfrequentie, afkomstig van bijvoorbeeld een gameconsole, is HDMI 2.0 vereist. Bij de enigszins betaalbare soundbars onder de 300 euro vonden we alleen de SJ8 van LG die ook 4K/60p via HDMI 2.0 ondersteunt.

(Ulrike Kuhlman, Marco den Teuling)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer tips en uitgebreide workshops lees je op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Usb-controller voor online film maken: Elgato Stream Deck

De Stream Deck is bedoeld om creatievere en professioneler ogende live-videostreams te maken. Maar hij is ook handig voor een online film maken voor Y...

Streaming diensten moeten meer Europese programma’s tonen

De EU-lidstaten hebben bepaald dat in toekomst 30 procent van alle content van tv-zenders, online en streamingdiensten van Europese bodem moet komen.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Ja. Maar… 1) Minstens voor de Lightning connector van Apple bestaat ook een verloopsnoer naar HDMI. Maar… alle kans, dat streaming diensten doorgifte van hun signaal saboteren. (Eigen ervaring.) 2) Voor sommige projectoren bestaat een wifi hulpstuk. Zo heb ik een BenQ MU686 projector met een wifi-stick in de tweede HDMI-aansluiting. Die kan zijn eigen netwerk aanbieden (gegevens geprojecteerd rechtsboven) of aansluiten bij een beschikbaar netwerk. Zo’n draadloze verbinding maakt, dat iemand een presentatie kan geven vanaf de eigen smartphone, dus desgewenst met gegevens uit de cloud, met desgewenst gemakkelijk inzoomen op een deel van het beeld. (Noot: deze projector… Lees verder »