Zelfstandige streamingkastjes voor je tv

Marco den Teuling
1

Inhoudsopgave

In een smart-tv geïntegreerde apps voor streamen zijn handig. Maar er zijn goede redenen om een apart streamingkastje als een Apple TV 4K of Chromecast Ultra op je smart-tv aan te sluiten.

Eigenlijk zou er geen markt meer moeten zijn voor externe kastjes die multimediacontent op de tv afspelen. De tv’s van tegenwoordig zijn immers ‘smart’ en bieden via ingebouwde apps rechtstreeks toegang tot content op internet.

Maar niet alleen de streamingoplossingen Nvidia Shield en Chromecast Ultra blijven onverminderd populair. Met de Apple TV 4K en Amazons Fire TV Stick 4K zijn er zelfs nieuwe opties bij gekomen voor 4K-content.

Daarnaast kun je ook de gameconsoles van Microsoft en Sony gebruiken als mediastreamer. En ook de pc is herontdekt als videobron.

Los apparaat

Een reden voor een los apparaat is wellicht dat er in huis nog een tv is zonder smartfuncties. Sommige kopers kiezen ook bewust voor een ‘dom’ scherm in plaats van een slimme tv. Of je gebruikt een beamer, waar meestal geen apps bij ingebouwd zitten.

Tot slot zijn streamingkastjes ook interessant voor een (iets) oudere smart-tv, waarbij de apps beperkt of helemaal niet meer werken. Als de ingebouwde Netflix- of YouTube-app niet meer wordt bijgewerkt, houdt het streamen op een gegeven moment op.

Er kunnen ook technische redenen zijn, zoals een ingebouwde processor die te traag is geworden.

Een apart kastje is soms zelfs de enige manier om bepaalde content te krijgen: wil je films en series uit Apples iTunes-winkel op tv bekijken zonder daar een Mac op aan te sluiten, dan is de Apple TV een oplossing.

Ook streamingdiensten zoals VRT Nu, NL Ziet en NPO Start (Plus) zitten alleen op sommige modellen tv’s. In de tabel hieronder staat welke dienst door welk kastje wordt ondersteund.

 

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Privacy als reden

Een andere reden voor een apart kastje is minder voor de hand liggend: de bescherming van je privacy. Zo is bij smart-tv’s vaak niet duidelijk welke gegevens ze doorsluizen en naar wie.

Ook bij losse kastjes worden gegevens verzonden, maar Apple zegt bijvoorbeeld alleen noodzakelijke gegevens te versturen en die niet verder te delen. Bij een Fire TV Stick en Chromecast Ultra weet je in elk geval waar je data heen gaat (Amazon respectievelijk Google)

4K, HDR en 3D-geluid

Qua techniek verslaat Amazons nieuwe Fire TV Stick 4K de oplossingen van zijn concurrenten: de stick toont video’s in 4K in alle mogelijke formaten, zoals H.264, HEVC en VP9, met HDR in de formaten HDR10, HLG, Dolby Vision en HDR10+ en met Dolby Atmos-geluid.

Ook de Apple TV 4K doet op hoog niveau mee, en dan inclusief UHD-video met Dolby Vision en Dolby Atmos op de daarvoor geschikte thuis­bioscoopapparaten.

Die twee spelers ondersteunen beide ook het aanpassen van de beeldverversingsfrequentie op hun HDMI-uitgangen aan de oorspronkelijke framerate van de video. Dat is belangrijk voor een vloeiende weergave.

De officiële app van Netflix voor de Shield TV laat daar steken vallen. De app biedt 4K met HDR, maar geen 3D-geluid. Maar erger is dat video’s met een vaste beeldverversingsfrequentie getoond worden, die niet goed past bij de inhoud van Netflix. Dat zorgt op veel tv’s voor wat schokkerige beelden.

Nvidia ondersteunt het apparaat zelf wel onvermoeibaar sinds de introductie in 2015 en heeft onlangs zelfs nog een update uitgebracht naar Android 8.x Oreo als besturings­systeem.

Gameconsoles

Gameconsoles zijn natuurlijk meer dan alleen een streamingoplossing. Behalve een potje gamen kun je er ook dvd’s en blu-rays (bij de Xbox One X zelfs in 4K) mee afspelen.

Wat betreft de Xbox One is de Dolby-Vision-ondersteuning voorlopig wel beperkt tot Netflix.
Een pluspunt van de Xbox One en de Shield TV is dat je daar officieel de mediaspeler Kodi op kunt installeren.

Daarmee kun je ook films vanaf je NAS afspelen, al naargelang het systeem zelfs in 4K en met HDR en 3D-geluid in Dolby-Atmos-, DTS:X- of Auro-3D-formaat.

Op de Apple TV kun je eventueel de betaalde app Infuse installeren, waarmee je ook films vanaf een NAS kunt afspelen, maar dan zonder HDR-beeld of 3D-geluid.

Nog een afstandsbediening erbij

Het gebruik van een apart streamingkastje heeft ook nadelen. Afgezien van de aanschafkosten krijg je ook te maken met extra kabels. Veel mensen storen zich ook aan alweer een extra afstandsbediening.

De bijgeleverde afstandsbedieningen van de Apple TV 4K en Fire TV Stick 4K kunnen overigens wel enkele basisfuncties aansturen van de tv en eventueel een A/V-receiver of soundbar.

Google doet het anders bij de Chromecast Ultra: die kleine puck heeft helemaal geen afstandsbediening, maar in plaats daarvan bedien je hem via een Android- of iOS-app op je mobiele apparaat.

Apps met Chromecast-ondersteuning op dat apparaat kunnen content met één klik naar de Chromecast streamen.

Streamingkastjes als de Apple TV 4K bieden allerlei diensten via een
overzichtelijke interface.

Microsoft heeft zijn console ook ontwikkeld met streamen als toepassing. Daar wordt ook een officiële afstandsbediening voor aangeboden. Bij de Play­Station 4 ontbreekt zoiets, al kun je er wel apps voor streamingdiensten op installeren.

Als je het apparaat niet met de gamecontroller wilt besturen, moet je een afstandsbediening van een andere fabrikant gebruiken.

Streamen vanaf een pc

De pc neemt in dit rijtje een bijzondere plek in. Er zijn in principe voor alle mogelijke videostreamingdiensten apps beschikbaar, in elk geval voor Windows 10. Maar om die te gebruiken, moet je systeem aan bepaalde eisen voldoen.

Behalve een snelle processor zijn vaak ook een grafische kaart en scherm vereist met een HDMI-aansluiting die HDCP 2.2 ondersteunt – zeker als je video’s met ultrahoge (4K-)resolutie wilt afspelen.

De contentleveranciers stellen die eis om te verhinderen dat content gekopieerd kan worden. Voordeel van de pc is dan wel weer dat ook bijna alle diensten via de browser zijn te benaderen.

Apps voor regionale diensten zoals VRT Nu en NPO komen vaak pas laat (of niet) beschikbaar voor de andere systemen.

Bij tests van computers en grafische kaarten (zoals in c’t 12/2018) gaan we vaak in op de eigenschappen die relevant zijn voor streaming(diensten).

Conclusie

Als je qua techniek en qua apps de nieuwste mogelijkheden wilt, kun je het beste de Apple TV 4K of Amazons Fire TV Stick 4K kopen.

Googles Chromecast Ultra is vooral ideaal als je je smartphone altijd bij de hand hebt. Dat zou je met je eventuele huisgenoten moeten bespreken.

De Shield TV is al wat ouder, maar door de updates en de toepassingsmogelijkheden als NAS-afspeelapparaat nog steeds interessant voor als je veel content downloadt en verzamelt.

Bij de PlayStation 4 Pro moet je de streamingfuncties als leuke extra zien: puur als streamingkastje is het apparaat zijn aanschafprijs niet waard.

De Xbox One is daarmee vergeleken aantrekkelijker, al koop je voor de prijs van de X-versie ook net zo makkelijk een streamingkastje én een UHD-blu-rayspeler.

De pc tot slot is een echte allrounder. Maar in tegenstelling tot bij de losse streamingkastjes kun je die niet zomaar gebruiken, maar moet je van tevoren goed kijken naar de systeemeisen en mogelijke beperkingen.

(Nico Jurran, Marco den Teuling)

Meer overzichten, achtergronden en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 06/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Streaming diensten moeten meer Europese programma’s tonen

De EU-lidstaten hebben bepaald dat in toekomst 30 procent van alle content van tv-zenders, online en streamingdiensten van Europese bodem moet komen.

jpeg XS-formaat voor streaming video en VR

De organisatie achter de ontwikkeling van jpeg heeft een nieuw formaat aangekondigd voor streaming video en Virtual Reality: jpeg XS. Het nieuwe forma...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Die kastjes bieden doorgaans ook screen mirroring. (Je zou dan wellicht aanvullende software moeten bijkopen, afhankelijk van je omstandigheden.) Een monitor (beeldscherm, eventueel met luidsprekers) en een Bluetooth toetsenbord maken, dat je je mobieltje (of tablet) gebruiken kunt als computer (nee, niet even goed voor alles). Je zou voor je werk en privé (binnen grenzen) kunnen volstaan met een mobieltje als kantoor, en zonodig even ergens kunnen neerstrijken bij een “kastje” en een toetsenbord. Je zou ook zelf zo’n kastje en een opvouwbaar toetsenbord kunnen meedragen. En op je mobieltje de gewenste mirroring software geïnstalleerd kunnen hebben. Opslag in de… Lees verder »